Çocukların yaparak öğreneceği en iyi 15 etkinlik kitabı

18 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

10 Haber Kitap'ın çocuk kitabı eleştirmeni Devrim Yılmaz, en iyi 15 etkinlik kitabı listesi hazırladı. Bu kitaplar yardımıyla çocuklar, hikaye yazmaktan günlük tutmaya ve çizgi roman hazırlamaya pek çok şeyi kendisi yapabilecek.

Hikâye Makinesi
Rene Nekuda
Çeviren: Olcay Maden
Kronik Kitap, 2024
8-12 yaş, 140 sayfa
Hayal gücünün sınırlarını zorlamaya hazır olanları böyle alalım. Her şeyin mümkün olduğu, gizemli bir dünyanın kapılarını açıyor Hikâye Makinesi. Yaşlı çiftçinin kayıp atını araken labirentteki engelleri nasıl aşacağı konusunda özgürüz. Gözyaşı hırsızı büyücüsünü nasıl durduracağımıza biz karar veririz. Cızırtılı sesler çıkaran gramofonun nasıl bozulduğu ya da metruk bir evin duvarlarındaki gizemli yazıların ne anlama geldiği tamamen hayal gücümüze kalmış.

Hadi Bir Şeyler Yazalım
Cath Senker
Resimleyen: Isoben Lundie
Çeviren: Ebru Koç Bal
İthaki Çocuk, 2023
8-12 yaş, 104 sayfa.
Karakter, mekân ve atmosfer yaratma, olay örgüsü, türler ve diyaloglar da dahil olmak üzere hikâye yazmanın tüm yapı taşları ve önemli ipuçları Hadi Bir Şeyler Yazalım’da. Genelden başlayarak adım adım detaylara inen yolu izlemek başlı başına keyif ve heyecan verici. Öyle sorular, yönlendirmeler, fikir ve öneriler sunuyor ki zihninizde hikâyelerin, karakterlerin, diyalogların parlamasına engel olamıyorsunuz. Çizgi romanlardan masallara, bilim kurgudan polisiyeye hangi türde isterseniz; hadi bir şeyler yazın!

Sırlar Kulesi
Myriam Sayalero
Çeviren: Saliha Nilüfer
Domingo Yayınları, 2022
8-12 yaş, 192 sayfa.
İsimsiz birer mektupla Kara Gölgeler Kulesi’nde bir hafta sonu geçirmek için davet edilen altı genç. Ev sahibinin niyetinden ve kimliğinden habersizler. Kulenin iki yüz odasını gezecekler ancak bir sonraki kapının açılması için bilmecelerin, labirentlerin, şifrelerin ve gizemlerin çözülmeleri gerek. Gelelim asıl sürprize! Tüm bunları konuklarla birlikte bizzat okurların da çözmesi gerekiyor. Anlayacağınız yedinci davetli bizleriz.

Büyük Dünya Araştırması
Rosie Heywood
Resimleyen: David Hancock
Çeviren: Gaye Yeşim Sezer
Yapı Kredi Yayınları, 2024 (10. baskı)
8-12 yaş, 56 sayfa.
Sadece saatlerce sürecek bulmaca heyecanı vadetmiyor ‘Büyük Dünya Araştırması’. İnanılmaz detaylı çizimleriyle içine çekiyor, kültür ve yaşam hakkında verdiği bilgilerle merakı tetikliyor, ipuçlarıyla heyecanın dozunu sürekli arttırıyor. Tayland’da nehre kurulan bir yüzen market, Trinidad’da katılacağın bir karnaval ya da Amazon Nehri üzerinde ziyaret edilecek bir orman köyü… Harabeleri bulursan Yunan tarihi hakkında bilgi alabilir, yemek yiyenleri bulursan yöresel yiyecekleri öğrenebilirsin. Dolambaçlı ara sokaklarda dolaşabilir, eski kaleleri ziyaret edebilir, sıkılırsan sayfadan ayrılabilirsin. Ama önce bineceğin sandalları bulman gerek.

Büyüklerin Dünyasında Hayatta Kalabilmeyi Sağlayacak 50 Gizli Görev İçin Kılavuz
Pierdomenico Baccalario, Eduardo Jauregui
Çeviren: Çiğdem Casagrande
ODTÜ Yayıncılık, 2018
8-12, 188 sayfa.
Kapağı çevirir çevirmez karşımıza çıkan ‘Çok Gizli’ ibareli zarfı açanlar dolu dizgin bir maceraya hazır olsun. Gerçek bir gizli ajan olmak isteyenler için hazırlanmış bu el kitabı, başrolünde okurun ve mizahın olduğu, etkisi ömür boyu sürecek eşsiz bir deneyim sunuyor.
İnternette arama yapmak, e-posta adresi almak, liste yapmak gibi nispeten kolay görevlerden sonra zorlu kısım başlıyor. Bir ay boyunca fiziksel egzersiz yapmak, giysi tamiri, ev temizliği, bebek bakımı, otobüs ve metroyla şehri gezmek, yemek yapmak, ilk yardım öğrenmek, iş kurmak, bavul hazırlamak bunlardan sadece birkaçı.

Atlas Etkinlik Kitabı
Aleksandra Mizielińska, Daniel Mizieliński
Çeviren: Saadet Büyük Güler
Domingo Yayınları, 2024
8-12 yaş, 72 sayfa
Dünyanın dört bir köşesinden farklı coğrafyalardaki yaşamlara, doğal, tarihi ve kültürel zenginliklere, konuşulan dillere, yerel kıyafetlere, yemek kültürlerine, festival ve geleneklere ufak dokunuşlar yapıyor ve bunları kendi çizimlerimizle tamamlıyoruz. Bir Maori’nin yüzünü geleneksel dövmelerle donatabilir, Meksikalılar’ın Ölüler Günü’ne katılarak şekerden kafatası süslemeleri yapabiliriz. Tayland’daki yüzen pazarları kuş bakışı çizebilir, bir kimonoyu içimizden geldiği gibi renklendirebilir, Everest’e çıkarken ya da mercan resiflerine dalarken yolu dilediğimizce döşeyebiliriz.

Meraklının El Kitabı –
Merak Atasözleri ve Alıştırmaları
Eğitim Reformu Girişimi, Öğretmen Ağı (ERG)
Resimleyen: Gökçe Yavaş Önal
Çınar Yayınları, 2020
8-12 yaş, 80 sayfa.
merakedenler.org aracılığıyla herkesi kendi atasözünü yazmaya davet eden ERG (Eğitim Reformu Girişimi) büyük bir merak hareketi başlatıyor ve seçilen atasözleri bu kitapta bir araya geliyor. “Merak zihnin kalp atışlarıdır”, “meraka yenilmek zaferdir”, “merak edenler aya, etmeyenler yaya” gibi onlarca ilham verici söz Gökçe Yavaş Önal’ın çizimleriyle birer postere dönüşüyor. Birbirinden eğlenceli grup oyunları ve merak alıştırmaları merakla ilgili olumlu algı oluşturmanın, çocukların merak ettiklerini özgürce ifade etmelerinin, çekinmeden soru sorabilmelerinin ve yadırganma korkularını aşmalarının önünü açıyor.

365 Cıvıl Cıvıl Etkinlik
Fiona Watt
Çeviren: Elif Kıral
Timaş Çocuk, 2021 (10. baskı)
4-7 yaş, 128 sayfa.
Parmak izinden insanlar, kâğıttan şapkalar, hayvan maskeleri, hediye kartları, uzay çalışmalar, keçeden oyuncaklar ve saymakla bitmeyecek onlarca yaratıcı etkinliği basit yönergeler eşliğinde sunuyor Fiona Watt. Yılın 365 günü boyamadan, kesip yapıştırmadan, oynamadan duramayanlar için biçilmiş kaftan.

Günlük de Neyin Nesi?
Mavisel Yener
Tasarım: Selin Öztekin
Tudem Yayınları, 2021
8-12 yaş, 128 sayfa.
Mavisel Yener, “Günlük nedir?” sorusundan başlayarak tarihteki ilk günlüklere ve edebiyatımızdan günlük örneklerine uzanan benzersiz bir yolculuğa çıkarıyor okurları. Her bölüme eşlik eden cezbedici sorularla dolu etkinlik sayfaları çocukları yazmaya özendirerek pratik yapmalarını sağlıyor, kendi zaman tünellerinde gezinmeye ve hayatlarından sahneleri yazıya dökmeye çağırıyor.

Sen de Gülümse –
Kendi Çizgi Romanını Kendin Yap
Raina Telgemeier
Çeviren: Mert Batırbaygil
Desen Yayınları, 2020
10-14 yaş, 136 sayfa.
Dünya çizgi romanının en önemli ödüllerinden Will Eisner ödüllü Raina Telgemeier yaratım sürecinin farklı yönlerine odaklanarak çizgilerin hikâyelerle buluşma yolculuğunu merak eden, çizgi roman dünyasına ilgi duyan ve anlatacak hikâyesi olan herkese ilham veriyor. Eskiz çizme, mürekkepleme, dijitale aktarma, malzeme seçimi, renklendirme, fikir üretme, atmosfer yaratma, kaynak araştırmaları, detayları ortaya çıkarma, fantastik öğelerden faydalanma başlıklardan bazıları. Küçük denemeler yapmamız için ayrılan sayfalarsa en güzeli.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.