Sivas’ta beş günde KKKA nedeniyle üçüncü ölüm

Sivas'ta son beş günde üçüncü KKKA'dan ölüm yaşandı. 6 Haziran'da 25 yaşındaki Gülbidin Ekberi'nin keneden dolayı öldüğü kentte dün aynı yaştaki Emre Naçar, bu sabah ise 36 yaşındaki Şehri Tanrıveren hayatını kaybetti.

Gündem 10 Haziran 2024
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Gülbidin Ekberi (solda), Emre Naçar (ortada), Şehri Tanrıveren'in naaşı (sağda)

Yaz aylarının gelmesiyle kene popülasyonundaki artış korkutuyor. Türkiye’de ilk kez 2002 yılında ölümlere neden olan ve kene ısırmasıyla bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı tekrar gündemde. Özellikle kırsal kesimlerde sık rastlanan kene ısırığından ölenlerin sayısı artıyor.

Sivas’tan beş gün içinde KKKA’nın neden olduğu üçüncü acı haber geldi. Gemerek ilçesine bağlı Eşikli köyünde çobanlık yapan 25 yaşındaki Afganistanlı Gülbidin Ekberi’nin vücuduna kene yapışmıştı. Ekberi Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. KKKA hastalığı şüphesiyle yoğun bakım servisinde tedavi altına alınan Ekberi 6 Haziran’da müdahaleye rağmen kurtarılamadı. Yakınlarına teslim edilen Ekberi’nin cenazesi Afganistan’a götürüldü.

Kene kabusu yayılıyor: KKKA bir can daha aldıKene kabusu yayılıyor: KKKA bir can daha aldı

Dört gün sonra yine Sivas merkeze bağlı Olukman köyünde hayvancılıkla uğraşan 25 yaşındaki Emre Naçar’ın vücuduna kene yapıştı. Rahatsızlanan Naçar Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. KKKA hastalığı şüphesiyle yoğun bakım servisinde tedavi altına alınan Emre Naçar da müdahaleye rağmen hayatını kaybetti. Yakınlarına teslim edilen Naçar’ın cenazesi  Olukman köyünde toprağa verildi.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Hastanesi’nde KKKA tanısıyla tedavi gören 36 yaşındaki iki çocuk annesi Şehri Tanrıveren de sabah saatlerinde vefat etti. Tanrıveren ile birlikte bu yıl Sivas’ta KKKA nedeniyle ölenlerin sayısı üçe yükseldi.

Tanrıveren’e virüsün beslediği büyükbaş hayvanlardan bulaştığı tahmin ediliyor. Genç kadın ikamet ettiği Sivas’ın Gölova ilçesi Boğazgöze köyünde toprağa verilecek.

Uzmanlar benzer durumda keneyi ateşle yakmaya ya da üstüne kolonya döküp çıkarmaya çalışılmamasını, en yakın sağlık kuruluşuna giderek tedaviye başlanmasını öneriyor.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Ömer Tamer Doğan “Sigara basılması, benzin dökülmesi, kolonya dökülmesi gibi yöntemler tamamen yanlış. Bunlara dikkat edelim, asla kendimiz çıkarmayalım” dedi.

Uzmanlar KKKA’nın bulantı, kusma, baş ağrısı, ateş ve ishal gibi semptomlarla kendini gösterdiğini belirtiyor.

Uzmanlar özellikle açık alanlara gidildiğinde kenenin daha iyi görülebilmesi için açık renk kıyafetler giymeyi, pantolonları çorapların içine koyup çizme giymeyi, eve dönünce de dirsek arkası, bacakların arkası, ense, kulak arkası gibi bölümlerde vücutta kene var mı yok mu diye kontrol edilmesi gerektiğini ifade ediyor.

Kontrollerde keneye rastlanması halinde muhakkak en yakın sağlık kurumuna gidilmesi gerektiğini vurgulayan uzmanlar kenenin hızlıca ve doktor gözetiminde vücuttan çıkarılması gerektiğini söylüyor. Keneye çıplak elle temas etmemek, keneyi plastik eldivenle parçalamadan çıkarmak gerekiyor.

Kene sezonu açıldı: Kene nasıl çıkarılır? Hangi önlemler alınmalı?Kene sezonu açıldı: Kene nasıl çıkarılır? Hangi önlemler alınmalı?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.