Çocukların yaparak öğreneceği en iyi 15 etkinlik kitabı

18 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

10 Haber Kitap'ın çocuk kitabı eleştirmeni Devrim Yılmaz, en iyi 15 etkinlik kitabı listesi hazırladı. Bu kitaplar yardımıyla çocuklar, hikaye yazmaktan günlük tutmaya ve çizgi roman hazırlamaya pek çok şeyi kendisi yapabilecek.

Kola Fıskiyeleri ve Sıçrayan Boya Bombaları
Jesse Goossens
Resimleyen: Linda Faas
Çeviren: Seda Ateş
Can Çocuk Yayınları, 2017
9-11 yaş, 112 sayfa.
Kolayca bulabileceğiniz malzemelerle kendi yanardağınızı püskürtebilir, küçücük bir kavanozda fırtınalar estirebilir, mini roketinizi uçurabilirsiniz. Dilerseniz eski moda kandiller, fırınlanmış bilyeler, gökkuşağı gülleri yapabilirsiniz. Kitapta yer alan 47 deney, basit talimatlar ve şaşırtıcı bilgiler eşliğinde ilerliyor. Baş ucunuzda dönen bulutlar arasında hayallere dalmaya, odanıza yağan ışıl ışıl kar tanelerini selamlamaya hazır olun!

Eğer Bugün Ormana Gidersen
Rachel Piercey
Resimleyen: Freye Hartas
ABM Yayınları, 2021
4-8 yaş, 40 sayfa.
Rengarenk çizimler ve birbirinden eğlenceli ara bul etkinlikleriyle keşfedilmeyi bekleyen masalsı bir ormana davetliyiz. Eğer bugün o ormana gidersek merhabalaşan tırtılları, yuva yapmaya çalışan baştankaraları, evinin girişini süpüren tavşanları, özel şekilli ağlar ören örümcekleri, merdiven çıkan karıncaları, göz kamaştırıcı sarı nergisleri ve neşeli çan çiçeklerini görmek işten bile değil. Dahası arka bahçede, parkta, ormanda keşfe çıkmamak, bazılarını canlı görmemek için hiçbir sebep yok.

Yazarını Arayan Kitap
Sevda Yücel Bali
Resimleyen: Berk Öztürk
İthaki Çocuk, 2021
8-10 yaş, 144 sayfa.Kalıpların ötesine geçen Yazarını Arayan Kitap, çocuklara hayal kurma, empati, farklı düşünebilme ve orijinal fikirler üretme becerilerini tetikleyen türden oldukça geniş yelpazede sorular yöneltiyor ve tamamlandığında bir anı defteri niteliği kazanıyor. Uzaya gönderiyor, göç ettiriyor, görünmez olmalarını istiyor, hayaller, yasaklar, mutluluk, mutsuzluk, iyilik, kötülük ve daha onlarca konuda düşünmeye teşvik ediyor. Tüm bunlara ilaveten röportaj, gazete ve karışık kaset hazırlama, şehir tasarlama gibi birbirinden güzel sayısız etkinlik çocukları bekliyor.

 

Anlat, Kaydet, Kendini Tanı
Banu Aksoy
Resimleyen: Gökçe İrten
Redhouse Kidz
8-12 yaş, 80 sayfa.
Canınız sıkıldığında ne yaptığınızdan en sevmediğiniz yemeğe, en yakın arkadaşınızdan tanıdığınız en ilginç insana kadar yaşamınıza dair ne varsa dilediğinizce anlatıp kaydetmekte özgürsünüz. Aileniz, arkadaşlarınız, çevreniz, duygularınız, hayata bakışınız, korkularınız, umutlarınız, dilekleriniz, şiir denemeleri, mahalle çizimleri ve daha neler neler… Yolda bulduğunuz yapraklarla süsleyeceğiniz bu kitabı doldurmak haftalarca sürecek bir oyun.

 

Gel Beraber Resim Yapalım
Marion Deuchars
Çeviren: Berrak İdiman
Hep Kitap, 2017
6-10 yaş, 224 sayfa.
Temel sanat malzemelerinin tanıtımıyla başlayıp Leonardo Da Vinci’den Picasso’ya, Van Gogh’tan Andy Warhol’a uzanan bir sanat tarihi yelpazesinde çeşitli sanatçılar ve stilleri hakkında bilgiler ediniyoruz önce. Sonra ister Mona Lisa’nın gülüşünü tamamlıyor ister Paul Klee’nin çizgisini yürüyüşe çıkarıyor, istersek de kendi çizgi romanımızı ya da çantamızı tasarlıyoruz. Anahtar deliğinden gördüklerimizi, uyuyan yaratıkları, birinin rüyasında gördüklerini, bir başkasının bakmaya korktuğu şeyi çizmek gibi hayal gücünü kışkırtan onlarca fikir bizleri bekliyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.