Safari turunda acı son: 3 ölü, 17 yaralı
Kastamonu'da bir yolcu otobüsü devrildi ve altı kişi öldü. 33 yolcu yaralanırken bunlardan üçünün durumuysa kritik. Vali Dallı tuzun az düştüğü yerlerde buzlanma olabileceğini söyledi.
Türkiye bugün yine bir otobüs kazası haberine uyandı. Bundan üç hafta önce Malatya’da otobüs devrilmiş ve dört kişi ölmüş, 31 kişi yaralanmıştı. Aynı acı haber 5 Ocak’ta Kars’tan gelmiş, kar yağışı nedeniyle kayganlaşan yolda bir TIR ve iki otobüsün karıştığı zincirleme kazada iki kişi ölmüş, sekiz kişi yaralanmıştı. Bir ay önce de Sakarya’da yaşanan kazada ise 10 kişi ölmüştü ve bu kazanın nedeni sisti. Son kaza 10 gün önce Mersin’de yaşanmıştı ve aralarında şoförün de olduğu dokuz kişi ölmüştü.
Şimdi Türkiye yine bir yolcu otobüsü kazasını konuşuyor. Kastamonu’nun Taşköprü ilçesi kar altındaydı ve Alatarla köyü yakınındayken bir yolcu otobüsü sürücünün kontrolünden çıktı, tarlaya devrildi. Kazada ilk belirlemelere göre altı kişi hayatını kaybetti, 33 kişi yaralandı. Vali Meftun Dallı yaralılardan üçünün durumunun ağır olduğunu söyledi.
Vali Dallı, “İstanbul’dan Sinop’un Ayancık ilçesine seferini yapan otobüsümüz, sabah saatlerinde burada kontrolden çıkarak devrilmiş. Maalesef 6 vatandaşımızı kaybettik, 33 yaralımız var, 3’ünün durumunun ağır olduğu bilgisi geldi. Yaralıların tamamı hastanelere ulaştırılmış durumda, tedavi altındalar şu anda. Otobüs kayarak yoldan çıkmış; arkadaşlarımız araştırıyor, kazanın neden kaynaklandığını netleştiriyorlar. Yolda tuzlama çalışması yapıldı, kar yağışından önce bu tedbirler alındı, belki buna rağmen tuzun az düştüğü yerler olabilir. Oradalar da buzlanma oluşmuş olabilir, bunu şu anda bilemiyoruz. Yapılan incelemenin sonucunda daha net bilgiler ortaya çıkacaktır” dedi.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da kazaya ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yaptı ve sürücüleri uyardı: “Aşırı hız ve bir anlık dikkatsizlik büyük acılara neden olabiliyor. Lütfen trafik kurallarına harfiyen uyalım.”
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, kazayla ilgili sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Bakan Tunç, “Kastamonu-Taşköprü kara yolunda, İstanbul-Sinop seferini yapan yolcu otobüsünün devrilmesi sonucu hayatını kaybeden 6 vatandaşımıza Allah’tan rahmet, yaralı vatandaşlarımıza da acil şifalar diliyorum. Kazayla ilgili Taşköprü Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından adli soruşturma başlatılmış olup, 2 Cumhuriyet Savcısı görevlendirilmiştir” dedi.
Sakarya’daki bir ay önce yaşanan zincirleme kazada sis etkili olmuştu. İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu 10Haber’e yaptığı açıklamada otoyol planlanırken sis endeksi analizinin yapılması ve bunun sonucunda da belirlenen sis bölgelerine görüş mesafesini izleyen sensörler konması gerektiğini söylemişti. Ayrıca Kadıoğlu, otoyollarda meteoroloji istasyonu kurulmamasını, kurulan istasyonların da verilerinin takibi için de meteoroloji mühendisine ihtiyaç duyulmamasını eleştirmişti. Haberimizin ayrıntılarına bu linkten ulaşabilirsiniz.
Bununla birlikte yaz döneminde de Türkiye yine birçok yolcu otobüsü kazasına şahitlik etmişti, onlarca vatandaş ölmüştü. O dönem yollarda sis ve kar da yoktu ama kaza vardı. Bunun sebebi neydi peki? 10Haber’e konuşan Ulaşım ve Trafik Uzmanı Dr. Suat Sarı, şoförlerin molasız ilerlediğini, araçların içinde uyuduklarını anlatmıştı. Şerit takip sisteminin merdivenaltı usullerle iptal edildiğini söyleyen Sarı “Yeni otobüslerin hepsinde şerit değiştirmeyle ilgili sistem var. Şeridinizi hızla değiştiremiyorsunuz. Zaten otobüs şeridinin en sağ şerit olması lazım. O şerit değiştirmelerde sizi uyarıyor. Araçlarımızda hızımızın yarısı kadar mesafe takibi yapan sistemler var otobüslerde. Bunlar 2010 yılından sonra mecbur hale getirildi. Ama bizde hem şerit takip hem de mesafe takiplerin hepsini firmalar iptal ediyor. Bakanlık denetimlerinin çoğunda bunların iptal edileceğini de görecekler. İptali de merdivenaltı bir usta kolaylıkla yapıyor” demişti. Haberimizin ayrıntılarına bu linkten ulaşabilirsiniz.