23 Nisan için son çıkanlardan seçilmiş 15 çocuk kitabı

19 Nisan 2024

Çocuk edebiyatını yıllardır yakından takip eden eleştirmen, 10Haber Kitap yazarı Devrim Yılmaz, 23 Nisan Çocuk Bayramı vesilesiyle son dönemde yayımlananlar arasından en güzel 15 çocuk kitabını seçti.

23 Nisan için 15 kitap

Ninemin Bahçesi
Jordan Scott, Sydney Smith
Çeviren: Deniz Ayhan Koçak
İlksatır Çocuk
2-6 yaş, 40 sayfa.
Ödüllü sanatçı Jordan Scott’un çocukluk anılarından yola çıkarak anlattığı nine torun hikâyesi yaşlılık, geçmiş ve anlılar üzerine düşündürürken doğanın dilini yüceltiyor. Sydney Smith’in dakikalarca dalıp gideceğiniz enfes çizimleri eşliğinde.

Dağın Tepesindeki Bir Milyon İstiridye
Alex Nogues, Miren Asiain Lora
Çeviren: Emrah İmre
Can Çocuk
7-9 yaş, 48 sayfa.
Muhteşem doğa manzaraları arasından geçerek bir dağın tepesine varıyoruz. Ve işte, milyonlarca istiridye. İyi ama istiridyeler denizde yaşar, burada ne işleri var? Dağa mı tırmandılar, gökten mi yağdılar, yoktan mı var oldular? ‘Dağın Tepesindeki Bir Milyon İstiridye’ tatilde doğa keşfine çıkmak isteyenler için bulunmaz kaftan.

Sırt Çantaları
Lyona, Marc Torrent Barselo
Çeviren: Burçe Kaya
Eksik Parça Çocuk
3-6 yaş, 44 sayfa.
Lis her sabah en sevdiği şeyleri çantasına koyuyor ve çantası her geçen gün daha da ağırlaşıyor. Hayır, hepsi eşya olamaz! Yoksa neden günün birinde çantanın altında kalıversin ki Lis? Üzüntü, dalga geçilmenin verdiği utanç, onu dilsiz bırakan korku ve taşıyamadığı daha tonlarca yükü sırtından atmanın bir yolu olmalı.

Tilki ve Oğlu’nun Kuyruk Dükkânı
Paddy Donnelly
Çeviren: Sima Özkan
Meraklı Tilki Yayınları
3-6 yaş, 32 sayfa.
Tarçın’ın babası Tilki, işinde usta bir zanaatkâr. Dükkânı kuyruklarını ona yaptırmak için gelenlerle dolup taşıyor. Çırak Tarçın’ın aklındaysa hep aynı soru: Neden sıra dışı, farklı kuyruklar tasarlamıyoruz? Evet, geleneksel kuyrukçuluk asil bir meslek olabilir ama yaratıcılık, hayal gücü ve çılgın fikirler de bir o kadar asil ve eğlencelidir.

Karlar İçinde
Linde Faas
Çeviren: Lale Şimşek Çalışkan
Hep Kitap
5-7 yaş, 32s.
Kapağı açar açmaz ışıl ışıl kar taneleri süzülmeye başlıyor sanki etrafımızda. Şehir yılbaşına hazırlanırken yapayalnız hisseden Sofie ve kar fırtınasının içinde beliren geyiğin peşine takılıp eski masalları andıran yollardan geçerek ormana doğru ilerliyoruz. Ve ormanlar her zaman sürprizler barındırır.

Büyükbabacığım Sen de Çocuk Oldun mu?
Erika Bartos
Çeviren: Agi Judit Kirişoğlu, Elvan L. Eti
Yapı Kredi Yayınları
3-8 yaş, 77 sayfa.
Büyükbabalar ve nineler de bir zamanlar bebekti. Onlar da çocuk olup oyunlar oynadılar, okula gittiler, aşık oldular, yolculuklar yaptılar… Erika Bartos klâsikleşen grafik çizimleriyle “büyükbabalar hep büyükbaba mıydı?” sorusuna hayatın akışını ve dönemlerini anlatarak cevap veriyor.

Yedi Yaşıma Girmeden Önce Bilmem Gerekenler
Tülin Kozikoğlu, Seda Mit
Doğan Çocuk
6-9 yaş, 56 sayfa.
Uzaylılar hangi dili kullanır? Kemikler büyüdüğümüzü nasıl anlar? Aylar neden var, niye bu kadar çoklar? Yarım ne? Saat ne? Peki, tüm bunları bilmeyenlere ne olur? Yedi yaşına girmeden önce öğrenecek ne çok şey var. Tülin Kozikoğlu’nun çocuksu, samimi dili, Sade Mit’in çizimleri ve yedi rakamı eşliğinde harika bir yolculuk.

Mağara Adamının, Kraliçenin ve Aradaki Her Şeyin Yaşamında Bir Gün
Mike Barfield, Jess Bradley
Çeviren: Edip Sönmez
Domingo Yayınları
6-9 yaş, 128 sayfa.
Bu kitapta yalnızca mağara adamları, kraliçeler, kâşifler, filozoflar ya da savaşçılar değil eşyalar, kafatasları, tanrılar, hayvanlar ve daha neler neler dile geliyor. M.Ö 530’da Atina’da bir çömlekçide üretilen yepisyeni bir vazo mu dersiniz, Ayasofya’nın kubbesindeki taşlardan biri mi? Bize bir günlerini anlatmak için sabırsızlanıyorlar.

Hikâye Makinesi
Rene Nekuda
Çeviren: Olcay Mağden
Kronik Kitap
6-9 yaş, 140 sayfa.
Kendi hikâyenizi yazmak, sayfaları istediğiniz gibi süslemek, hayal gücünüzün kapılarını sonuna kadar açmak istiyorsanız doğru yerdesiniz. Sayfalardan kelimeler seçip kendi şarkınızı da uydurabilirsiniz, Tıknaz Hanım’ın neden sıra dışı şeyler sattığını anlatan bir masal da. Ya da belki, ruhları kavanozların içinde saklanan insanların hikâyelerini anlatmak istersiniz.

Yarasa Çıkmazı – Gizemli Kara Kediler
Göktuğ Canbaba
Xlibris Yayınları
9-13 yaş, 168 sayfa.
Serinin ikinci kitabında Cadıizi Diyarı cadılarından Kiethra Küllükadeh’in yanına çırak olarak verilen Ayfin’in hikâyesine konuk oluyoruz. Ayfin, Cadı Çırağı Olmanın On Küflü Noktası kitabını okuyadursun, Bayan Küllükadeh’in kayıp kocası Kaptan Kabakaş tüm gizemiyle onu bekliyor.

İstasyonda Vals
Burcu Aktaş
Redhousekidz
10-14 yaş, 125 sayfa.
Sadece sessiz filmler oynatılan sineması, filmlere canlı müzik yapan orkestrası, pastanesi, lunaparkı, berberi, çiçekçisi ve insan ilişkileriyle bir eski zaman mahallesi adeta; tren istasyonun yanı başında, tepesinde sığırcık sürülerinin dans ettiği İstasyon Meydanı. Peki, dostluk, dayanışma ve sevgiyle birbirini tamamlayan bu canlı yapbozun parçalarından biri eksilirse ne olur?

Geride Bıraktığım Sözcükler
Nazlı Deniz Güler
Çınar Yayınları
5-8 yaş, 80 sayfa.
Nazlı Deniz Güler konunun hassasiyetine yakışır bir incelik ve derinlikle anlatıyor ayrılığa dair öykülerini. Kimi okulundan kimi yıllardır takip ettiği diziden kimi en yakın arkadaşından kimi rüyasından kimi de yan odaya taşınan abisinden ayrıldığı için üzülür. Kimini ebeveyn ayrılığı kimini evcil hayvanının kaybı yaralar. Ayrılıklar kaçınılmaz olsa da izler ve sözcükler bizimle.

Hiç Küsmeyen Arkadaş Aranıyor
Hanzade Servi
İthaki Çocuk
9-13 yaş, 164 sayfa.
“Her gün hal hatır soran, geçmişin hatalarını bugüne taşımayan, görüşmek istediğimde bahane bulmayan, dertlerimi küçümsemeyen, hem iyi hem kötü günümde hep yanımda olacağını bildiğim, hiç küsmeyen arkadaş aranıyor. Müracaat: Elbette Çıkmaz Kafe, 3 numaralı masa.” Şu birkaç cümle bile nasıl matrak ve dostluk dolu bir hikâyenin içine düştüğümüzü anlatmaya yeter.

Şut ve Gol
Jean-Charles Berthier
Çeviren: Azade Aslan
Günışığı Kitap
8-12 yaş, 99 sayfa.
Jean-Charles Berthier bir futbol turnuvasındaki kız ve oğlan takımları arasında geçen amansız rekabeti sergilerken etik değerleri, takım ruhunu ve azmi yüceltiyor. Felix ve takımı şampiyon olmaya kararlılar. Peki, turnuvada ilk kez yarışan bu tuhaf isimli kızlar takımı da nereden çıktı? Kız olmalarına rağmen tüm dengeleri alt üst ediyorlar üstelik. Kesin hile yapıyor hatta belki de doping alıyorlardır.

Kayıp Sırlar Muhafızı –
Bir Zamana Yolculuk Polisiyesi
Kayahan Demir
Genç Timaş
8-12 yaş, 187 sayfa.
Kadı’nın görevlendirdiği Beyoğlulu zabit Demirbey ve bilim meraklısı arkadaşı Mucit Macit Büyükada yolcusu. Görevleri adada patlatılan saat dükkânı olayını aydınlatmak. Üstüne Mizi Köşkü olayı da eklenince olay bambaşka bir boyut kazanıyor. Hem de Fatih Sultan Mehmet’in hazinesine varacak kadar ilginç ve gizemli bir boyut.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.