Sir John Mandeville’in Seyahatleri
Sir John Mandeville
Ceviren: Alev K. Bulut
Kırmızı Kedi Yayınları, 2024
264 sayfa.
İlk kez 1356 dolaylarında yayımlandığında kısa sürede popüler olan ‘Sir John Mandeville’in Seyahatleri’, birkaç yüzyıl boyunca Doğu’nun standart anlatısı haline geldi ve başta Leonardo da Vinci, Jonathan Swift ve Coleridge olmak üzere çeşitli isimleri etkileyen bir çalışma oldu.
Görünüşte bir İngiliz şövalyesi tarafından yazılan seyahatname, onun Kutsal Topraklar, Mısır, Hindistan ve Çin’deki deneyimlerini aktarır (gibi görünür, zira bir kısmı bariz biçimde hayal ürünüdür). Bir noktadan sonra gerçek, rivayet ve hayal ürününün birbirine girdiği, ancak 14. yüzyıl Avrupa’sının ‘bilmediği dünyayı’ algılama biçimine dair harika bir bakış açısı sunan sıra dışı bir metin.

Aşkın Ontolojisi –
“Spinoza’yla Bir Yürüyüş”
Sevinç Türkmen
Minotor Yayınları, 2024
felsefe, 136 sayfa.
Sevinç Türkmen’in ‘Ethica’yı rehber edinerek yazdığı ‘Aşkın Ontolojisi’ de öncelikle Spinoza’nın mesajlarından birini hatırlatmaya çalışıyor: Temel meselemiz özgürlükse ontolojiden, yani doğadan başlamak zorundayız. Bu açıdan hikâye ortaktır: “Felsefenin büyük kitaplarının harikulade bir özelliği, hem ‘sokaktaki insanın’ okuyup anlayabileceği, hem de yalnızca işin ‘jargonundan’ haberdar olan uzmanların, felsefecilerin deşifre edebilecekleri iki ayrı anahtarda, iki ayrı düzlemde yazılmış olmalarıdır. Spinoza’nın ‘Ethica‘sı işte bu tür kitaplar arasında yer alıyor.” (Ulus Baker)
“Yaklaşık üç yıldır zihnimizi daha çok meşgul eden temel iki kavramdan biri hakikat, diğeri ise özgürlük. Sevinç Türkmen’in Spinoza’nın felsefesi üzerine yazdığı bu kitap, tam da böyle bir zamanda onun ‘aşk, hakikat ve sonsuzluk sadece özgürlükte var olur’ gerçeği üzerine dönüp dolaşıp bir kez daha düşünmemizi sağlıyor.” Özcan Alper (Yönetmen)

Milliyetçiliği Dizginlemek
Michael Hechter
Çeviren: Aybars Yanık
İletişim Yayınları, 2024
264 sayfa.
Michael Hechter, her şeyden önce milliyetçiliğin tarihselliğini (yani ezelî olmadığını) vurguluyor. Buna bağlı olarak, -başta ‘devlet kurucu milliyetçilik’ olmak üzere- birçok farklı milliyetçilik ‘tipini’ tasnif ediyor ve bunların tarihsel oluşumunu irdeliyor. Seçim sistemlerinin, federasyonun ve ademimerkeziyetçi yapıların, ‘eştoplumlaştırmanın’ milliyetçiliği dizginleme kapasitelerini tartışıyor.
Çağdaş milliyetçilik teorisinin önemli yazarlarından birinin kaleminden, bu ağır konuya ilişkin panoramik bir analiz kitabı.
