Yurtdışına başvuran Türk öğrencilere müjde: Bekleme süresi uzatıldı

Yurtdışında eğitim programlarına başvuran Türk öğrenciler için bekleme süresi bir yıldan 1.5 yıla uzatıldı. Karar Resmi Gazete'de yayımlandı.

Gündem 7 Ağustos 2024
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: AA

Milli Eğitim Bakanlığı yurtdışında eğitim gören Türk öğrenciler için yeni düzenlemeler yaptı. 1416 sayılı kanun kapsamında sınavla yurtdışına gönderilen öğrencilerin yüksek lisans veya doktora kabulü almak için verilen 12 aylık bekleme süresi 18 aya çıkarıldı. Ayrıca yüksek lisans eğitimini altı aydan fazla uzatan öğrencilere doktora yapma imkanı tanındı. Bu düzenleme öğrencilerin kabul süreçlerini daha rahat tamamlamalarına olanak sağlayacak.

Öğrencilerin öğrenim süreçlerinin daha etkili bir şekilde takip edilebilmesi için çeşitli düzenlemeler yapıldı. Süre uzatımı bilimsel hazırlık, tez-alan çalışması, bilimsel etkinlik talepleri ile doktora sonrası araştırma izni ve ülke, alan, öğrenim seviyesi ve okul değişikliği taleplerinde yurt içi akademik danışman görüşünün alınması zorunlu hale getirildi.

Yurt içinde doğum yapan öğrencilere izin

Yurt içinde dil öğrenimi gören veya henüz yurt dışına çıkmamış hamile kadın öğrenciler için doğum izni düzenlemeleri yapıldı. Bu öğrencilere doğumdan önce ve doğumdan itibaren azami 8’er hafta olmak üzere toplam 16 haftaya kadar burslu izin verilecek. Ayrıca yurt dışında eğitim gördüğü sırada doğum yapan kadın öğrencilere tanınan 12 aya kadar burssuz izin hakkı, yurt içinde öğrenim görürken veya bekleme sürecindeyken doğum yapan kadın öğrencilere de tanındı.

Doktora sonrası araştırma izni düzenlemesi

Yeni yönetmelik kapsamında doktora sonrası araştırma izni için gerekli başvuru süresi mezuniyet tarihinden itibaren 2 aydan 1 aya düşürüldü. Doktora sonrası araştırma izninin gereklilikleri ve sınırları ise Bakanlık tarafından belirlenecek.

Resmi burslu statüde yurt dışında lisansüstü öğrenim görmeye hak kazanan öğrencilere yönelik yurt içinde oryantasyon ve bilgilendirme eğitimleri düzenlenecek. Öğrenciler yurt dışına gittiklerinde gerek görülmesi halinde müşavirlik veya ataşelik koordinesinde bakanlık tarafından oryantasyon yapılabilecek. Ayrıca yurt dışında öğrenim görecek öğrencilerin Bakanlıkça belirlenen vize türünü kullanmaları zorunlu hale getirildi.

İstihdamdaki sıkıntıların kaynağı: Giderek bozulan eğitim sistemiİstihdamdaki sıkıntıların kaynağı: Giderek bozulan eğitim sistemi

CHP'nin 24 saatlik 'Eğitim Maratonu' bakanlığa takıldı, adres değiştiCHP’nin 24 saatlik ‘Eğitim Maratonu’ bakanlığa takıldı, adres değişti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.