Türkiye Gençlik Partisi kapatıldı

Türkiye'nin ilk dijital partisi olan Türkiye Gençlik Partisi AYM kararı ile kapatıldı. İlk büyük kongresini yapamadığı ve partinin zorunlu organlarını oluşturamadığı tespit edilen partinin hukuki varlığı sona erdi.

Gündem 6 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

Türkiye Gençlik Partisi (TGP) 2021 yılında bir “dijital parti” olarak kuruldu. “Parti binaları, afişler, bayraklar, renkli tabelalar heba edilen bütçeler artık olmayacak” diyerek kurulan parti ilk büyük kongresini yapmadığı ve zorunlu organlarını oluşturmadığı gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi (AYM) kararıyla kapatıldı.

Anayasa Mahkemesi HDP’nin Hazine yardımı parasına blokaj koydu, kapatma davası kararı için bir ipucu verdiAnayasa Mahkemesi HDP’nin Hazine yardımı parasına blokaj koydu, kapatma davası kararı için bir ipucu verdi

Kapanmaya giden süreç

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başvurusuyla başlayan TGP’nin kapanma süreci Başsavcılığın Türkiye Gençlik Partisi’nin belirlenen yasal süre içinde ilk büyük kongresini yapmadığını ve partinin zorunlu organlarını oluşturmadığını tespit etmesi ile hızlandı.

Tespit edilen bu eksiklikler Siyasi Partiler Kanunu ve Türk Medeni Kanunu’na aykırı olduğu için partinin kendiliğinden dağılma hali ve hukuki varlığının sona ermesi gerektiği yönünde talep oluşturuldu.

AYM’nin talebi değerlendirmesi sonucunda partinin hukuki varlığının sona erdiğine karar verildi. Mahkeme kararı Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra yürürlüğe girdi ve Türkiye Gençlik Partisi resmen kapatıldı.

Yasal dayanak

Partilerin belirli bir süre içerisinde büyük kongrelerini yapmaları ve zorunlu organlarını oluşturmaları Siyasi Partiler Kanunu ve Türk Medeni Kanunu’nca zorunlu. Bu gerekliliklerin yerine getirilmemesi durumunda partiler kendiliğinden dağılmış sayılarak hukuki varlıkları sona eriyor.

Bu tür durumlarda partinin mülkleri, banka hesaplarındaki paraları ve diğer varlıkları devletin kontrolüne geçer ve partinin hukuki varlığı tamamen sona ermiş kabul edilir. Türkiye Gençlik Partisi’nin de tüm mal varlıklarının hazineye devredilmesine hükmedildi.

Kapatılan partinin eski üyeleri bu karara itiraz etme ya da yeni bir parti kurma gibi seçeneklere sahip. Partiden bir açıklama gelmedi.

HDP kapatma riskine Yeşil Sol Parti ile karşılık verdiHDP kapatma riskine Yeşil Sol Parti ile karşılık verdi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.