Yenidoğan çetesindekiler bebeğin nasıl öldüğünü anlattı: Müfettiş gizli soruşturmayı haber vermiş
Türkiye'nin en acımasız çetesi olarak gösterilen ve en az 10 bebeğin hayatını kaybetmesiyle suçlanan 'yenidoğan çetesi'ne ikinci operasyon yapıldı. Doktor, hemşire ve sağlık görevlileri gözaltında.
‘Yenidoğan çetesi’ operasyonu Türkiye tarihinin en büyük skandallarından biri olarak tarihe geçti. İddiaya göre zanlılar İstanbul’da, 112 Acil Çağrı Merkezi’nde çalışan kişilerle ortak hareket ederek, bazı bebekleri önceden anlaştıkları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk ettirdi. Bebeklerin ölümüne neden oldu ve haksız kazanç sağladı.
Dosyanın soruşturma evresinde çalışan Savcı Y.E.’yi Büyükçekmece’deki makam odasında tehdit ettiği ortaya çıkan, savcıyı ve ailesini suikastla tehdit eden kişilere yönelik yürütülen ayrı soruşturmada beş kişi tutuklandı. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, 22’si tutuklu 47 sanık hakkında 1399 sayfalık bir iddianame hazırladı. İddianamede hayatını kaybeden 10 bebek maktul, beş kişi müşteki, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İstanbul İl Müdürlüğü suçtan zarar gören, sağlık şirketleri ve hastaneler malen sorumlu olarak yer aldı. 47 sanık hakkında yargılama sürerken yenidoğan çetesine ikinci operasyon yapıldı. Beş doktor, üç hemşire beş sağlık çalışanı ve bir kişinin yer aldığı 14 şüpheli gözaltına alındı.
Sağlık Bakanlığı ve SGK’nın pek çok özel hastaneyle olan sözleşmelerine bağlı olarak, doğum sonrası bebek ölümlerini azaltmak için yenidoğanların kaldığı yoğun bakımlara günlük 8000 TL ödeme yapılıyor. Örgüt, devletin gün bazlı hesaplanarak ödemesini yaptığı yoğun bakım tedavisi kapsamında 19 özel hastane ve birçok 112 Acil personelini organize etmekle suçlanıyor. İkinci dalganın örgütle hareket eden sağlıkçılara yapıldığı ileri sürülüyor.
Soruşturmanın baş aktörlerinden biri olan Dr. Fırat Sarı, Medisense Sağlık Hizmetleri adlı şirketin sahibi ve örgütün lideri olarak suçlanıyor. Dr. Sarı’nın İstanbul’daki birçok özel hastanenin yenidoğan yoğun bakım üniteleri ile anlaşmalar yaparak bu üniteleri usulsüz şekilde işlettiği ve SGK’dan yüksek miktarda ödeme aldığı iddia ediliyor. Dr. İlker Gönen ise örgütün bir diğer önemli yöneticisi olarak dikkat çekiyor. Dr. Gönen’in 112 Acil Çağrı Merkezi ile işbirliği yaparak, bebeklerin ihtiyaç duymadıkları halde özel hastanelere sevkini sağladığı ve bu süreçte SGK’dan yüksek gelir elde edilmesine aracılık ettiği belirtiliyor. Soruşturmada adı geçen Özel Avcılar Hospital, Özel TRG Hospitalist Hastanesi, Özel Birinci Hastanesi, Özel Güney Hastanesi, Özel Bağcılar Medilife Hastanesi, Özel Beylikdüzü Medilife Hastanesi, Özel Reyap İstanbul Hastanesi, Özel Şafak Hastanesi Bağcılar ve Özel Silivri Kolan Hospital’ın ruhsatları iptal edilmişti.