Yayıncılıkta 2025’ın ilk büyük transferi: Nermin Yıldırım tüm kitaplarıyla Everest’te

6 Ocak 2025

Yayıncılık dünyası yeni yıla futbol tabiriyle bomba bir transferle başladı; romanları onlarca baskı yapan günümüz edebiyatının etkili isimlerinden Nermin Yıldırım, Hep Kitap’tan Everest'e transfer oldu. Hep Kitap’ın şık veda mesajı okurdan alkış aldı

Nermin Yıldırım

Yayıncılık dünyası yeni yıla, futbol tabiriyle bomba bir transferle başladı; romanları onlarca baskı yapan günümüz edebiyatının etkili isimlerinden Nermin Yıldırım, Hep Kitap’tan Everest Yayınları’na transfer oldu. Hep Kitap’ın şık veda mesajı okurdan alkış aldı.

Everest Yayınları, Nermin Yıldırım transferini, sosyal medya üzerinden şöyle duyurdu: “Yepyeni bir yolculuk başlıyor! Edebiyatımızın cesur kalemi, çok sevilen yazarımız Nermin Yıldırım, yayımlanmış tüm eserleriyle artık Everest’te!
Yeni kitaplarının heyecanı ise şimdiden içimizde! Bu yolu hep birlikte yürümek üzere, başlıyoruz.”

Nermin Yıldırım’ın eski yayınevi Hep Kitap ise yazarına şık bir mesajla veda etti. X hesabından, üzerinde “Nermin Yıldırım’la her anından keyif aldığımız bir yolculuğun sonuna geldik” yazan bir post paylaşan Hep Kitap, “Yayınevimizin kurulduğu günden bu yana bizimle olan, birlikte çok başarılı kitapları okurlarla buluşturduğumuz Nermin Yıldırım, artık yeni evinde, Everest Yayınları’nda. Daimi okurları olarak yeni kitaplarını heyecanla bekliyoruz” diyerek yazarını uğurladı.

Okurların ‘beğeni’yle alkışladığı Hep Kitap’ın şık vedasına Everest Yayınları da kayıtsız kalmadı ve “Çok teşekkürler sevgili @hep_kitap, bu güzel yolculuğa kattıklarınız hep bizimle olacak. Yolculuğumuz ve yol arkadaşlığımız daima sürecek” mesajıyla teşekkür etti.

Everest Yayınları’nın yayın yönetmeni Saadet Özen de iki yayınevinin yüzleri güldüren mesajlaşmasına, “Bakın bu tarihi bir an. Bu yıl böyle bir güzellikle başladı, umarım aynı açıklık, anlayış ve yardımlaşmayla devam eder. Çok teşekkürler Nermin, çok teşekkürler Hep Kitap” mesajı paylaşarak teşekkür etti.

10Haber yazarlarından usta eleştirmen Ömer Türkeş, 2020’de yayımlanan ‘Ev’ romanıyla ilgili yazasında Nermin Yıldırım hakkında şu yorumu yapmıştı:
“İsimlerinden (‘Unutma Beni Apartmanı’, ‘Rüyalar Anlatılmaz’, ‘Saklı Bahçeler Haritası’, ‘Unutma Dersleri’, ‘Dokunmadan’, ‘Misafir’) de anlaşılacağı üzere, Nermin Yıldırım’ın romanlarında geçmiş ve bugün arasında gidip gelen ve geçmişteki yaşanmışlıkların bugün üzerindeki etkisini işleyen hikâyeler anlatılır. Roman kahramanlarının bellekleri geçmişe, mutluluk ya da mutsuzluk anlarına takılıp kalmıştır. Ne var ki yaralı benlikleriyle hatırladıkları güven telkin etmez. ‘Ev’ de belleğin bu tuhaf dinamiklerini, bireyin kendisine dönük bilinçaltı ‘suikastlarını’, ‘orijinal’ gerçekliği sadakatle tasvir etmenin imkânsızlığını ortaya koyan bir metin.
(…)
Yıldırım, duygularını okuyuculara geçirmeyi çok iyi başaran bir yazar. Ne anlatacağı kadar nasıl anlatacağını da mesele ediyor. Nermin Yıldırım’ın dilinin ve üslubunun her romanında biraz daha olgunlaştığını görmek sevindirici. Dilin keyfine -özellikle Seher’in duygu ve düşüncelerini yansıtırken- varıyoruz. Geçmişten çıkıp gelen ve çağrışımlarla sürüklenen, her koku, görüntü ve imgeyle farklı zamanlara sıçrayan hikâyede Seher’in kimi zaman buruk hüznünü, kimi zaman öfkesini, çoğu zaman da karanlık yanlarını sergileyen acı ve ironi yüklü cümleler hikâyeye çok canlı bir hava katıyor. ‘Ev’, sürükleyici ve hüzünlü hikâyesi, ele aldığı meseleleri, dili ve kurgusuyla çok doyurucu bir roman.”

 

Bavula Sığmayan
Nermin Yıldırım
Everest Yayınları, 2025 (30. baskı)
öykü, 264 sayfa.
“Susanların hikâyesi büyük oluyor, sessizlikleri nispetinde dallanıp budaklanıyor.”
Romanlarıyla okuru aile, toplum ve bellek ekseninde yolculuklara çıkaran Nermin Yıldırım, bu defa tadı damağımızda kalacak öyküleriyle buluşturuyor bizleri. İnce bir ipin üstünde gidip gelenler,düşmemek için birbirine tutunanlar, düşlenenlerle yaşananların arasında yollarını arayanlar bu öykülerde hayat buluyor. Bavula Sığmayan hemen yanı başımızda yaşanan, kimi zaman görmediğimiz,kimi zamansa görmezden geldiğimiz hayatların kapılarını aralarken, Nermin Yıldırım keskin gözlem gücü ve şiirsel diliyle okura bir kez daha okuma şöleni sunuyor. Yayımlandıktan sonra maceralarına devam ederek tiyatro seyircisiyle de buluşan bu kısa öykülerden bazıları, pek çok evde yaşamaya devam ediyor.

Ev
Nermin Yıldırım
Everest Yayınları, 2025 (30. baskı)
roman, 504 sayfa.
Uzun ve zorlu bir yürüyüşün hikâyesi bu. Kayboluşun, kaybedişin ama yine de umutla arayışın… Hayatı boyunca ait olduğu yeri aradıktan sonra, en nihayet bu uğurda ülkelerarası bir rotayı yürüyerek aşmaya karar veren Seher’in hikâyesi.
Güçlü kadın karakterleri ve derin psikolojik tahlilleriyle tanıdığımız Nermin Yıldırım, işte bu yürüyüşe ortak ediyor bizleri. Yolunu kaybetmişlerle, evini arayanlarla, kendini hiçbir yere ait hissetmeyi başaramayanlarla birlikte yürürken, adımlarımız bizi haritada ileri taşıdıkça zihnimizin içinde geriye doğru gidiyoruz. Görünenlerin, hatırlananların ötesine geçip belleğin bölünerek çoğalan, çoğaldıkça silikleşen karmaşasına tanıklık ediyoruz.
2021 yılında Duygu Asena Roman Ödülü alan ‘Ev’, Yıldırım’ın dupduru anlatımıyla, okuru kâh hüzünlendirip kâh tebessüm ettirerek aynanın diğer tarafına bakmamızı sağlıyor. Neydi ev sahiden?

Dokunmadan
Nermin Yıldırım
Everest Yayınları, 2025 (27. baskı)
roman, 352 sayfa.
Çocukluk yıllarında işlediği ilk günahı, ilk kabahati telafi etmeye çalışırken, yaşadığı coğrafyayı boydan boya kateden Adalet’in hikâyesi bu. Hem kendisiyle hem de ülkesiyle yeni baştan tanışmasına vesile olan bu yolculuk, gerçek kötülüğü sorgulamasını, o güne dek sahici bağlar kuramadan yaşadığı hayattaki yerini bulmasını ve pek çok büyülü duygunun yanı sıra aşkla da karşılaşmasını sağlayacaktır.
Dünya Kitap 2017 Yılın Telif Kitabı Ödülü’ne layık görülen Dokunmadan, edebiyatımızın güçlü kalemi Nermin Yıldırım’ın duyarlı ve kıvrak diliyle okurun hafızasına kazınacak, yüreğinin derinliklerine dokunacak, sürprizlerle örülmüş bir roman.

Unutma Beni Apartmanı
Nermin Yıldırım
Everest Yayınları, 2025 (20. baskı)
roman, 504 sayfa.
43 yaşındayken gelen beklenmedik bir telefonla annesinin sesini ilk kez duyan ve bu garip konuşmanın gölgesinde geçmişin labirentlerinde gezinmeye koyulan Süreyya’nın hikâyesi bu.
Hayatını hayalet yazar olarak sürdüren Süreyya, bir yandan kayıplar üzerinden inşa ettiği geçmişini sorgularken, bir yandan da kimliğini gizleyerek yazdığı romanlarla bambaşka hayatların içine sızıyor… O hayatlara yepyeni hikâyeler biçerse, kendi hikâyesini de temize çekecek,ruhundaki boşlukların nedenini bulacakmış gibi…
Çağdaş Türk edebiyatının güçlü kalemlerinden Nermin Yıldırım’ın ilk romanı olan ‘Unutma Beni Apartmanı’, Süreyya’nın hayatı ekseninde yakın Türkiye tarihinin de sayfalarında gezinirken, zengin karakterleri ve sağlam hikâye örgüsüyle bizlere şu soruyu sorduruyor: Kırık dökük bir geçmişin gölgesinde yaşarken hatıraları onarmak, hiç değilse geleceğe inanmayı başarmak mümkün mü?

Unutma Dersleri
Nermin Yıldırım
Everest Yayınları, 2025 (20. baskı)
roman, 368 sayfa.
Aşk acısıyla boğuşan Feribe, canını yakan hatıralardan kurtulmak için soluğu Mazi İmha Merkezi’nde alır. Ne var ki burada verilen unutma derslerinde unutmanın temel şartlarından birinin hatırlamak olduğunu öğrenince tadı kaçan kahramanımız, bir de aklının köşesinden bile geçmeyecek yepyeni sorunların devreye girmesiyle büsbütün çıkmaza sürüklenir.
Kişisel ve toplumsal bellek ekseninde yazdığı romanlarla tanıdığımız Nermin Yıldırım, ‘Unutma Dersleri’nde okuru geçmişin oyunbaz gölgeleri arasında dolaştırırken, bir yandan da hayat karşısındaki çaresizliğimizi muzip bir dille gözler önüne seriyor.

 

Saklı Bahçeler Haritası
Nermin Yıldırım
Everest Yayınları, 2025 (14. baskı)
roman, 408 sayfa.
Bir yayınevinde genel yayın yönetmeni olan Rıdvan, elli üç yıl önce yazılmış esrarengiz mektuplar almaya başlar. Tuhaf yöntemlerle kendisine ulaştırılan bu mektuplarda anlatılanların kurmaca mı, yoksa gerçek mi olduğunu anlamaya çalışırken, geçmişten günümüze uzanan sancılı bir sırrın içine çekilir.
Okuru hafızanın tekinsiz dünyasıyla varoluşun gerçek çıkmazları arasında dolaştıran Nermin Yıldırım, aynı dönemde farklı coğrafyalarda yaşanan başka başka hayatlar üzerinden yakın tarihimize de ayna tutuyor.
‘Saklı Bahçeler Haritası’ gerilim ve merak unsurunun hiç eksilmediği,son sayfasına kadar elinizden bırakamayacağınız bir roman.

 

Rüyalar Anlatılmaz
Nermin Yıldırım
Everest Yayınları, 2025 (15. baskı)
roman, 392 sayfa.
Aniden ortadan kaybolan kocası Eyüp’ü bulmak için Barselona’dan İstanbul’a gelen Pilar, burada kocasının yıllardır görüşmediği ailesiyle tanışır. Yabancı bir şehirde, tanımadığı insanların arasında iz süren genç kadının elinde sadece Eyüp’ün ardında bıraktığı bir rüya günlüğü vardır. Günlüğün sayfalarında ise o güne dek üstü örtülmüş korkunç sırlar…
İnsan psikolojisinin derinliklerinde ustaca gezinen Nermin Yıldırım’dan rüyaların ardında gizlenenlere, söylenen yalanlara ve çarpıtılmış gerçeklere dair soluksuz okunacak bir roman.

 

Misafir
Nermin Yıldırım
Everest Yayınları, 2025 (15. baskı)
roman, 392 sayfa.
Esin, hastaların ‘misafir’, hemşirelerin ‘abla’, başhekimin ise ‘baba’ diye adlandırıldığı tuhaf bir akıl hastanesinde uyanır. Buraya neden ve nasıl getirildiğini hatırlayamayan genç kadın, önce isyan etse de zamanla kurallara uyarsa daha az zarar göreceğini anlar. Elinden geldiğince uyumlu görünmeye çalıştığı süreçte bir yandan bu acayip ‘Ev’in sırlarını çözmeye, bir yandan da buraya neden ve nasıl getirildiğini öğrenmeye uğraşır. Neyse ki bu yolda ona yardım edecek bir “abla”, iki de “misafir” vardır.
Nermin Yıldırım, bu çok tanıdık ama bir o kadar da yabancı akıl hastanesinin koridorlarında dolaşarak, içeridekilerin ve dışarıdakilerin dokunaklı hikâyelerini anlatıyor.
Berlin Uluslararası Film Festivali’nin edebi eserleri sinemaya uyarlayabilmek amacıyla, Frankfurt Kitap Fuarı’yla ortaklaşa yürüttüğü Books at Berlinale’e seçilen ‘Misafir’, Nermin Yıldırım’ın o güçlü ve derin anlatımıyla okuru hayal gücünün sınırlarında dolaştırıyor.

  • 1

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.