Komplocular atakta: Üniversite protestocuları bu çadırları nereden buluyor?
Eurostat verileri ve TÜİK istatistiklerinden derleyen CHP’li Gürsel Tekin 2018-2022 yılları arasında iki milyon genç üniversite öğrenimini bıraktığını belirterek "Üniversite açmayı bina dikmekten ibaret gören anlayışa duyurulur!” dedi.
Ekonomik krizden etkilenen gençler yoksulluğun faturasını okuldan ayrılmak zorunda kalarak, işçileşerek ödüyor.
Eski CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin son yıllarda üniversiteyi bırakan öğrencilerin sayısının rekora koştuğunu duyurdu.
Gerçek Gündem’in haberine göre 2018-2022 yılları arasındaki beş yılda iki milyon üniversite öğrencisinin okulu bıraktığını belirten Tekin “Üniversiteyi bırakanların sayısı 50 ilin nüfusunu geçmiş durumda. Üniversite açmayı bina dikmekten ibaret gören anlayışa duyurulur! Yaparsa AKP yapar, bu utanç da size yeter” dedi.
Üniversite terklerinin ardındaki nedenleri Eurostat verileri ve TÜİK istatistikleri ışığında değerlendiren CHP’li Gürsel Tekin şu açıklamayı yaptı:
“AKP döneminde plansızca açılan üniversiteler yüzünden her yıl yüzbinlerce genç üniversiteden mezun oluyor. Ama ne hikmetse üniversiteyi bırakan öğrencilerin sayısı da hızla artıyor. Eğitimin başlıca görevi bireyin yaşam standartlarını yükseltmek, toplumsal refahı arttırmak ve güçlü bir ekonomi için nitelikli bireyler yetiştirmektir. Oysa Yüksek Öğretim Kalite Kurulu’nun açıkladığı Gösterge Değerleri Raporu’nda mezun olmadan üniversiteden ayrılan öğrenci sayısı oldukça yüksek. 2018-2022 yılları arasındaki beş yılda 1 milyon 957 bin üniversite öğrencisi okulu bıraktı. Üniversite terklerinin en temel sebeplerinin başında ekonomik kriz geldiği düşünülüyor. Ama sanki en önemlisi yaptıkları maddi ve manevi fedakârlığın karşılığını alamamaları.”
Türkiye’de üniversite öğrenimini bırakanların sayısında son beş yılda önemli bir artış kaydedildiğini belirten Tekin “Mezunlar Hariç Üniversiteden Ayrılan Öğrenci Sayısı” verilere göre 2021’de 338 bin 926, 2022’de 389 bin 564 öğrenci üniversiteleri terk etti. Raporda en dikkat çekici bölümlerden biri üniversite terkinin en çok büyük şehirlerde yoğunlaşması oldu. Ayrılan öğrencilerin tercih ettiği ilk üniversiteler olan İstanbul Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi ciddi kayıplar yaşıyor. Türkiye’de eğitimden erken ayrılma oranı AB ülkelerinin çok çok üstünde. Yani Türkiye’de okul çağındaki her üç gençten biri eğitimine devam edemiyor. Tüm bu açılardan bakarak artık görmemiz gereken sorun şu; eğer bizler bu oranların ne kadar büyük sorun olduğunu görmezsek bu devasa sayının bize ne tür sıkıntılar ve gençler için nasıl bir geleceksizlik ürettiğini fark etmezsek maalesef canımız çok yanacak. Bir an önce bu konuyu konuşup çarelerine bakmamız şart. Aksi durumda geleceğimiz için büyük bir sıkıntı ürettiğimiz ortada” diye konuştu.