Anadolu uygarlıklarının izinde bir ömür geçirdi: Sanatçı Halil Akdeniz’i kaybettik

Akademisyen ressamlardan olan Prof. Halil Akdeniz 80 yaşında yaşamını yitirdi. Ömrünü Anadolu uygarlıkları araştırarak geçiren ve elde ettiklerini çağdaş bir üslupla yeniden yorumlayan Akdeniz'in eserleri pek çok koleksiyon ve müzede bulunuyordu.

Kültür Sanat 10 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Türk çağdaş sanatının önemli isimlerinden Prof. Halil Akdeniz dün 80 yaşında yaşamını yitindi. Prof. Akdeniz’in vefat haberini sanatçısı olduğu Mine Sanat Galerisi duyurdu.

1944 yılında Antalya’da doğan Akdeniz Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümü’nü bitirmiş, Devlet Yurtdışı İhtisas Sınavı bursunu kazanarak Almanya’ya gitmiş, Berlin Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde eğitim almış bir isimdi. İzmir Ege Üniversitesi ve İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi’nde akademik hayatına devam eden sanatçı 1994’te profesör oldu.

1996-2001 yılları arasında Bonn ve Berlin Büyükelçiliği Kültür Müşavirliği ve 2001’de Kültür Bakanlığı Bakanlık Müşavirliği görevlerinde bulunan Akdeniz 2001-2005 yılları arasında Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak çalıştı. Sanatçı akademik hayatında Türkiye’de ilk kez sanat bilimini kurarak Anadolu Üniversitesi’nde (2003) ve Işık Üniversitesi’nde (2008) Sanat Kuramı ve Eleştiri Yüksek Lisans Programlarını açmıştı.

Akdeniz, Anadolu’nun değişik kültür bölgelerini kapsayan bir dizi çalışma yürütmüştü. Bu çalışmalarında Anadolu uygarlıklarının kültürel ilişkilerini, kültür çevresini, simge ve logolarını inceleyen Akdeniz bunları eserlerine de yansıtmıştı. Bu eserleri birçok ulusal ve uluslararası sergi, bienal ve müze sergilerinde yer aldı.

Akdeniz birçok ulusal ve uluslararası yarışmada ödüle değer görüldü. Türk sanatına yaptığı katkılardan dolayı Devlet Sanatçısı unvanı ile onurlandırılan sanatçı Cumhurbaşkanlığı Köşkü Yeni Binası İç Mekanları Sanatsal Değerlendirme Projesi’ne seçilen sanatçılardan biriydi. Köşkün kütüphane duvarına ‘Anadolu Uygarlıkları-Kültürlerarası’ adlı çalışmasını gerçekleştirdi.

Akdeniz’in Türk Sanatı ve sanatçılar üzerine yayınlanmış iki kitabı ve katalog yazıları ile birlikte çok sayıda bilimsel yayın, araştırma, bildiri ve makalesi bulunuyor. Halil Akdeniz Uluslararası UNESCO-AIAP Plastik Sanatlar Derneği üyesiydi de ve bir dönem Türkiye Ulusal Komitesi Ankara Temsilciliği Başkanlığını yaptı.

2015 yılında İş Bankası Kibele Sanat Galerisi’nde ’50. Sanat Yılı – Retrospektif’ sergisi açılan sanatçının cenazesi bugün (10 Temmuz Çarşamba) Antalya, Kumluca, Güzören Mahallesi Merkez Camii’nde kılınacak ikindi namazının ardından köy mezarlığına defnedilecek.

Sinemanın has aktörüydü: Donald Sutherland veda ettiSinemanın has aktörüydü: Donald Sutherland veda etti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.

İlgili Haberler