Kırk yıllık hatırı, onca güzelliği var: Kahvenin bir faydası daha ortaya çıktı
Uzmanlar influenza virüslerinden H1N1’de de salgın yaşandığını belirterek maskeyle korunun uyarısı yapıyor. Ayrıca doktor önerisi olmadan antibiyotik kullanmanın zararlı olduğu vurgulanıyor.
Son yıllarda peş peşe patlak veren salgınlar nedeniyle günlük hayatta maske takmak artık doğal karşılanıyor. Özellikle koronavirüs salgını döneminde zorunlu maske kullanımı bu durumun normalleşmesindeki en büyük etken. Ancak şu anda da uzmanların aktardığına göre koronavirüs dışında bir influenza virüsü olan H1N1’de de artış yaşanıyor. Bu salgından da korunmak için en etkili silah da yine maske.
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Özkan Akyol salgın hastalıkların yıllardır hayatımızda olduğunu, ama bulaşıcılığın bu kadar yüksek ve yıpratıcı olmadığını hatırlattı. Aralık ayında salgının pik yaptığını belirten Akyol “Bu hastalıkların bulaşında kronik hastalığı olanlar, yaşlılar, hamileler ve üç yaş altı çocuklar yüksek risk grubunda. Bir diğer grip risk grubu ise grip aşısı olmamış kişiler. Henüz gribe yakalanmamış kişiler aşı yaptırabilir ve mutlaka maske takmalılar; belirti taşıyanlarla aynı ortama girmekten kaçınmalılar” dedi.
Covid-19 gibi testlerin negatif çıkmasının hastaları rahatlatmaması gerektiğini söyleyen Dr. Özkan Akyol “Binlerce virüs, bakteri ve bunların sebep olduğu hastalık salgını var. Bu yüzden en ufak burun akıntısı veya başka bir belirti olan kişilerden uzaklaşmamız, maske kullanmamız çok önemli. Taşıyıcı olmamız da risk grubu için büyük problemlere sebep olabilir” dedi.
Grip, nezle, influenzanın birbirinden farklı hastalıklar olduğuna dikkat çeken Uzm. Dr. Akyol bunların ayrımını şöyle açıkladı:
“Ateş, nefes darlığı, kırgınlık, yoğun ağrı yok ve yalnızca kuru öksürük varsa, süresi uzasa da kendiliğinden geçebiliyor. Fakat yaygın eklem ağrısı, yüksek ateş, tıkanıklık, burun akıntısı gibi belirtiler varsa mutlaka hekime başvurulmalı. Bunların yanı sıra kusma, ishal gibi belirtilerle de sık karşılaşmaktayız. Bu hastalıklar çok hızlı yayılıyor ve hızlı bulaştan ötürü maske kullanmak koruyucu ve faydalı, maske için doğru zaman. Lütfen maske kullanın ve salgınlardan korunmayı önemseyin.”
Hastaların yersiz antibiyotik kullandığını da söyleyen Akyol üst solunum yolu enfeksiyonlarının yüzde 90’ının bakteri değil, virüs kaynaklı olduğunu söyledi. Virüslerin sebep olduğu hastalıklarda antibiyotiğin fayda etmediğini, tersine vücuttaki yararlı bakterileri de ortadan kaldırdığını söyleyen Akyol “Böylece gerçekten antibiyotik gerektiren bir hastalığa yakalandığımızda bağışıklığımızı düşürüyor; iyileşme sürecimizi geciktiriyor. Hastalık belirtisi gösterdiğimizde mutlaka hekime başvurmalı, doğru ilaç almalı, gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınmalıyız” dedi.