Aşk Olsun Çocuk: Deniz Gezmiş’in yaşayan fotoromanı

6 Mayıs 2024

'Yaşayan kitap' diye bir şey varsa Deniz Gezmiş'in hayatını anlatan 'Aşk Olsun Çocuk' kesinlikle öyle. Ali Cabar'ın internet tefrikası olarak başlatıp WhatsApp gruplarında paylaşıla paylaşıla büyüyen fotoromanı genişletilmiş ikinci baskısını yaptı.

Ali Cabbar

Sanatçı Ali Cabbar’ın tasarladığı ‘Aşk Olsun Çocuk’ kitabı, 52 yıl önce bugün Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’la birlikte idam edilen Deniz Gezmiş’in hayatını ve mücadelesini anlatmakla kalmıyor, bir yandan da kendi hikayesini yazıyor.
Sayfaları çevirdiğinizde farklı bir kitap olduğunu hemen anlayacaksınız. Cabbar’ın adını koyduğu gibi fotoroman mı, üzerinde oynanmış fotoğraflar nedeniyle çizgi roman havası da var mı, Hürriyet Kitap Sanat’taki yazısında Burak Göral’ın dediği gibi görsel atlas mı ya da Ant Dergisi Yayın Yönetmeni Doğan Özgüden’in dediği gibi ansiklopedik değeri var mı bakıp siz karar verin.

İlle de bir kategoriye sokmak gerekiyorsa adını Can Yücel’in Deniz Gezmiş’e yazdığı şiirden alan ‘Aşk Olsun Çocuk’ sanatı kitap aracılığıyla icra ediyor, yani bir sanatçı kitabı.

Deniz Gezmiş ve 6. Filo eylemleri.

Ali Cabbar kitabı hazırlamaya 2022’de, Denizlerin 50’nci ölüm yıldönümünde internet tefrikası olarak başladı. Her hafta bir bölümünü web sitesine koydu. Bunlar o dönemde whatsapp gruplarında bol bol paylaşıldı. Bir yıl sonra Boyut Yayınevi tarafından kitap olarak basıldı.

Sanatçı geçen ay çıkan ikinci baskıda kitabı biraz daha geliştirdiğini anlatıyor:

“Üç aylık ek bir çalışmayla 1500’e yakın görseli AI foto programı marifetiyle yeniden editledim. Böylece ilk baskıda iki boyutlu soluk görünen görseller üçüncü boyuta kavuştu. Kapak görseli değişti. İçime daha çok sinen bir iş ortaya çıktı. Bazı düzeltmeler geldi, Deniz Gezmiş’i tanıyanlar kitaba katkıda bulunmak istedi, onları ekledim. O yüzden bu baskı 16 sayfa daha uzun oldu. Etkileşimle gelişen, organik büyüyen bir kitap diye tanımlamak mümkün.”

Deniz Gezmiş ve Erdal Öz hapishane arkadaşı.

‘Aşk Olsun Çocuk’un bir orijinal yanı da dönemin siyasi, kültürel ve toplumsal gelişmelerine yer vermesi. “Onları anlamak için o dönemi bilmek gerekiyor” diyor Cabbar. Kitabı hazırlarken kişisel beğenilerini de serbestçe yansıtmaktan çekinmemiş:

“Kendi ilgi duyduğum edebiyat, sinema, spor gibi konulara politik olaylar kadar olmasa da yer verdim çünkü Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının da bunları takip ettiğini bunlardan etkilendiğini tahmin ediyorum.”

Deniz Gezmiş ve arkadaşları ölümleri üzerinden 50 yıl geçmesine rağmen, bugün de çok geniş bir kitleyi etkilemeyi sürdürüyor. Taksim Meydanı’ndaki Gezi direnişi sırasında AKM’nin cephesine asılan Deniz’in büyük portresi bunun ispatı. Ali Cabbar ‘Aşk Olsun Çocuk’u, bu müthiş gençlerin hangi politik ve sosyal koşullar içinde şekillendiğini anlatmak için de yazdığını söylüyor.

CKM’de Deniz Gezmiş anması

Bugün Deniz Gezmiş ve arkadaşlarını anmak için yapılan etkinliklerden biri de Kadıköy Caddebostan Kültür Merkezi’nde Deniz Gezmiş Bağımsızlık ve Özgürlük Vakfı’nın katkılarıyla düzenleniyor. Detaylarını linkte bulabileceğiniz 20.00’deki geceye Sunay Akın’ın sunumu ile Erdal Erzincan, Merdan Erzincan, Mazlum Çimen, Erdal Güney, Özgür Kıyat, Hüseyin Kurtulmaz katılacak.

Aşk Olsun Çocuk –
Deniz Gezmiş’in Yaşamı ve Mücadelesi / Fotoroman
Ali Cabbar
Boyut Yayınları, 2024 (2. baskı)
politik fotoroman, 208 sayfa.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.