Yeni Çıkanlar: Kurgu – 26 Nisan

26 Nisan 2024

Kutup Yazı
E. M. Forster
Çevirmen: Hasan Fehmi Nemli
İletişim Yayınları, 2024
roman, 115 sayfa.
‘Kutup Yazı’ 20. yüzyılın ilk yıllarında dünyaya farklı açılardan bakan iki karakterin çelişkilerle dolu hayatına odaklanıyor.
Eşi ve kayınvalidesiyle İtalya’ya gitmek üzere yola çıkan Martin, yolculuğun başında büyük bir ölüm tehlikesi atlatır: Basel Garı’nda trenin altında kalmaktan Clesant tarafından kurtarılır. Pek mühim olmayan bu kaza, birbirinin tam karşıtı bu iki karakterin hayatını derinden etkileyecek olayların başlangıcı olur.
E.M. Forster, bu tamamlanmamış kitabında dahi, mükemmel biçimde birbirine bağladığı fragmanlarıyla ne kadar usta bir yazar olduğunu gösteriyor.

Sedef Parmaklık
Ahmet Mert Yılmaz
Epsilon Yayınları, 2024
roman, 480 sayfa.
“Ege’nin lacivert suları savaşla çalkalanırken dalgalar iki kıyıyı da vurmuş, ‘yerli’ insanlar yerlerinden edilmişti.
Hep karşıdan baktıkları toprakları yurt edinmek zorunda bırakılanlardan biriydi İzzet de. Kucağında küçücük oğluyla başladığı yeni hayatını sil baştan inşa ederken pes etmeyecek, yılmayacak, çalışacaktı.
Bir gece vakti gizlice geçtiği karanlık sulardan, altmış yıl sonra yeniden geçti İzzet…”
Yakından şahit olduğu bir hayattan aldığı ilham ve neredeyse yüz yıllık tarihi detaylar ile kurguladığı bu hikâye, Ahmet Mert Yılmaz’ın ilk romanı.

Mahrem Macera
Cheıkh Hamidou Kane
Çevirmen: Adnan Tekşen
VakıfBank Kültür Yayınları, 2024
roman, 144 sayfa.
Afrika romanının klasiklerinden ‘Mahrem Macera’, medrese usulü bir öğrenimden sonra Fransa’da felsefe okuyan Senegalli yazar Cheich Hamidou Kane’ın başyapıtı. Yazarın yaşamından izler taşıyan roman, iki farklı kültür, iki zihniyet, iki eğitim sistemi arasında kalan Samba Diallo’nun ruh hâlini resmediyor. Eser, sömürgeciliğin Afrika’daki sonuçları ve farklı dünyalar arasındaki çatışma alanına işaret etmekle kalmıyor, aynı zamanda felsefi bir modernlik ve Batı eleştirisi içeriyor.

Sappho’nun Peşinde
Selby Wynn Schwartz
Çevirmen: Ayşenur Bilgen
Livera Yayınları, 2024
roman, 280 sayfa.
Selby Wynn Schwartz, 19. yüzyılın sonları ve 20. yüzyılın başlarında yaşamları üzerinde kontrol sahibi olmak, özgürleşmek ve adalet için mücadele eden bir grup feminist sanatçı ve yazarın hayatlarını capcanlı fragmanlarla kâğıt üzerinde yeniden inşa ediyor.
Sarah Bernhard – Colette – Eleanora Duse – Lina Poletti – Josephine Baker – Virginia Woolf… Bu ışıltılı ve sert romanın sayfalarını paylaşan kadınlardan sadece birkaçı.
2022 yılında Booker Ödülü uzun listeye seçilen kitap, 2023 yılındaysa Orwell Politik Kurmaca Ödülü’nde kısa listeye kaldı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.