Paha biçilmez tablo 55 yıl sonra sahibine döndü

Wood Ailesi yıllarca John Opie'nin 'The Schoolmistress' tablosunun önünde aile yemekleri yedi, anı biriktirdi. Ta ki tablo 55 yıl önce çalınana kadar. Akıbeti bilinmiyordu ama tablo sürpriz bir şekilde sahibine döndü. FBI esere paha biçemiyor.

Kültür Sanat 31 Ocak 2024
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
96 yaşındaki Francis Wood, geri dönen tablonun karşısında.

96 yaşındaki Dr. Francis Wood bir sabah uyandığında John Opie’nin ‘The Schoolmistress’ tablosuyla ilgili beklenmedik bir telefon alacağından habersizdi. Zira 55 yıl önce ailesinden çalınan tablonun bulunacağı inancı artık tükenmişti.

Tablo Wood Ailesi için önemliydi. Francis Wood’un ebeveyni 1930’da Londra ziyaretinde tabloyu 7.500 dolara satın aldı. ‘The Schoolmistress’ Wood Ailesi’nin anılarının baş köşesine yerleşti. Tablo 39 yıl boyunca yemek masasının karşısına asıldı, Wood Ailesi’nin üç kuşağı tablonun karşısında yemekler yedi, ailecek bir araya geldi.

Ancak tüm bunların hepsi birer anı olacaktı. Zira tablo hırsızların hedefindeydi. Her şey 7 Temmuz 1969’da başladı. Mafya ile bağlantılı üç hırsız madeni para koleksiyonu aramak için Woodlar’ın evine dadandı. Hırsız alarmı devreye girdi, hedeflerine ulaşamadılar ancak bu onları durdurmadı. İki hafta sonra eve tekrar girdiler ve bu kez istediklerini -hatta daha fazlasını- alıp gittiler.

Wood Ailesi John Opie tablosuyla birlikte poz verdi. Fotoğraf: FBI

1784 tarihli yağlıboya tablo o yıldan itibaren Wood Ailesi’nden uzaktaydı. Yetkililer tablonun eski bir New Jersey milletvekilinin yardımıyla çalındığına, daha sonra yıllarca organize suç örgütleri arasında el değiştirdiğine inanıyor. Tablo elli yılı aşkın süre boyunca yeraltı suç dünyasının elindeydi, ancak akıbeti tam olarak bilinmiyordu.

Ta ki Francis Wood’a gelen telefona kadar. Ocak ayı başında tablonun FBI tarafından ele geçirildiği açıklandı. Yetkililer aileyle iletişime geçti. Kısa süre içinde korunaklı bir kutu içinde Utah’tan New Jersey’e gönderildi. Wood Ailesi anılarında önemli bir yeri olan tablonun geri dönüşünü kutlamak için toplandı.

Dr. 96 yaşındaki Francis Wood 1969’da ailesinin evinden çalınan tablonun iade belgelerini imzalıyor.

Tablonun değerine gelince… Daha önce FBI tablonun paha biçilemez olduğunu söylemişti. İngiliz küratör Lucinda Lax’a göre ressam Opie’nin zamanının en önemli İngiliz tarihi ve portre ressamlarındandı. Resimleri 2007’de Sotheby’s ve Christie’s gibi büyük müzayede evlerinde bir milyon dolara satılmıştı. Şu anki değeri için ise rakam açıklanmadı.

Gustav Klimt tablosu 100 yıl sonra bulundu: 1 milyar 650 milyon TLGustav Klimt tablosu 100 yıl sonra bulundu: 1 milyar 650 milyon TL

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.

İlgili Haberler