Yargıtay görevden alınması yılan hikayesine dönen küfürbaz savcının cezasını onadı

Samsun’da savcı olarak görev yaparken sahte sosyal medya hesabı üzerinden bakanlara küfür eden Özcan Muhammed Gündüz’ün cezası onandı. HSK savcıyı daha önce görevden almış, Danıştay göreve iade etmişti. HSK’nın itirazı inceleniyor.

Gündem 3 Haziran 2024
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Küfürbaz savcının cezası onandı

Samsun’da Cumhuriyet Savcısı olarak görev yaparken Twitter’da sahte hesap açıp bakanlar ve devlet yetkililerine küfür eden, Hakimler ve Savcılar Kurulu’nda (HSK) başlatılan inceleme ve soruşturma neticesinde görevden ihraç edilen Özcan Muhammed Gündüz ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı.

Twitter’dan 2019-2020 yılları arasında devlet büyüklerine hakaret edip küfürler savuran ‘Hohmustesarı’ ‘Sayın Müsteşar’ rumuzunu kullanan bir sosyal medya kullanıcısının kim olduğunun tespiti için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusu yapıldı.

Suç duyurusunun ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturma çerçevesinde yapılan incelemelerde sahte hesabın ‘[email protected]’ mail adresi üzerinden Ağustos 2016’da açıldığı belirlendi. Hesabın kurtarma bilgilerinde verilen telefon numarasının da 0530 .. .. 39 numarası olduğu saptandı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ve İstanbul Emniyeti Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü soruşturma çerçevesinde yaptığı incelemede devlet yetkililerine hakaret ve küfür yağdıran Twitter hesabının Samsun Cumhuriyet Savcısı Özcan Muhammed Gündüz’ün cep telefonuna kayıtlı olduğu anlaşıldı.

Tartışma yaratan karar için Danıştay harekete geçti: 40 hakim ve savcı yeniden incelenecekTartışma yaratan karar için Danıştay harekete geçti: 40 hakim ve savcı yeniden incelenecek

Diğer yandan Gündüz’ün soruşturma sırasında cep telefonunu yenilediği de tespit edildi. “Çocuğum suya düşürdü” diyerek cep telefonunu yenilemek zorunda kaldığını belirten Gündüz’ün eski telefonunda yapılan incelemelerde cihazın ana kartının kırılarak yerinden özel olarak söküldüğü belirlendi.

Gündüz’ün kullanımında olan cep telefonu numarasına ait HTS kaydı Bilgi Teknolojileri Kurumu’ndan (BTK) istendi. BTK’dan gelen verilere göre Gündüz’e ait olan cep telefonuna ‘hohmustesarı’ hesabının kurtarma bilgilerinin Twitter tarafından mesaj olarak gönderildiği belirlendi.

2006 yılında Ankara Hukuk Fakültesi’nden mezun olan ve bir kamu kurumunda avukatken 2018 yılı HSK kararnamesi ile Samsun’a Cumhuriyet Savcısı olarak atanan Gündüz ile ilgili soruşturma İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yetkisizlik kararıyla 30 Aralık 2020’de Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi.

Aynı zamanda Hâkimler ve Savcılar Kurulu 1. Dairesi tarafından Gündüz hakkında inceleme ve soruşturma izni verildi. Gündüz hakkında başlatılan inceleme ve soruşturma çerçevesinde Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Teftiş Kurulunca müfettiş görevlendirildi. Müfettişler hazırladıkları raporu HSK’ya sundu. Hâkimler ve Savcılar Kurulu 2. Dairesince “mesleğin şeref, onur ve memuriyet nüfuz ve itibarını bozacak nitelikte” paylaşımlar yaptığı belirtilen Gündüz’ün meslekten ihracına karar verildi.

Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hakkında “Kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret” ve “İftira” suçundan 2 yıldan 6 yıl 4 aya kadar ceza istemiyle dava açılan Gündüz Samsun 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada toplam 8 bin 840 lira para cezasıyla cezalandırıldı.

İlk derece mahkemesinin kararı mağdurların avukatları tarafından Samsun Bölge Adliye Mahkemesi’ne taşındı. İstinaf mahkemesi, Cumhuriyet Savcısı Gündüz’ün “Kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaret” suçundan cezalandırılmasını belirterek cezasını artırdı. Mahkeme Gündüz hakkında verilen cezanın adli para karşılığının 9 bin 700 lira olduğunu kaydetti.

HSK tarafından meslekten ihraç edilen savcı verilen ihraç kararının iptali talebiyle Danıştay’da göreve iade davası açtı. Göreve iade talebinin yanı sıra yoksun kaldığı parasal haklarının enflasyon farkıyla birlikte ödenmesine ve özlük haklarının iadesini talep etti.

HSK tarafından davaya karşı yapılan savunmada Özcan’a isnat edilen suçla ilgili lehine ve aleyhine olabilecek tüm delillerin toplandığı, hiçbir kuşkuya yer vermeyecek şekilde suçun ortaya konulduğu, sürecin gerektirdiği tüm işlemlerin yasanın öngördüğü biçimde uygulandığı ve Özcan’ın mağduriyetine sebep olacak herhangi bir hukuka aykırılığın söz konusu olmadığı belirtildi.

Dosyayı inceleyen Danıştay Tetkik Hakimi Hasan Celalettin Güvendi, Gündüz’ün meslekten çıkarma cezasının iptalini isterken Danıştay Savcısı Özlem Ulaş eski savcının “Kamu Görevlisine Görevinden Dolayı Hakaret” suçundan Ağır Ceza Mahkemesi tarafından cezalandırıldığını, eylemin niteliği kapsamında hakkında verilen ihraç kararında hukuka aykırılık bulunmadığını belirtti.

Göreve iade davası hakkında kararını veren Danıştay 5. Dairesi Gündüz’ün göreve iade edilmesine karar verdi. Kararın gerekçesinde ise Gündüz’ün eylemlerinin Hakimlik ve Savcılık mesleğinin kamuoyu nezdinde saygınlığının zedelenmesine neden olacak, mesleğin şeref, onurunu ve memuriyet itibarını bozacak nitelikte ve ağırlıkta bulunmadığı belirtildi.

Karar sonrasında HSK harekete geçerek kararın iptali için Danıştay’a başvurdu. HSK’nın itirazı üzerine dosya Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’na taşındı.

İdari Yargılama Usulü Kanunu’na göre, Danıştay 5. Daire’nin verdiği göreve iade kararını 30 gün içinde uygulaması gereken HSK 27 Ekim’de gelen Danıştay kararı üzerine Gündüz’ü görevine iade etti. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu HSK’nın yaptığı itiraza karşı henüz karar vermezken HSK 2. Dairesi yeniden toplanarak Gündüz hakkında hem idari hem de Yargıtay 4. Ceza Dairesi’nde “hakaret” davasının sürdüğünü belirterek Gündüz’ü görevine başlamadan yeniden açığa aldı.

Mağdur avukatları sanık eski Cumhuriyet Savcısı Özcan Muhammed Gündüz’ün verilen cezanın en üst sınırdan hapis cezası olarak belirlenmesi gerektiğini, hakaret suçu yanında ayrıca iftira suçunun da oluştuğunu, sanık hakkında takdiri indirim maddesinin de uygulanmaması gerektiğini belirterek kararı Yargıtay’a taşıdı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı bu talepleri reddederek sanık Gündüz’ün “Kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaret” suçundan aldığı cezanın onanmasını isteyerek dosyayı Yargıtay 4. Ceza Mahkemesine gönderdi.

Yargıtay 4. Ceza Dairesi mesaj tutanakları, tanık anlatımı ve tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde sanığın hakaret suçunu işlediğine dair mahkemenin kabulünün yerinde bulunduğunu belirterek sanık avukatının temyiz sebeplerini reddetti. Daire hakaret eyleminin Gündüz tarafından işlendiğinin kanuna uygun olarak yürütülen duruşma sonucu saptandığını, ileri sürülen iddia ve savunmaların eksiksiz ve özleri değiştirilmeksizin sergilendiğini, eylemin doğru olarak nitelendirildiğini ve kanunda öngörülen suç tipine uyduğunu, cezanın kanuni bağlamda uygulandığını belirterek yapılan incelemede hukuka aykırılık görülmediğini bildirdi. Yukarda yer alan gerekçelerle Yargıtay 4. Ceza Dairesi Bölge Adliye Mahkemesinin kararında hukuka aykırılık görülmediğinden temyiz sebeplerinin reddiyle hükmün onanmasına karar verdi.

Sahte savcı, polis derken şimdi de sahte avukat: Adliye koridorunda yakalandıSahte savcı, polis derken şimdi de sahte avukat: Adliye koridorunda yakalandı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.