Kızıldeniz’de gerilim tırmanıyor: Husiler İsrail’e saldırdı, ABD İHA ve füze düşürdü
Ressam ve heykeltraş Ahmet Güneştekin'in İzmir'deki 'Gavur Mahallesi' sergisinde yer alan eserlere vandallar saldırdı. Sanatçı bunun sanata, ifade özgürlüğüne yapılan bir saldırı olduğunu söyleyip "Şiddetle kınıyorum" dedi ve ekledi: "Bu saldırılar son sekiz yılda eserlerime yönelik üçüncü saldırı."
Sanatçı Ahmet Güneştekin’in, İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, Kültürpark Atlas Pavyonu’ndaki, mübadele ve göçü anlatan ‘Gavur Mahallesi’ başlıklı sergisinin açık havada bulunan eserleri, kimliği belirsiz vandallar tarafından saldırıya uğradı. Sergideki ‘Göç Yolu’ eserinin mermer blokları devrildi ve blokların arasına sıkıştırılmış olan valizler çalındı.
Güneştekin’in sergisinde, büyük boyutlu enstalasyonlar, video işleri ve metal formların taşla tamamlandığı heykeller yer alıyordu. 3 Kasım’da açılan, bugüne kadar 1.5 milyonun üzerinde sanatseverin ziyaret ettiği sergideki eserlerin saldırıya uğraması üzerine sanatçı sert tepki gösterdi ve “Sanata yapılan, ifade özgürlüğüne yönelik bu saldırıyı şiddetle kınıyorum” dedi.
Güneştekin, son sekiz yılda ‘Gavur Mahallesi’ sergisi dahil olmak üzere, eserlerine üçüncü defa saldırı düzenlendiğini, bu saldırıların münferit olmadığını anlattı: “2016’da İstanbul’da ‘Konstantinniye’ eserimi yakmaya çalışıp üstünü siyah brandayla kapatıp kaldırtmışlardı! 2021’de Diyarbakır’da ‘Hafıza Odası’ sergime saldırı gerçekleştirildi. Şimdi de İzmir’de yoğun ilgiden uzatılan sergim, önce sosyal medyadan hedef gösterildi ve dış mekanda yer alan ‘Göç Yolu’ eserim devrildikten sonra enstalasyonun parçalarına zarar verildi!”
Sanatçı “Bu saldırı yakın dönemde özellikle güncel sanat alanında gittikçe artan kısıtlamalarla, sanatsal ifadelere ve onların yayılmasına ilişkin olarak izlenen baskıcı politikalarla yakından ilgilidir” dedi ve sanat dünyasının bu saldırılan karşısındaki tepkisizliğini de eleştirdi: “Sanata yapılan bu saldırıların ardından başta sanat camiası olmak üzere sessizliğin ve kınamanın olmamasının da sanat tarihinin hafızasına kaydedileceğini düşünüyorum.”