İstanbul’un 1700 yıl öncesi bu sempozyumda anlatılacak
Pera Müzesi Türk Müziği Konserleri'nde Türk Sanat Müziği'nin büyük bestecisi Alâeddin Yavaşca anısına özel bir konser var. “Doğumunun 98. Yılında Alâeddin Yavaşca” konseri 25 Şubat'ta.
Prof. Dr. Alâeddin Yavaşca Pera Müzesi’ndeki bir konserle anılıyor. Klasik Türk Mûsikisi’nin duayen ismi, Devlet Sanatçısı unvanına sahip besteci için doğumunun 98. yılında 25 Şubat’ta bir konser sahneleniyor. Konserde solistler Güzin Değişmez ve Doç. Dr. Adnan Çoban bestecinin eserlerini seslendirecek. Biletler Biletix’ten veya konser günü Pera Müzesi resepsiyonundan temin edilebilir.
Klasik Türk Mûsikisi’nin duayen ismi Devlet Sanatçısı Prof. Dr. Alâeddin Yavaşca’nın hatırasına saygıyla düzenlenen Pera Müzesi Türk Müziği Konserleri Türk müziğinin tarihsel, kültürel, geleneksel, sosyolojik, antropolojik, felsefi, edebi yönlerine ilişkin sunuş ve sohbetler de içeriyor. Günümüzün usta yorumcuları ve sâzendelerinin, büyük bestekârların seçme eserlerini seslendirdiği Pera Müzesi Türk Müziği Konserleri’nin sunuculuğunu Osman Nuri Özpekel üstleniyor.
23 Aralık 2021’de hayatını kaybeden Alâeddin Yavaşça 1 Mart 1926’da Kilis’te dünyaya geldi. 1951 yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’ni bitirdikten sonra doktorluğa başlayan besteci büyük tutkusu müzikten hiçbir zaman kopmadı. 1985-1990’da İstanbul Haseki Hastanesi Başhekimliği yapan besteci sekiz yaşında başladığı müzik eğitiminin ardından icracı ve besteci olarak Türk müziğine büyük katkı sundu.
İlk devlet konservatuvarının kurucularından olan Alâeddin Yavaşça 1976’dan itibaren Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı’nın Yönetim Kurulunda ve öğretim kadrosunda çalıştı. Konservatuvar YÖK yasasıyla İstanbul Teknik Üniversitesine bağlandıktan sonra 1990’da İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı’nda profesör olarak atandı ve Ses Eğitimi Bölüm Başkanlığı görevini de üstlendi.