Her yaştan çocuklar için 15 kitaplık felsefe seçkisi

2 Mayıs 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı

10Haber Kitap'ın deneyimli çocuk kitapları eleştirmeni Devrim Yılmaz, çocukların düşünme yeteneğini geliştirip hayatı ve dünyayı algılamasına katkı sunacak 15 kitaplık bir felsefe seçkisi hazırladı.

Neye Benzer Gelecek?
Olivier de Solminihac
Resimleyen: Junko Nakamura
Çeviren: Damla Kellecioğlu
Tudem Yayınları
7-9 yaş, 48 sayfa.
Aklına “Geleceğim nasıl olacak” sorusu düşen kurt Lucas ormanda bir yürüyüşe çıkmaya karar veriyor. Benliğine ve geleceğine dair anlamlı cevaplar bulmayı umduğu, kendine doğru derinleştiği bir arayış yolculuğuna evrilen bu yürüyüş yazarın şiirsel dilinin de etkisiyle bir rüya atmosferine bürünüyor.

Hayatın Sırrı Nerede?
Nergis Seli
Resimleyen: Başak İşbilir
Paraşüt Kitap
7-12 yaş, 40 sayfa.
“Hayatın sırrı nerede?” sorusunun peşine düşen Can, mahallesindeki herkese soruyor bunu ve onlarca farklı cevap alıyor. Peki, Can cevaplardan birini doğru kabul etmek zorunda mı yoksa aramaya devam mı etmeli? Tek bir doğru olabilir mi? Saçma bulduğu cevaplar varsa onları yargılamalı mı? Ona tuhaf gelen bir başkasına normal gelebilir mi? Bunlar gibi pek çok soru etrafında dönen ufuk açıcı sohbetlere, yeni yeni sorulara kapı aralıyor Nergis Seli.

Nasıl Başlar?
Silvana Tavano
Reimleyen: Elma
Çeviren: Filiz Özdem
Yapı Kredi Yayınlari
3-8 yaş, 32 sayfa.
Silvana Tavano’dan yalın ve felsefi bir hikâye. “Her şeyin kendince bir başlangıcı vardır ve bu başlangıçlar yeni yeni yerlere götürür: Ağaçlar toprağın altında başlar hayatına, bulutlar gökyüzünün başlangıcını gizler, resim önce bir çizgiyle başlayıp ortaya çıkar. Senfoni ilk nota yazıldıktan sonra; her buluş bir hayalden sonra…”

Benden Bize / Bizden Dünyaya
Kafası Karışıklar 1-2
Seran Demiral
Tudem Yayınları
10-13 yaş, 176 sayfa.
Seran Demiral ‘Kafası Karışıklar’ serisiyle büyüme, kişilik oluşturma ve kendini keşfetme sürecinde sorularına yanıt arayanların düşünsel yolculuklarına rehberlik ediyor. Kendilerini keşfetme sürecindeki beş arkadaşın kurduğu ”Tartışmacılar Kulübü” serinin ilk kitabında hayatı her yönüyle tartışmaya ve sorgulamaya açarken ikinci kitapta “bizden dünyaya” doğru evrilerek bilimin, sanatın ve felsefenin çok daha derinlerine dalıyor.

Çıtır Çıtır Felsefe Dizisi
Brigitte Labbe
Çeviren: Azade Aslan
Günışığı Kitaplığı
8-12 yaş, 40 sayfa.
Brigitte Labbe, “Düşüncenin inşasında kullanılacak bir alet çantası” olarak tanımladığı Çıtır Çıtır Felsefe dizisiyle günlük hayat deneyimlerimizden yola çıkarak eleştirel düşüncenin taşlarını döşüyor. 34 kitaplık dizi ‘Güven ve İhanet’, ‘Ahlaki Olan ve Olmayan’, ‘Diktatörlük ve Demokrasi’, ‘İyi ve Kötü’, ‘Oğlanlar ve Kızlar’, ‘Güzellik ve Çirkinlik’ gibi hayatın bambaşka yönlerine temas ediyor.

Çocuklar İçin Felsefe
Özge Özdemir
Resimleyen: Ezgi Platin
Redhouse Kidz
9-13 yaş, 40 sayfa.
Çocuklar İçin Felsefe dizisinin her kitabında bir grup felsefe kulübü öğrencisi farklı bir kavramı masaya yatırıyor. Her çocuk kendi deneyimini paylaşıyor, diğerlerini dinliyor, sorular soruyor ve konular yavaş yavaş dallanıp budaklanırken ortaya yepyeni fikirler ve farklı bakış açıları çıkıyor.
(Serinin kitapları: ‘Öfkelenmemek Elde mi?’, ‘Kaygıdan Kaçılır mı?’, ‘Her Şakaya Gülünür mü?’, ‘Her Söze Güvenilir mi?’, ‘Kavga Çare Olur mu?’, ‘En İyisini Yapmak Mümkün mü?’)

Felsefeyle Tanışıyorum
Özgür Sinan
Doğan Çocuk
6-9 yaş, 224 sayfa.
Özgür Sinan adalet, özgürlük, eleştiri, yalan, mutluluk gibi felsefenin temel kavramlarını Sokrate’ten Niezsche’ye, Cicero’dan Diyojen’e farklı filozoflardan örneklerle, eğlendirirken düşündürerek açıklıyor. Bölüm sonlarına eklenen okuma metinleri, alıştırma ve sorularsa çocukların kendi cevaplarını bulmalarının ve yeni sorular sorabilmelerinin yolunu açıyor.

Kumkurdu serisi
Asa Lind
Çeviren: Ali Arda
Pegasus Yayınları
8-12, 104 sayfa.
Zackarina ve hayali dostu Kumkurdu’nun konuşacak o kadar çok şeyleri var ki! Sonsuzluk, aşk, aile, adalet, ölüm, karanlık, utangaçlık, hiçbir şey yapmamak ve daha neler neler. Ve Kumkurdu’nun bilgeliği Zackarina’ya verdiği cevaplardan değil cevaplara giden yolu göstermesinden geliyor.
(Serinin diğer kitapları: ‘Daha Fazla Kumkurdu’, ‘Daha da Fazla Kumkurdu’)

Bir Hikâyesin Sen
Bob Raczka
Resimleyen: Kristen-Kevin Howdeshell
Çeviren: Esra Kökkılıç
Kronik Çocuk
4-8 yaş, 37 sayfa.
Bob Raczka “Kimsin sen?” sorusuna verilebilecek en güzel cevaplardan birini veriyor: Bir Hikâyesin Sen. İnsan varoluşuna fiziksel benzerlik ve farklılıklar, aile bağları, türler, fizyolojik özellikler gibi açılardan baktıktan sonra gittikçe derinleşiyor Raczka. Ufuk açıcı, yaratıcılık dolu, geleceğe açılan bir derinleşmeyle sadece nereden gelip ne olduğumuza değil nereye gittiğimize de cevap veriyor bir bakıma.

Kızıma Felsefe Öğretiyorum
Roger-Pol Droit
Çeviren: İsmail Yerguz
Say Yayınları
80 sayfa.
“Hiç kimse bütün kitapları okuyamaz ve bütün müzikleri dinleyemez. Önemli olan fikirler arasında kendi yolunu bulmandır.” Yazarın 16 yaşındaki kızı Marie’yle yaptığı konuşmalarından oluşan kitap çocuklara işte bu yolu bulabilmeleri için düşünce evreninin kapılarını açıyor.

Küçük Filozoflar Dizisi  (30 Kitap)
Kollektif
Metis Yayınları
9-14 yaş.
Profesör Kant’ın En Çılgın Günü ile başlayan Küçük Filozoflar dizisi Husserl Bilinci Nasıl Kurtardı? ile 30. kitaba ulaştı. Dünyaya bakışımızı zenginleştiren dizi, Einstein, Sokrates, Rousseau, Nietzsche, Descartes, Newton, Galileo, Lao-Tzu, Marx, Arendt, Leibniz, Diyojen, Heidegger, Erasmus, Freud, Kierkegaard, gibi pek çok düşünürü küçük hikâyeler eşliğinde çocuklarla tanıştırıyor.

Pervin Teyze Nasıl Basket Oynar?
Serhan Kansu
Resimleyen: Ahmet Demirtaş, Serhan Kansu
Elma Yayınları
9-11 yaş, 64 sayfa.
Pervin Teyze elindeki bulmacasını sehpaya bırakıp eşofmanlarını giyerek sahaya iniyor. Bay Felsefe ve Felsefe Hanım ile birlikte akıl sahasını didik didik edecekler. Felsefeyi, düşünme üzerine düşünmek olarak tanımlayan ve beynimizi bir düşünme fabrikasına benzeten Serhan Kansu akıl yürütme yöntemleri ve kışkırtıcı sorular eşliğinde kavramlardan düşüncelere bir yol döşüyor.

Becky Breinstein – Sokrates’in Zehir Kadehi
Marc Van Dijk
Çeviren: Gizem Kara Öz
Hayalkurdu Yayınları
10-14 yaş, 144 sayfa.
Sokrates sözleriyle, sorularıyla insanları şok ettiği için torpil balığına benzetilirmiş. İşte Becky de babasının aldığı balığın gözlerine bakarken hipnotize olup elektrik şokunu yiyince soru sorma virüsünü kapıveriyor. Artık soru sormadan duramıyor anlayacağınız. Platon’un mağarasından kendimizi hapsettiğimiz akıllı cihaz mağaralarına bu mizah dolu yolculukta Becky’nin yol göstericisi Sokrates’in ta kendisi.

Filozof Çocuk
Çocuklarla Felsefe Konuşmaları
Nuran Direk
Pan Yayınları
7-12 yaş, 112 sayfa.
Türkiye Felsefe Kurumu, Çocuklar İçin Felsefe Birimi Başkanı Nuran Direk çocuklar için felsefe eğitimi alanında çalışmalar yaparak bu alandaki yeni çalışmaların önünü açan isimlerden. Bir çocuğun günlük yaşam deneyimlerinden yola çıkarak insan hakları, adalet, özgürlük, mutluluk, iyilik, kötülük, gerçeklik, gibi kavramlarla ilgili sorular soran Direk, çocukların eleştirel düşünme, görünenin ardındakini görebilme ve farklı bakış açıları geliştirmelerinin yolunu açıyor.

Çocuklar İçin Felsefi Öyküler
Kurtul Gülenç, Filiz Karadağ
Resimleyen: Ayşe Deniz Şahin
Dinozor Çocuk
128 sayfa.
Felsefeci-akademisyen Kurtul Gülenç ve eğitimci Filiz Karadağ’ın birlikte kaleme aldıkları Çocuklar İçin Felsefi Öyküler gerçeklik, farklılık, adalet, sorumluluk, büyümek, mutluluk, arkadaşlık, özlem, dürüstlük gibi yirmi hikâyeden oluşuyor. Her bir hikâyenin sonunda, ele alınan kavramla ilgili açık uçlu sorular, yazma ve düşünme etkinlikleri çocukları sorgulamaya, akıl yürütmeye, karar vermeye, eleştirel düşünmeye davet ediyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.