TDT’nin gayriresmi zirvesinden ‘Karabağ Deklarasyonu’ çıktı
Evrim karşıtı bildirisiyle dikkat çeken Üsküdar Üniversitesi akademisyenleri yaratılış teorisinin bilimsel olarak kanıtlandığını öne sürdü. Gençleri 'şüphelerden kurtarma' amacıyla bilimde 'tevhidi bir dil' kullanılması gerektiği savunuldu.
İstanbul Üsküdar Üniversitesi’nde düzenlenen bir kongrede yayınlanan ‘Yaratılış Manifestosu’ ile evrim teorisi karşıtı bir duruş sergilendi. Üniversitenin açıklamasına göre bu etkinlik ‘bilimsel veriler aracılığıyla milli ve manevi değerleri desteklemek’ amacıyla düzenlendi ve yaratılış inancının bilimsel olarak kanıtlandığı öne sürüldü.
Manifestoda evrenin ‘bilinçli ve tasarımsal bir varoluş’ sürecinin ürünü olduğu iddia edilerek bu görüşün artık bilimsel kanıtlarla desteklendiği savunuldu.
Bu yıl sekizincisi düzenlenen ‘Uluslararası Bilimler Işığında Yaratılış Kongresi’ yaratılış görüşünü savunan akademisyenlerin katılımıyla gerçekleşti. ‘Evrim görüşünün ideolojik olarak kullanılmasının önlenmesi’ amacının da vurgulandığı etkinlikte bilim dili olarak ‘tevhidi bir dil’ benimsenmesi gerektiği söylendi.
Yaratılışın bilimle desteklendiği iddiasıyla, gençlerin ‘inançsızlığa sürükleyen şüphelerden’ korunması gerektiği dillendirildi. Bu kongrenin yaratılışı merkeze alan ve evrim teorisini reddeden görüşleri desteklemek amacıyla ‘bilimsel bir etkinlik’ olarak sunulması bilim çevrelerinde eleştirilere yol açtı.
Üsküdar Üniversitesi’nin Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan bu manifestonun ‘iddialı ve devrimci’ bir adım olduğunu savunarak “Aklın yolu yaratılışmış” diyerek bu görüşü desteklediğini belirtti.
Akademik camiadan bazı bilim insanları ise bu bildirinin bilimsel değil, ideolojik bir temele dayandığını öne sürerek kongredeki argümanların bilimsel metodoloji ve evrim teorisine aykırı olduğunu savunuyor.
Bu manifesto yaratılışçılığı bilimsel bir temelmiş gibi sunmaya çalışırken evrim teorisinin karşısında duran ve bilim dışı olarak kabul edilen bir duruş sergilediği gerekçesiyle sosyal medyada da tepki topladı.