İnanılmaz ama gerçek: Türkiye, hikaye ve şiir platformu Wattpad’i de yasakladı

Hikaye ve şiir paylaşım platformu Wattpad, Türkiye'den erişime kapatıldı. Dünyada Wattpad'ı en çok kullanan ülkelerden biri Türkiye. Bu platformdan hepsi de kitapları yüzbinler satan çok sayıda yeni yazar çıktı.

Kültür Sanat 17 Temmuz 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

Wattpad, kullanıcıların kendi hikayelerini yazıp yayınladığı, başkalarınınkini de okuyup etkileşimde bulunduğu popüler bir sosyal hikaye anlatım platform. 2006 yılında kurulan platform, yazarlar ile okuyucular arasında doğrudan etkileşime olanak tanıyor. Kullanıcılar hikayelerini bölüm bölüm veya tek seferde yayımlayabilir ve diğer kullanıcıların yorumlarıyla yazılarını geliştirebilirler. Wattpad’in en çok kullanıldığı dört ülke ABD, Hindistan, Filipinler ve Türkiye.

Şimdi Türkiye, Wattpad’i yasaklayan ilk ülke olmuş olabilir. İfade Özgürlüğü Derneği’nin raporuna göre Wattpad’e erişim engeli geldi. Ankara 10. Sulh Ceza Hakimliği’nden gelen 12 Temmuz 2024 tarihli kararın gerekçesi ise belirtilmemişti ancak sonradan o da açıklandı.

İfade Özgürlüğü Derneği’nin kurucularından hukukçu Prof. Dr. Yaman Akdeniz sosyal medya hesabından gerekçeyi duyurdu: Wattpad platformu, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının talebiyle 5651 sayılı Kanunun 8/A maddesi kapsamında erişime engellenmiş ve sansürlenmiş. 8/A Maddesi kapsamında “yaşam hakkı, ile kişilerin can ve mal güvenliğinin korunması, millî güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi veya genel sağlığın korunması sebeplerinden bir veya bir kaçına bağlı olarak” erişim engelleme kararı verilebiliyor.”

Ancak bu açıklama da platformun hangi gerekçeye bu madde uyarınca engellendiğini açıklamıyor. Yaman, “Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Wattpad platformu ile ne sorun gördü ve 8/A maddesi ile nasıl bir bağlantı kurdu bilemiyorum çünkü Hakimlik kaleminden kararı alamadık. Sadece sözlü bilgi ile yasal dayanağını öğrendik” diyor.

Kendi yazarlarını yarattı

Wattpad Türkiye’de kendi yazarlarını yaratan bir platform. Wattpad’da kitaplar yazıp fuarlarda kapı pencere kırdıran yazarlar var. Bu yazarların kitapları daha sonra pek çok yayınevi tarafınan yayımlanıyor. Hatta bu kitaplardan bazıları sinema filmlerine de uyarlandı. Yeni nesil arasında oldukça yaygın bir şekilde kullanılan platformun Türkiye’deki tarihi de eski.

Bu platformun gençler arasında yaygınlaştığını gören İstanbul TÜYAP Kitap Fuarı 2015’te platformun kurucularından Allen Lau’yu İstanbul’da misafir etmiş, Lau Wattpad’i anlatmış Lau “Kullanıcıların çoğunluğu 30 yaşın altında. Wattpad açık bir platform olduğu için farklı görüşleri ve sesleri destekliyor. Herkes bir hikaye paylaşabilir: Tecrübeye, editöre ya da bitmiş bir metin yazmış olmanıza bile gerek yok” demişti.

Lau ayrıca Türkiye’nin platformu çok benimsediği o yıllarda 2 milyon kişinin ülkemizde Wattpad’ı kullandığını anlatmıştı: ” Türk insanı sosyalleşmeyi ve paylaşmayı çok seviyor. Açıkçası Türkiye sosyal ve dijital hikaye anlatıcılığını Wattpad aracılığıyla keşfetti ve çok sevdi. Wattpad’te yedi milyondan fazla orijinal Türkçe hikaye paylaşıldı.”

Wattpad kraliçesi Dilara Pamuk: Maça Kızı 8 metrobüsle eve giderken düştü zihnimeWattpad kraliçesi Dilara Pamuk: Maça Kızı 8 metrobüsle eve giderken düştü zihnime

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.