"Polisiyeyi oldum olası çok sevdim" diyen ve ilk kez 'Sonra Gözler Görür' adlı polisiyeyle okur karşısına çıkan 'Körburun’, 'Harika Bir Hayat' gibi sıkı kitapların yazarı Hikmet Hükümenoğlu, en sevdiği beş polisiyeyi 10Haber okurları için sıraladı.
“Oldum olası çok sevdim polisiyeyi” diyen ve ilk kez polisiye bir roman ‘Sonra Gözler Görür’le okur karşısına çıkan ‘Körburun’, ‘Harika Bir Hayat’ gibi sıkı kitapların yazarı Hikmet Hükümenoğlu, en sevdiği beş polisiyeyi 10Haber okurları için sıraladı.
Başyapıtı diyebileceğimiz ‘Körburun’la 2017’de Attila İlhan Roman Ödülü’nü, ‘Harika Bir Hayat’la ise 2023’te Yunus Nadi Roman Ödülü’nü kazanan Hikmet Hükümenoğlu, kısa süre önce ilk polisiye romanı ‘Sonra Gözler Görür’le okur karşısına çıktı.
“Oldum olası çok sevdim polisiyeyi” diyen Hükümenoğlu’nun polisiyesi, Yenikent adını verdiği küçük bir Anadolu kentinde geçiyor. Çalkantılı hayatını kökten değiştirmek için İstanbul’u bırakıp çocukluğunun geçtiği bu kente dönen meşhur gazeteci Ezgi Sezgin, siyasi ilişkilerin de işin içinde olduğu bir kadın cinayetini çözmek için uğraşıyor.
Hayli sürükleyici bir polisiye olan ‘Sonra Gözler Görür’e mekan olarak küçük bir Ahadolu kentini seçmesinin nedenini İskandinav polisiyelerine olan sevgisine bağlayan Hikmet Hükümenoğlu, “İskandinav polisiyelerini çok seviyorum. Orada ulusaldan ziyade daha yerli olaylar ele alınır. Küçük bir kasabada ya da kentte yaşanan ama tüm bölgeyi etkileyen olaylar… Şehrin dokusuna işlemiş bir politik skandal işin işine girer, cinayet çözülürken bir şekilde bu politik yapının insanlara etkisini görürüz. Ben de romanımda bunu yapmak istedim. Zaten Türkiye’de günümüzde geçen bir romanda politik olmayan bir şey yazmak imkansız” diyor.
Hikmet Hükümenoğlu, en sevdiği beş polisiye romanı 10Haber için sıraladı.
Ormanın Derinliklerinde Bir Şey Var, Tana French, Çeviren: Zeynep Heyzen Ateş, Artemis Yayınları
Guguk Kuşu, Robert Galbraith, Çeviren: Zeynep Heyzen Ateş, Pegasus Yayınları
Kar Körlüğü, Ragnar Jonasson, Çeviren: Şeyda Aktekin, Kitap Kurdu Yayınları
Karanlık Yüz, Henning Mankell, Çeviren: Ela Yıldırım, Ayrıksı Kitap
Gülen Polis, Per Wahlöö & Maj Sjöwall, Çevirmen: Bige Turan Zourbakis, Ayrıksı Kitap
Sonra Gözler Görür
Hikmet Hükümenoğlu
Can Yayınları, 2024
roman, 504 sayfa.
Haritada belirsiz bir nokta: Yenikent. Çocukluğunun geçtiği kente yıllar sonra dönen meşhur bir gazeteci: Ezgi Sezgin. Bir anda kendisini karmaşık bir cinayet ve ilişkiler ağının içerisinde bulur.
Hikmet Hükümenoğlu, ‘Sonra Gözler Görür’de coşkulu bir polisiye hikâyenin peşinden gidiyor. Ezgi Sezgin’in bir yandan kendi hayatını yoluna koyma çabası, diğer yandan çözmek zorunda kaldığı karanlık bir cinayet onu zamanla bambaşka arayışlara itiyor ve olaylar gelişiyor.
Ormanın Derinliklerinde Bir Şey Var
Tana French
Çeviren: Zeynep Heyzen Ateş
Artemis Yayınları, 2008 (2. baskı)
roman, 456 sayfa.
1984 yazı, Dublin. Bir oğlan çocuğu, ormanda travmatik bir olay yaşıyor…Yıllar sonra Dublin Cinayet Masası’nda polis dedektifi olarak bir cinayeti araştırmak üzere aynı ormana geri dönmek zorunda.
Guguk Kuşu – Cormoran Strike 1
Robert Galbraith
Çeviren: Zeynep Heyzen Ateş
Pegasus Yayınları, 2014
roman, 544 sayfa.
‘Harry Potter’ın yazarı J.K. Rowling’in Robert Galbraith mahlasıyla yazdığı Cormoran Strike serisinin ilk kitabı.
Karla kaplı bir gecede, ışıltılı hayatıyla magazin haberlerinin gündeminden düşmeyen güzeller güzeli manken Lula Landry evinin balkonundan düşüp hayatını kaybeder. Tüm deliller intiharı işaret ederken Lula’nın ağabeyi John, cinayet şüphesiyle Özel Dedektif Cormoran Strike’ın kapısını çalar.
Kar Körlüğü
Ragnar Jonasson
Çeviren: Şeyda Aktekin
Kitap Kurdu Yayınları, 2020
roman, 336 sayfa.
Polisiye tutkusu, çocukluğunda okuduğu Agatha Christie romanlarıyla başlayan İzlandalı yazar Ragnar Jónasson, ‘Kara İzlanda’ serisinin ilk kitabı ‘Kar Körlüğü’nde ‘Altın Çağ’ polisiyelerinin ‘whodunit’ (katil kim) kurgusunu İskandinav polisiyelerinin klostrofobik atmosferine yerleştirmiş. ‘Kar Körlüğü’ derin dondurucudan çıkarılmış bir Agatha Christie polisiyesi…
Siglufjörður, İzlanda’nın kuzeyinde, insanların evlerinin dış kapılarını kilitlemediği, yalnızca bir dağ tüneli yoluyla ulaşılabilen, ‘Burada hiçbir olay yaşanmaz’ denilen, sakin bir balıkçı kasabasıdır. Ta ki, yarı çıplak genç bir kadın evinin karla kaplı bahçesinde kanlar içinde ve kendinden geçmiş bir halde bulunduğu ve ülkede büyük saygı gören yaşlı bir yazar kasabanın tiyatrosunda düşüp öldüğü o güne kadar…
“Agatha Christie tarzındaki gizeme modern bir İzlanda dokunuşu.Kitap slalomu aratmayan keskin dönüşlerle dolu.” Ian Rankin
Karanlık Yüz – Kurt Wallander Serisi 01
Henning Mankell
Çeviren: Ela Yıldırım
Ayrıksı Kitap, 2021
roman, 416 sayfa.
İsveç polisiye edebiyatının en önemli isimlerinden Henning Mankell ve onun unutulmaz dedektifi Kurt Wallander’ın ilk macerası. ‘Karanlık Yüz’de suçun siyasi ve toplumsal meselelerle sıkı ilişkisini görüyoruz.
Soğuk bir İsveç gecesinde bir çiftlikte yaşlı bir çift vahşice öldürülür. Yaşlı kadının son sözü ‘yabancı’ olur. Polisin elindeki tek ipucu budur. Cinayet komiseri Kurt Wallander amiri tatildeyken bu soruşturmanın başına geçer. Özel hayatındaki sorunlarından kaçabilmek için Wallander bu soruşturmaya dört elle sarılır.
Kurşun rengi gökler, dondurucu soğuk, kasvet, aman vermez bir ciddiyet ve şiddet mükemmel bir polisiye atmosfer yaratır. Bu atmosferin önünde görüp geçirdikleriyle filozoflaşmış Wallander ‘Katil kim?’ sorusundan ziyade katili suça sevk eden nedenleri araştırır. Asıl araştırdığı hayattır.
Gülen Polis – Martin Beck Serisi 4
Per Wahlöö, Maj Sjöwall
Çeviren: Bige Turan Zourbakis
Ayrıksı Kitap, 2020
roman, 368 sayfa.
İskandinav polisiyelerinin miladı sayılan ‘Martin Beck’ (ilki 1965) serisinin dördüncü kitabı. Maj Sjöwall ile Per Wahlöö imzalı romanda, soğuk ve yağmurlu bir Stockholm gecesinde bir otobüste dokuz yolcu katledilir. Hayatını kaybeden bu yolculardan biri de polistir. Cinayet masasından olan bu polisin otobüste bulunması tesadüf müdür? Martin Beck aksini düşünüyor.