Aslı Tohumcu’dan kadınlar için 8 kitaplık gerekçeli okuma listesi

23 Mayıs 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

'Abis', 'Taş Uykusu', 'Ölü Reşat', 'Durmadan Leyla' ve geçen yıl çıkan 'Aç Koynunu, Ben Geldim' gibi öykü ve romanların yanı sıra birçok çocuk kitabına imza atan Aslı Tohumcu, kadınlar için gerekçeleriyle birlikte 8 kitaplık okuma listesi hazırladı.

Aslı Tohumcu

“Yalanlara kanmayalım, gözümüz açık olsun diye Angela Carter’ın ‘Kanlı Oda’sı (Çeviren: Özden Arıkan, Pınar Savaş, Sel Yayıncılık). Aslında Carter’ın istisnasız bütün kitapları.

Sadece kendi peşimizde koşalım, tutkularımızı kovalayalım diye Sevgi Soysal’ın ‘Tante Rosa’sı (İletişim Yayınları).

Pastoral ve erotik bir büyüme hikayesi okumak isteyenler için Marian Engel’den ‘Ayı’ (Çeviren: Duygu Akın, Harfa Kitap).

Birkaç okkalı tokat yemek ve şaşırmak isteyenler için iki grafik roman: Orhan Umut Gökçek’ten ‘Tuş’ (Baobab Yayınları) ve Oytun Yılmaz’dan ‘İt’ (Baobab Yayınları).

Ronald Duncan’ın ‘Abelard ve Heloise’i (Çeviren: Zeynep Avcı, Helikopter Yayınları) de dokunaklı aşk hikayelerini sevenler için gelsin. Eşsiz bir kitap.

Asla büyümek istemeyenler için de Susanna Clarke’tan ‘Jonathan Strange ve Bay Norrell’ (Çeviren: Berna Kılınçer, Alfa Kitap) serisi, Micheal Ende’den ‘Bitmeyecek Öykü’ (Çeviren: Saadet Özkal, Pegasus Yayınları).

Ayrıca her gün ilaç niyetine Selçuk Baran, Füruzan, Nezihe Meriç, Peride Celal ve Tomris Uyar’ın herhangi bir hikayesi, biz kadınları bizden daha iyi anlatan çıkamaz çünkü.” Aslı Tohumcu


Aslı Tohumcu hakkında
Aralık 1974’te Almanya Leverkusen’de doğan Aslı Tohumcu, Bursa’da büyüdü. İngiliz Dili ve Edebiyatı öğrenimi gördü; çeşitli yayınevlerinde editörlük, TRT 2’de sunuculuk ve danışmanlık yaptı; kitap ekleri çıkardı. 2003’te ‘Abis’, 2006’da ‘Yok Bana Sensiz Hayat’, 2010’da ‘Şeytan Geçti’ ve ‘Taş Uykusu’, 2014’te ‘Ölü Reşat’, 2017’de ‘Sevil de Sevme’ (Seyhan Argun’un çizgileriyle), 2018’de ‘Durmadan Leyla’, 2020’de ‘Kötü Kalp’, 2022’de ‘Cevizin Şarkısı’ ve 2023’te ‘Aç Koynunu, Ben Geldim’ adlı kitapları yayımlandı. Kutlukhan Kutlu ile 2015’te ‘Güçoburlar’ adlı derlemeyi ve 2018’de ‘İstanbul: 2099’ adlı antolojiyi hazırladı.
Kitapları çeşitli dillere çevrilen Tohumcu, ‘Kadın Öykülerinde İstanbul’, ‘İstanbul Sokakları (101 Yazardan 100 Sokak)’ ve ‘Merhaba Asker’ adlı derlemelere öyküleriyle katkıda bulundu.
Çocuklar için ‘Bolbadim Günlükleri’, ‘Eksimus Serüvenleri’, ‘Karadankaçanlar’, ‘Dünyayı Döndüren Kız’, ‘Üç, İkiii, Birr, Ateş!’, ‘Hışır Hışır Kırt Kırt’, ‘Herkesin Evine Döndüğü Gün’, ‘Benim Babam Kötü Örnek’ ve ‘Öyle Değil, Böyle!’ adlı kitapları yazdı. Kızı Tomris’le İstanbul’da yaşıyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.