Ahmet Ümit’in sansürlenen kitabı artık özgür: Ümit ‘Sansür hep geri teper, bunu bir kez daha gördük’

Ahmet Ümit'in yayınlandıktan 16 yıl sonra sansürlenen 'Başkomser Nevzat: Tapınak Fahişeleri' çizgi romanı mahkeme kararıyla sansürden kurtarıldı. Kitap artık özgür. Ümit: "Sansür her zaman geri teper. Yargı Muzır Kurulu'nun yanlış yaptığı gördü."

Kültür Sanat 27 Haziran 2024
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Ahmet Ümit, yeni romanın ekim ayında yayımlanacağını duyurdu.

“Kırgınım. Eserlerim 35 farklı dile çevrildi. Dünyanın her yerinde okunan bir yazarım. Kitaplarımın satışı 10 milyona yaklaştı. Bir anlamda Türkiye’nin kültür elçisi sayılırım ve bir eserim şimdi sansürleniyor. Bu utanç verici bir durum. Ama sanata asla sansür uygulanamaz.”

Usta yazar Ahmet Ümit geçen yıl,  Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan ‘Başkomser Nevzat: Tapınak Fahişeleri’ çizgi romanı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesindeki Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu tarafından müstehcen bulunup poşette satılmasına karar verilince 10Haber’e böyle konuşmuştu.

Tuhaf bir karardı. Ahmet Ümit’in yazdığı ve İsmail Gülgeç’in çizdiği kitap çocuklara yönelik değil, yetişkinler için yazılmıştı, ayrıca 2007’de yayımlanmış yıllarca satışta kalmış ama 2023’te böyle bir sansür gelmişti.

İşte bu sansür kararı mahkeme kararıyla kaldırıldı. Ümit yaptığı açıklamayla müjdeyi verdi: “Başkomser Nevzat artık özgür. Aynı adlı hikayemden İsmail Gülgeç’in çizdiği ‘Başkomser Nevzat: Tapınak Fahişeleri’ adlı çizgi romanın poşet içinde satılması kararı, Ankara 18. İdare Mahkemesi’nin geçtiğimiz aylarda aldığı yürütmeyi durdurma kararıyla bozuldu. Sansüre hayır, sanata özgürlük, yaşasın hukuk…”

Ankara 18. İdare Mahkemesi, Ahmet Ümit’in Başkomser Nevzat: Tapınak Fahişeleri isimli hikayesinden uyarlanan aynı isimli romanın poşet içinde satılması kararı hakkında yürütmeyi durdurma kararı verildi.

Ahmet Ümit: Demek ki neymiş yürütmenin her kararı doğru değilmiş

Ümit’in geçen yılki öngörüsü doğru çıktı ‘sanata sansür uygulanamadı’. 10Haber olarak Ahmet Ümit’i aradık. Ümit “Geçen yıl kırgındım. Eserleri dünyaya ulaşmış bir yazarım, bir kurul çıkıyor yetişkinler için yazılmış bir kitabı sansürlüyor. Ama şimdi kendimi iyi hissediyorum. Çünkü geçen yıl dediğim gibi sanata asla sansür uygulanamaz. Bu karar şunu gösteriyor: Yürütmenin aldığı her karar doğru değilmiş. Bakın yargı Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu’nın kararının yanlış olduğu gördü. Çünkü bu kitap yetişkinler için yazılmıştı. Muhatabı yetişkinler. Muzır Kurulu bunu göremedi ya da algılayamadı. Ama yargı gördü.” diyor.

‘Hukuk hepimize lazım’  

Ümit “Bir ekonomik kriz içerisindeyiz. Böyle bir dönemde siz yazarların kitaplarını yasaklayan, sanata sansürleyen bir ülke görüntüsü verirseniz dünya da sizi yasakçı bir ülke olarak görür ve ona göre size yaklaşır. Pozitif bir görüntü vereceksek  o zaman kitaplarla, sanatla, yazarlarla böylesi bir uğraşı bir kenara bırakmamız lazım. Bir de şunun anlaşılması gerekiyor galiba sansür öyle ya da böyle geri tepiyor. Bu noktada hukukun ne kadar hepimiz için hayati öneme sahip olduğunu bu kararla bir kez daha gördük” diyor.

Başkomser Nevzat, 1990’lardan beri hayatımızda

İstanbul Polis Teşkilatı’nın hatırı sayılır başkomiserleri arasında bulunan Başkomser Nevzat, Balat’ta oturan, Türk Sanat Müziği seven alaturka bir İstanbulludur. Yerli ve özgün popüler polisiye kahramanlarımızdan biridir. Usta yazar Ahmet Ümit’in karakteri 1990’larda hayatımıza girdi.

Ümit’in, Yeni Yüzyıl gazetesi için yarattığı Başkomser Nevzat gazete sayfalarından, önce kitaplara terfi etti. Ümit, ona ‘Şeytan Ayrıntıda Gizlidir’, ‘Kavim’, ‘İstanbul Hatırası’, ‘Beyoğlu’nun En Güzel Abisi’ kitaplarının esas adamı olma görevini verdi. Ama bu da yetmedi başkomiserimize, birkaç defa beyazcamda göründü. ‘Karanlıkta Koşanlar’ dizisinde Uğur Yücel, ‘Şeytan Ayrıntıda Gizlidir’ dizisinde Çetin Tekindor, ‘Kanun Namına’da ise Altan Erkekli Nevzat’ı canlandırdı. Nevzat’ın maceraları daha sonra çizgi roman dünyasına taşındı. ‘Tapınak Fahişeleri’ çizgi romanı da bu süreçte yayımlandı.

Ümit’in meşhur karakteri Başkomser Nevzat, ‘Tapınak Fahişeleri’ macerasında zengin ailelerin çocuklarını kandırarak tarikat üyesi yapan bir yapılanmada işlenen cinayetleri çözüyordu. Adres verilmese de macera Adnan Oktar tarikatını hatırlatıyordu. Ki bu da normaldi. Çünkü Ümit bu tarikatta yaşanan olaylardan esinlenerek hikayeyi yazmıştı. Çizgi roman ilk yayınlandığı 2007’de epey ses getirmişti. Geçen yıl Muzır Kurulu’nun kararıyla çizgi roman poşete sokuldu. Lakin bu Başkomser Nevzat’ı durduramıyor. Başkomser Nevzat yakında yine karşımıza çıkacak. Çünkü Ümit’in sonbaharda çıkacak kitabında yine Nevzat’ın macerasını okuyacağız.

Ahmet Ümit: Türkiye susmaz, insanlar susmaz, elbette ben de susmamAhmet Ümit: Türkiye susmaz, insanlar susmaz, elbette ben de susmam

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.