Tokat’ta üst üste küçük depremler: Halk sokakta, okullar tatil, uzmanlar isyanda

Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 5,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Aslında küçük bir deprem ama yine de şehirde hasara ve paniğe neden oldu. Eğitime bir gün ara verildi. Yapı stokunun çürüklüğü uzmanları isyan ettirdi.

Gündem 18 Nisan 2024
Kahramanmaraş merkezli depremlerin 6-7 Şubat 2023’te 11 ilde yıkıma yol açması sonrası başlayan endişe hali tazeliğini koruyor. Önceki gece Tokat Sulusaray’da meydana gelen 4,7 büyüklüğündeki depremi artçılar takip etmişti. Depremler sonrası Sulusaray, Yeşilyurt ve Artova ilçelerinde eğitime bir gün ara verilmişti. Depremler dün de sürdü. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’na (AFAD) göre saat 18:11’de merkez üssü Sulusaray ilçesi olan 5,6 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi. Sarsıntının 5,99 kilometre derinlikte olduğu belirlendi. 21:43’te 4, 22:31’de ise 4,4 büyüklüğünde iki sarsıntı daha yaşandı. 00:03’te de 4,1’lik bir sarsıntı daha geldi.

Sarsıntı sonrası Sulusaray ilçe merkezinde bir caminin minaresinde hasar oluştu. Deprem ilçeye bağlı Malum Seyit Tekke köyünde iki cami ile bazı evlerde hasara neden oldu. Bir cami minaresinin ise külah bölümü yıkıldı. Zile ilçesinde de sarsıntı nedeniyle bazı metruk yapılarda hasar meydana geldi.

Deprem çevre illerden de hissedildi. Yozgat Valiliği’nden yapılan açıklamada Kadışehri ilçesinde ve köylerinde bazı yapıların zarar gördüğü ancak can kaybı ya da yaralının olmadığı bildirildi.

Samsun’un Atakum ilçesinde de hissedilen deprem anında evinde bir kişi, cep telefonu kamerasıyla avizenin sallanışını kaydetti.

Prof. Görür: Kalitesiz yapı stoklarına zarar vermiş olabilir

Depremle ilgili yer bilimci Prof. Naci Görür şunları söyledi: ”Tokat’ta, Sulusaray’da 5,6 deprem oldu. Dün gece burada aynı yerde 4,1 deprem de olmuştu. Dünkü öncü depremdi. Bu deprem Tokat’ta KAF’tan ayrılan ve Anadolu Levhası içine SW yönlü uzanan kol üzerinde oluştu. Bu orta büyüklükteki deprem kalitesiz yapı stoklarında zarar vermiş olabilir.”
Depremden sonra yine her şeyin unutulacağını belirten Görür 6 Şubat’ı ne çabuk unuttunuz diye seslendi: ”Şu anda televizyonlarda yaşanan sahneleri çok iyi biliyorsunuz değil mi? Tıpkı komedi gibi. Deprem oluyor. Televizyonlar konuşmaya başlıyor. Deprem uzmanları sıra sıra boy gösteriyor. Kayıp yoksa şükredilecek. Gece dışarıda kalınacak. Sonra da unutulacak. Eğer deprem büyükse acı ve keder. Sevgili halkım bu daha ne kadar sürecek? Neden deprem dirençli yerleşim alanları için talepte bulunmuyorsunuz? Harekete geçmiyor musunuz? 6 Şubatı ne çabuk unuttunuz? Deprem bizim için domates fiyatından, kırmızı et fiyatından daha mı önemsiz? Mülkün sahibi sizsiniz.”

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.