Tunca Nehri yağmur bekliyor: Yağmazsa umut Bulgaristan suyunda

Tunca Nehri'nde yağış azlığından ve sulamadan dolayı debi yarı yarıya düştü. Uzmanlar yağış beklediklerini ve sıkıntı yaşamayacaklarını umduğunu söylüyor ama korkuyor da: 'Yoksa tek şansımız Bulgaristan'dan gelecek su.'

Çevre 20 Haziran 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Tunca Nehri tepeden görünüşü.

Edirne’nin önemli su kaynaklarından Tunca Nehri’nde Devlet Su İşleri (DSİ) verilerine göre geçen aya göre su seviyesi yarı yarıya düştü. Nehrin yüzeyi yosunla kaplanırken bırakılan evsel atıklarla da çöplüğe döndü. Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı geçen yaz döneminde yağışın az olduğunu kışın alınan yağışın da sadece ekinlerin ihtiyacını karşıladığını söyledi. Toprağın doyuma ulaşacağı kuvvetli yağıştan nehrin mahrum kaldığını belirten Arabacı “İnşallah bu önümüzdeki süreçte de belli aralıklarla yağışlar alırız. Bununla ilgili bir sıkıntı yaşamayız diye umuyorum. ‘Ha yaşarsak ne olur’ diye baktığımızda Bulgaristan’dan su talep etmekten başka şansımız olmaz şu an” dedi.

Tunca Nehri.

2021’de yatırım programına alınıp yapımına başlanan Çömlekköy Barajı’nın önemine vurgu yapan Arabacı “Bulgaristan sınırından sonra Türkiye sınırlarına su girdiği noktada ilk yapılacak olan baraj projesi. 2021 yılında Cumhurbaşkanımızın talimatıyla yapım kararı alındı ve şu an ihalesi yapıldı, çalışmalar başladı. Müteahhit arkadaşlarla görüştüğümüzde üçte birlik kısmının ödeneğinin bu yıl yapılacağı ve hızlı bir şekilde ilerleyeceğini söylediler. Bunun bu yıl için faydası var mı? Tabii ki yok. Biz diyoruz ki inşallah bu baraj projemiz çok hızlı bir şekilde yürür. En kısa sürede üreticilerimizi suyla buluştururuz. Yani en azından nehir debilerimize su sıkıntısı yaşarsak eğer buradan bir miktar su aldığımızda buradaki sıkıntıyı gideririz diye umuyorum. Bunun başka bir kaynağı, başka bir çözümü şu an için yok” diye konuştu.

Tunca Nehri’nde debi bir ayda yarı yarıya düştü.

Arabacı yer altı sularının da günden güne tükendiğine dikkat çekerek “Yer altı sularımızdan hep bahsediyoruz. Bunu Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğümüze de iletiyoruz. Burada yer altı kuyularını vuralım diyoruz ama bilmiyorsunuz ki Türkiye’nin birçok yerinde yer altı suları gittikçe derinleşmeye başladı ve bizim bölgemizde de bu biraz da etkisini göstermeye başladı. Tabii ki devlet büyüklerimiz de her bölgeye kuyu vurulursa bize de önümüzdeki yıllarda göçükler oluşabileceğini, seviyelerin daha aşağıya gideceğini düşünüyor. O yüzden de çok fazla bunlara kuyu vurulmasına izin verilmiyor. Çok ihtiyaç duyulan bölgelerde zaten izin alarak işlemler yapılıyor. Ama bizim bölge olarak bizi kurtaracak, önümüzdeki yıllarda su seviyemiz ya da nasıl sulama yaparız düşüncesinden kurtaracak tek proje, baraj projesi. İnşallah bir an önce biter ve üreticilerimizi suyla buluştururuz” dedi.

Tunca Nehri dibi gördüTunca Nehri dibi gördü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.