Çocukların düş dünyalarını zenginleştirmenin yolu kitaplardan geçiyor. 10Haber Kitap'ın deneyimli çocuk kitapları eleştirmeni Devrim Yılmaz, çocuklara kitap sevgisi aşılayacak en güzel 15 kitabı seçti. Ayrıca 8 kitaplık 'Bunlar da var' listesi ekledi
Bir Kitabı Açtığında
Caroline Derlatka, Sara Ugolotti
Çeviren: Ebru Koç Bal
İthaki Çocuk
3-6 yaş, 32 sayfa.
Bir bakmışsın lolipop ağaçları büyüyor pembe limonata dalgalarının yanı başında, bir de bakmışsın tavşanın sırtında ormanları geziyorsun. Dünyanın en uzun palmiyesinde güzel bir uyku çekmek de mümkün deniz altında bir çay partisine katılmak da. Belki kapkara bulutların üstünde göğü gürüldeteceksin belki de bir devle arkadaş olacaksın. Hepsi için düş dünyalarının kapısını açman gerek. Ve o kapının tek anahtarı kitaplar.
Okunmak İstemeyen Kitap
David Sundin, Caroline Linhult
Çeviren: Murat Özsoy
Hep Kitap
3-6 yaş, 40 sayfa.
Daha kapağından başlayarak “Sakın ha!” “Kitabı rahat bırakın”, “Uzak dur benden” gibi uyarılarla okurları durdurmaya çalışan bir kitap düşünün. Ama ona kanmayıp kapağı açarsanız hayal bile edemeyeceğiniz bir macera karşı karşıyasınız demektir. Önce bir direksiyona dönüşüyor kitap, ardından kimsenin duymadığı tuhaf sözcükler belirmeye başlıyor sayfalarda. Kâh kanatlanıp uçmaya kalkıyor kâh harfler büyüyüp küçülüyor, yok oluyor, birbirine dönüşüyor. Anlayacağınız okunmak istemedikçe insanın merakını gıdıklayan, okuma hevesi olmayanları bile kışkırtan bir haylaz var karşımızda.
Kitap Kurdu
Debi Gliori
Çeviren: Öykü Yalçınkaya
Arden Yayınları
3-6 yaş, 28 sayfa.
Anne babasına göre köpekler her şeyi parçalar, kediler kötü kokar, köpek balıklarının çok fazla dişi olur, penguenler sıcaktan fenalık geçirir, ejderha diye bir şeyse zaten yok. Can da başının çaresine bakıyor ve sonunda bahçede tam gönlüne göre bir hayvan buluyor; minik bir kurtçuk.
Önceleri toprağın dibinde öylece duran kurtçuk bir süre sonra Can’ın okuduğu masallara kulak vermeye, fanusundan çıkıp pür dikkat dinlemeye başlıyor. Masalların büyüsüne kapılması uzun sürmüyor elbette. En sevdikleriyse ejderhalarla ilgili olanlar. Neden acaba?
Kitap Yiyen Olağanüstü Çocuk
Oliver Jeffers
Çeviren: Feride Kurtulmuş
Ketebe Yayınları
3-6 yaş, 32 sayfa.
Elimde arka kapağı ve bazı sayfaları yenmiş, ağız sulandıran bir kitap var! Nasıl mı? Her şey sıradan bir öğleden sonra Henry’nin, elindeki kitaptan bir kelimenin tadına bakmasıyla başlıyor ve sonra olanlar oluyor. Çok hoşuna gidince önce bir cümleyi ardından bütün bir sayfayı yiyiveriyor. Ay sonunda bütün bir kitabı tek seferde yutacak hale geliyor. Sözlükler, hikâye kitapları, fıkra kitapları ve hatta matematik kitapları, hiçbiri elinden kurtulamıyor Henry’nin. İyi ama neden gittikçe daha kötü hissediyor kendini, bu işte bir yanlışlık olmasın sakın?
Kitap Arkadaşlarım
Roberto Piumini, Elisa Paganelli
Çeviren: Ceylan Özçapkın
Doğan Çocuk
6-9 yaş, 88 sayfa.
Kötülük yaptığına inandığı kim olursa olsun üzerine atını cesaretle sürmekten yılmayan Don Kişot, akıl ve kalple örülü yolu korkusuzca yürüyen Dorothi, bakışlarımızı istismar edilen çocuklara çeviren Oliwer Twist’le bir kez tanışıp da unutmak mümkün mü? Peki ya Martin Eden’ı, Sherlock Holmes’u, Ahab’ı, Pollyanna’yı? Roberto Piumini “arkadaşlık” temasından yola çıkarak dünya edebiyatına damga vurmuş 40 destansı karakteri bir araya getiriyor ve “bir kitabın dostluğunda bir kişinin dostluğunu keşfetmeyi” vurguluyor.
Bizon Raymon
Lou Beauchesne, Kate Chappell
Çeviren: Olcay Mağden Ünal
Çınar Yayınları
3-8 yaş, 49 sayfa.
Çınar ona dedesinden kalan, Bizon Raymon’un kahramanı olduğu kitabını bir an olsun yanından ayırmıyor. Parkta, havuzda, restoranda, hatta diş doktorunda bile. Ta ki iki dostun hayatlarını apayrı yönlere savuran bir talihsizlik yaşanana dek. O zaman Bizon Raymon bir kütüphanede buluyor kendini ve önünde kitaplarla dolu yepyeni bir hayat başlıyor. Kitap sevgisi, kütüphanelerin büyüleyici dünyası ve dostluğun gücü üzerine dokunaklı ve sürprizli bir hikâye.
Kitap Tamircisi
Ömür Kurt
Resimleyen: Ahmet Uzun
Doğan Çocuk
6-9 yaş, 98 sayfa
Süleymaniye Kütüphanesi Kitap Hastalıkları Hastanesi’nden emekli sahaf ve kitap tamircisi Muhsin Dede eskimiş, yıpranmış, dikişleri atmış, kirlenip solmuş kitapları bir arkeolog titizliğiyle tedavi ederek sürdürüyor yaşamını. Bir gün Pusulasız Bir Gezginin Düş Gören Haritaları isimli parçalanmaya yüz tutmuş, küf kokulu eski bir el yazması geliyor Muhsin Dede’ye ve onu kendi kişisel zamanının koridorlarında zihinsel ve duygusal bir yolculuğa çıkarıyor.
Kitap
John Agard
Çeviren: Bülent O. Doğan
Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
6-9 yaş, 148 sayfa.
John Agard, kitapların çağlar önce ateş başında anlatılan masallarla başlayıp e-kitaplara uzanan evrimsel yolculuğuna davet ediyor okurları. Anlatıların sadece belleklerde taşındığı zamanlarda başlıyor kitabın hikâyesi. Yüzyıllar sonra yazı ve kil tabletler, ardından alfabe, parşömen, papirüsler, matbaa çıkıyor sahneye… Kitap bu kez başkalarının değil kendi hikâyesini anlatıyor ve o anlattıkça sevgimiz katlanarak artıyor.
Bu Bir Kitap
Lane Smith
Çeviren: Tuğçe Akyüz
Uçanbalık Yayınları
tüm yaşlar, 32 sayfa.
Başını bir an için bilgisayarından kaldıran teknoloji dehası eşek, arkadaşı maymunun elindeki kitabı tanımaya çalışıyor; “Üzerine nasıl tıklıyorsun, görüntülü konuşma yapabiliyor musun, karakterleri dövüştürebiliyor musun, şifre soruyor mu?…” Eşek anlam veremiyor aldığı cevaplara; tüm bu saydıklarını yapamıyorsa bir kitap ne işe yarar ki? Anlatmanın faydası yok, en iyisi kitabı ona verelim de kendi anlasın.
Okumayı Çok Seven Fare ve Bir Dostluk Öyküsü
Barbara Wersba
Kelime Yayınları
6-9 yaş, 64 sayfa.
İsmini Walter Scott’tan alan Walter okumayı çok seven bir fare. Yaşadığı evin sahibi Amanda ise 70 yaşlarında, gününün çoğunu okuyup yazarak geçiren, yalnızlığı seven bir çocuk kitapları yazarı. Altı aydır Amanda’nın evinde ona görünmeden yaşayan ve günlerini kitap okuyarak geçiren Walter, bir gün ev sahibi ile tanışmaya karar verir ve mektuplaşmalarla süren muhteşem bir dostluk başlar.