Tayfun Kahraman’a muayene ‘işkencesi’ ortalığı karıştırdı: Jandarma yalanladı, savcılık soruşturma başlattı

Gezi tutuklusu Tayfun Kahraman MS hastası. Kahraman, önceki gün rutin kontrolleri için gittiği hastanede altı buçuk saat kelepçe ile tutuldu. Jandarma iddiaları yalanladı ama hem idari hem de adli soruşturma başlatıldı.

Gündem 30 Ağustos 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı
Fotoğraf: Meriç, Kahraman, Vera Kahraman ve Tayfun Kahraman

Gezi davasında 18 yıl hapis cezasına çarptırılan şehir planlama uzmanı Dr. Tayfun Kahraman Nisan 2022’den beri ‘kaçma şüphesiyle’ cezaevinde. MS hastalığı olan Tayfun Kahraman önceki gün gittiği rutin nöroloji kontrolünde kendisini hastaneye götüren kolluk kuvvetlerinin saatler süren eziyetine maruz kaldı.

Tayfun Kahraman’ın eşi Dr. Meriç Demir Kahraman, X hesabından yaptığı paylaşımda Tayfun Kahraman’ın altı buçuk saat boyunca kelepçeyle tutulduğunu, kelepçenin bileklerindeki kan akışını durduracak ve fiziki zarar verecek şekilde takıldığını, itiraz ettiğinde ise daha da sıkıldığını aktardı.

Kahraman’ın paylaşımı şu şekilde:

İlk defa böyle bir şey yaşandı

Tayfun Kahraman’ın avukatı Akçay Taşçı, Kahraman’ın başına daha önce böyle bir şeyin  gelmediğini söyledi ve Türkiye’deki önemli bir hak ihlalinin altını çizdi:

“Tayfun daha önce de kontrole gidip geldi. MS hastalığından dolayı rutin kontroller yapılıyor. Başına daha önce böyle bir şey gelmemişti, ilk defa yaşadık. Türkiye’deki hasta mahpusların hastanelerde ya da hastanelere gidiş gelişlerde yaşadıkları bir sorun. Görevlilerin yanlış davrandığı ya da hasta ile doktor mahremiyetine saygı göstermediği çokça örneği gördük.”

Vera, beşinci yaşına babasının yaptığı kağıttan mumları üfleyerek Silivri'de girdiVera, beşinci yaşına babasının yaptığı kağıttan mumları üfleyerek Silivri’de girdi

‘Bu tarz uygulamalar hastalığın ağırlaşmasıyla sonuçlanabilir’

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ümit Biçer, özellikle kronik hastalığa sahip bireylerin rutin kontrollerinde uygulanması gereken prosedürden bahsetti:

“Kronik hastalık sahibi kişilerin rutin kontrolleri yapılırken kişilerin mahpus olmasından bağımsız olarak hem insan haklarına uygun çerçevede hem de hastalıklarıyla ilgili süreçleri ağırlaştırmayan, onurlarını kırmayan ve işkence anlamına gelmeyecek uygulamalara başvurulması gerek.”

Mahpuslara muameleye dair Birleşmiş Milletler tarafından belirlenmiş asgari standart kurallara (Nelson Mandela Kuralları) uyulmasının şart olduğunun altını çizen Adli Tıp Uzmanı Biçer, mahpusların hastaneye gittiklerinde her şeyden önce insan olduğunun unutulmaması gerektiğini söylüyor ve “Özgürlüklerinden yoksun olan kişilere ayrım yapılamaz. Bu kişiler herkes gibi eşit muayene hakkına sahiptir” diyor.

Türkiye’deki süreçlerin buna uygun yürütülmemesi halinde bu tarz muamelelerin işkenceye yol açacağını ifade eden Biçer, “Bu tarz uygunsuz davranışlar, kişilerin sağlığına ilişkin süreçlerini engeller ve hastalığın ağırlaşması gibi olumsuzluklarla sonuçlanır” dedi.

Jandarma hem yalanladı hem suçladı

Gerçek Gündem’den Altan Sancar’ın haberine göre Tayfun Kahraman’ın maruz kaldığı ‘kelepçeli işkence’ hakkında Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından adli soruşturma, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ise idari soruşturma başlatıldı.

Konuyla ilgili bir paylaşım daha yapan Meriç Kahraman ise şunları söyledi:

Meriç Demir Kahraman’ın bu paylaşımından sonra Jandarma Genel Komutanlığı kendi sosyal medya hesabından bir paylaşım yaptı. Yapılan paylaşımda Tayfun Kahraman’ın hastaneye sevkinin kanun, yönetmelik ve yönergelere uygun şekilde yapıldığı savunularak kelepçenin sıkılmadığı ve Kahraman’ın tehdit edilmediği ileri sürüldü.

Ayrıca açıklamada “Asılsız ve maksatlı paylaşım yapanlarla ilgili adli süreç başlatılacak” ifadeleri de kullanıldı.

Jandarma Genel Komutanlığı tarafından yapılan açıklama şu şekilde:

Hapisteki MS hastası Tayfun Kahraman egzersizlerini ‘imkan yok’ diye yapamıyorHapisteki MS hastası Tayfun Kahraman egzersizlerini ‘imkan yok’ diye yapamıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.