Boğaz’da evlilik teklifi dolandırıcılıkla bitti
Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkanı Aydın Ağaoğlu'na sosyal medya hesabı üzerinden ulaşan şüpheli iki yetime maddi destek sağladığını söyledi. Ağaoğlu'nun hesabının bilgilerini alan dolandırıcı dört kişiyi dolandırdı.
Eylül ayında Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkanı Aydın Ağaoğlu’na Instagram hesabından direkt mesajla ulaşan bir kişi iki yetime baktığını, maddi desteğe ihtiyacı olduğunu belirterek yardım istedi. Kendini öğretmen olarak tanıtan kişi yaklaşık üç hafta sonra üst üste mesajlar atarak Ağaoğlu’ndan kendi hesabında paylaşım yapması, takipçilerine maddi destek duyurusu yapması ricasında bulundu. Ağaoğlu mesajlara “İyi niyetli biri de olmayabilirsiniz, yalnızca paylaşım mı yapmak istiyorsunuz ” cevabı verdi ama, durumunun kötü olduğunu ısrarla belirten kişiye Instagram kullanamadığını söyleyip hesabının şifresini verdi, karşı taraftan da bilgilerini istedi.
Ağaoğlu’nun hesabına giren dolandırıcı IBAN numarası da paylaşarak “Enes Ö.” isimli bir kişi adına maddi yardım istedi. Paylaşımı gören dört kişi hesaba toplam iki bin liraya yakın ödeme yaptı. Ağaoğlu paylaşımı görüp kendisine ulaşan tanıdıklarına ödeme yaptıkları kişinin kim olduğunu sormalarını istedi, kişinin güvenilir olmayabileceğini, valilik izni olup olmadığını sormaları gerektiğini söyledi. Maddi yardım yapanların mesaj ve aramalarına da cevap vermeyen şüpheli ortadan kayboldu. Ağaoğlu başından geçenleri anlattı, siber dolandırıcılığa karşı uyarı yaptı.
Aydın Ağaoğlu “Siber dolandırıcılar işi iyice azıttı, şimdi de bana kanca taktılar. İki yetim yavru için yardım istendiğine tam olarak inanmadım ama, Instagram’ın direkt mesaj bölümünden anlattığı hikaye oldukça ilgi çekici. Bunlar iki kardeş, aileleri vardı, kız arkadaşı intihar etti, bankta yatarken bulduk, memleketlerine gidecekler, borçları sıkıntıları var gibi. Duymazdan geldim, üç hafta sonra aynı hesaptan yazdı ve sitem etti. Sonra dedim ki bu gerçekten ihtiyaç sahibiyse yardımcı olmak isterim, dolandırıcıysa da yakalatıp hukuk önünde hesap vermesini sağlamak vazifemdir” dedi.
Dolandırıcının kendisini öğretmen olarak tanıttığını, sosyal medya hesabının inandırıcı göründüğünü belirten Ağaoğlu “Bin 500’den fazla takipçisi var, sahte takipçiye de benzemiyor, aralarında tanıdıklarım da var. Telefon numarasını verdi, yazıştık, IBAN numarası da var, sonra dedim ki bu sahtekar değilse yardımcı olmuş olurum, sahtekarsa ki büyük olasılıkla öyledir, o zaman mutlaka yargı önüne çıkıp hesap vermesini sağlar, başkasına zarar vermesine engel olurum. Bana hikayende paylaş hiç değilse dedi. Onu beceremem dedim, Instagram şifremi verdim” diye konuştu.
Paylaşım sonrasında maddi destek göndermek isteyen bazılarının önce kendisini aradığını belirten Ağaoğlu şunları anlattı:
“Birkaç kişi beni aradı ‘Bu kişiye maddi olarak yardımcı olalım mı?’ diye. ‘Hayır’ dedim, kendisinin telefon numarası var, arayın, valilik izni gerektirdiğini, suç olduğunu söyleyin sorun dedim. Bilinçli tüketiciler, para göndermeden önce beni aradı. Tabi bu arada birkaç kişi iki bin liraya kadar para göndermiş. Sert kayaya çarptı, elimde telefon numarası var, IBAN numarası var, hesap sahibinin adı soyadı var, bir de Instagram hesabı var. İşte bu bilgilerle Cumhuriyet Savcılığı’na müracaat edip yakalanmasını sağlayacak organizasyonu, hukuki altyapıyı hazırladık hukukçu arkadaşlarla. Kimse bu tür siber dolandırıcılara, internet üzerinden ulaşıp duygu sömürenlere itibar etmesin. Şu anda güncel olan ne? Filistin. Filistin için dolandırıyorlar, dolandırıcılarda acıma yok. Gerek Bilişim Suçlarıyla Mücadele polisimiz gerekse Cumhuriyet Savcılığımız bu tür olayların üzerine gidecek, bu tür dolandırıcılık yapanların cezalarının artırılması da bu tür olayların önünü kesecek diye düşünüyorum. Ben dolandırılmam, dolandırıcı ava giderken bana çatarsa avlanır.”