Yangının ortaya çıkardığı gerçek: 16 kayak merkezinden sadece üçünde itfaiye var

Türkiye'nin önemli kayak merkezlerinden Kayseri'deki Erciyes ve Bursa'daki Uludağ ile Kahramanmaraş'taki Yedikuyular'da yangınlara ilk müdahaleyi, merkezlerde konuşlandırılan itfaiye ekipleri yapıyor. Geri kalan 13 merkezde itfaiye yok.

Gündem 24 Ocak 2025

Kartalkaya’daki yangın, sadece kış aylarında faaliyet gösteren kayak merkezlerindeki önlemleri gündeme getirdi. Yapılan basit bir araştırma, Türkiye’deki 16 kayak merkezinden sadece üçünde kayak sezonunda itfaiye bulunduğunu ortaya koydu.

Erciyes Kayak Merkezi’nde Kayseri Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Erciyes Grup Amirliği’nde bir itfaiye aracı hazır bekletiliyor. Birimde 9 personel, 3 vardiyada görev yapıyor.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi Erciyes AŞ Genel Müdürü Zafer Akşehirlioğlu, AA muhabirine, Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi’nde çıkan yangında hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diledi.

Akşehirlioğlu, Erciyes’in dünyanın önde gelen kayak merkezleri arasında yer aldığını belirterek, 41 pist ve 19 mekanik tesisle yurt içi ve dışından gelen ziyaretçilere hizmet verdiklerini söyledi.

Yıllık yaklaşık 2,5 milyon ziyaretçinin Erciyes Kayak Merkezi’ne geldiğine dikkati çeken Akşehirlioğlu, ziyaretçilerin konforlu, güvenli şekilde tatil yapması için bütün tedbirleri aldıklarını vurguladı.

Uludağ

Yurt içi ve dışından en fazla ziyaretçi çeken kayak merkezlerinden Uludağ’da, Bursa Büyükşehir Belediyesine ait biri merdivenli 2 müdahale aracı ve su tankeri olmak üzere 3 itfaiye aracı hizmet veriyor.

Otellere ait olan ancak kullanımı Büyükşehir Belediyesine verilmiş bir müdahale aracının yanı sıra 7 itfaiye personeli de merkezde görev yapıyor. Kayak merkezinde İtfaiye İstasyon Amirliği de bulunuyor.

Yedikuyular

Kahramanmaraş’taki Yedikuyular Kayak Merkezi’nde de 1 itfaiye aracı ve 3 personel görev yapıyor. Ayrıca merkezde AFAD’ın tam donanımlı 2 kar motoru ile 5 personel daimi hizmet veriyor.

Diğer kayak merkezleri

Erciyes, Uludağ ve Yedikuyular’ın haricinde konaklama imkanı bulunan 13 kayak merkezinde ise itfaiye istasyonu bulunmuyor, ihbarlara en yakın yerleşim yerlerindeki itfaiye ekipleri sevk ediliyor.

Palandöken’deki olası yangınlara ise Erzurum Büyükşehir Belediyesine bağlı İtfaiye Merkez İstasyonu’nda görev yapan ekipler müdahale ediyor. Merkeze 5 kilometre mesafedeki istasyonda görevli ekiplere, kayak merkezinde 24 saat sabit görev yapan jandarma arama kurtarma (JAK) timi de destek veriyor.

Isparta’daki Davraz Kayak Merkezi’nde itfaiye birimi bulunmuyor. Sezon boyunca JAK ve UMKE ekiplerinin görev yaptığı merkezdeki olası yangınlara, yaklaşık 45 dakika mesafedeki şehir merkezinden Isparta Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ekipleri sevk ediliyor.

Kars’taki Sarıkamış Kayak Merkezi’nde de olası yangınlara Sarıkamış Belediyesine bağlı İtfaiye Merkez İstasyonu’nda görevli ekipler müdahale ediyor. Merkeze 2 kilometre mesafedeki istasyonda görevli ekiplere, kayak merkezinde 24 saat sabit görev yapan JAK timi de destek veriyor.

Grand Kartal Otel’de 78 kişinin yaşamını yitirdiği yangınla gündeme gelen Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi’nin yanı sıra Antalya Saklıkent, Bingöl Hesarek, Kastamonu Ilgaz, Çankırı Yıldıztepe, Samsun Ladik Akdağ, Gümüşhane Zigana, Sivas Yıldız Dağı, Ordu Çambaşı ve Kocaeli Kartepe kayak merkezlerinde itfaiye istasyonu bulunmuyor. Bazılarında JAK ve UMKE ekiplerinin görev yaptığı bu merkezlere, ihbar halinde en yakın yerleşim yerlerindeki itfaiye ekipleri yönlendiriliyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.