Pera Film’den Onur Haftası kutlaması: Kim Daha İyi Bir Hikaye İstemez ki?
Pera Film’in Dünya AIDS Günü’nde farkındalık yaratmak için başlattığı Buradayım! programı sekizinci kez izleyiciyle buluşuyor. HIV ile yaşamanın karmaşıklığını anlatan yedi videodan oluşan seçki 1 – 11 Aralık arasında Pera Müzesi Oditoryumu’nda.
Pera Film’in Dünya AIDS Günü’nde farkındalık yaratmak için başlattığı Buradayım! programı sekizinci kez izleyicilerin karşısında. Pera Film bu kez çağdaş sanat organizasyonu Visual AIDS’in hazırladığı ve HIV ile yaşamanın karmaşıklığını ve duygusal yelpazesini gözler önüne seren yedi videodan oluşan ‘Kırmızı Hatırlatır Bana…’ seçkisini hazırladı.
Kırmızı kurdele ve diğer görsel imgeler aracılığıyla HIV ve AIDS uzun zamandır kırmızı renk ve onun çağrıştırdığı kan, acı, trajedi ve öfke ile ilişkilendiriliyor. Dünya AIDS Günü’nde farkındalık yaratma misyonu taşıyan program, ilhamını uzun yıllardır HIV ile yaşayan aktivist ve şair Stacy Jennings’in “Kırmızı hatırlatır bana, kırmızı hatırlatır bana, kırmızı hatırlatır bana… özgür olmayı” sözlerinden alıyor.
İzleyicileri erotizm ve yakınlık, annelik ve akrabalık, şans ve talih, hafıza ve unutulmazlık gibi HIV’i çevreleyen karmaşık bir dizi imge ve duyguyu düşünmeye davet eden programda yer alan sanatçılar, parodi, melodram, tiyatro, ironi ve dehşet gibi unsurları kullanarak günümüzde HIV’i temsil etmek için yeni bir anlatım dili oluşturuyor.
Seçkinin ilk filmi ‘Sevgili Kwong Chi’de Gian Cruz HIV ile diasporada yaşamaktan edindiği deneyimlerden yola çıkarak vefat eden sanatçı Tseng Kwong Chi’ye bir video mektup yazıyor. Kıtalar ve on yıllar boyunca Kwong Chi’nin mirası AIDS tarihindeki Asya anlatılarının sınırlı temsilleri arasında Cruz için bir dayanak noktası işlevi görüyor.
Milko Delgado’nun ‘AIDS Kulübü’ videosu ise adını bir televizyon dizisinin sansasyonel bir bölümünden alıyor. HIV ve AIDS hakkında kuvvetli önyargı içeren bir dizi görseli ele alan yapım; yönetmenin belgesel, korku ve komedi estetiklerini harmanlayarak AIDS ile yaşamı boyunca kurduğu çeşitli ilişkileri inceliyor.
Imani Harrington’ın ‘Alemlerin Remiksi’ videosu ise şiir kolajı ve arşiv görselleri aracılığıyla geçmişin AIDS anılarını ve hislerini, bugünü rahatsız etmeye devam eden izlerle bir araya getiriyor. David Oscar Harvey’nin yönetmen koltuğunda oturduğu ‘Çelişki: HIV ve Şans Üzerine Bir Deneme’, yaşanabilir bir durumla var olmanın ve kültürümüzün bunu karanlık geçmişiyle ilişkilendirmeye devam etmesinin yarattığı kafa karışıklığını ele alıyor. Mariana Iacono ile Juan De La Mar’ın birlikte çektiği ‘HIV Bana Aşık Oldu’, HIV ile yaşayan bir kadının cinselliğini kabullenme ve hazza yeniden bağlanma hikâyesini anlatıyor.
Ev videoları, arşiv görüntüleri ve tekstil manzaraları aracılığıyla yaşatmak, zaman içindeki çeşitli aile biçimlerini araştırıyor. Sanatçı Nixie’nin ev hayatı, küçük mutluluk, direniş ve dayanışma anlarını yansıtan kuir ve trans seçilmiş ailelerin arşiv görüntüleriyle bir araya geliyor. Vasilios Papapitsios oto-kurgu ile büyülü gerçekçiliği bir araya getirdiği ‘Berrak Kabus’ta zihinsel sağlık ve kronik hastalık etrafındaki anlatıları mizahi bir dille yeniden kurguluyor.
Buradayım! film programı 1 ve 11 Aralık tarihlerinde Pera Müzesi oditoryumunda ücretsiz izlenebilir. Bu program kapsamındaki tüm gösterim ve etkinliklere katılım ücretsiz. Ancak hatırlatalım, rezervasyon alınmıyor.
Sevgili Kwong Chi (Filipinler, 2024, 8′, renkli)1 Aralık Pazar – 17.00
11 Aralık Çarşamba – 17.30
AIDS Kulübü (Panama, 2024, 7′, renkli)
1 Aralık Pazar – 17.00
11 Aralık Çarşamba – 17.30
Alemlerin Remiksi (ABD, 2024, 8′, renkli)
1 Aralık Pazar – 17.00
11 Aralık Çarşamba – 17.30
Çelişki: HIV ve Şans Üzerine Bir Deneme (ABD, 2024, 8′, renkli)
1 Aralık Pazar – 17.00
11 Aralık Çarşamba – 17.30
HIV Bana Aşık Oldu (Arjantin, Kolombiya, 2024, 8′, renkli)
1 Aralık Pazar – 17.00
11 Aralık Çarşamba – 17.30
Yaşatmak (Belçika, 2024, 8′, renkli)
1 Aralık Pazar – 17.00
11 Aralık Çarşamba – 17.30
Berrak Kâbus (ABD, 2024, 9′, renkli)
1 Aralık Pazar – 17.00
11 Aralık Çarşamba – 17.30