‘Karadeniz’in Efes’inde Bizans dönemine ait kilise bulundu
Antalya Demre'deki Myra-Andriake kazılarında Türkiye'de ilk kez görülen Millefiori tekniğiyle yapılmış cam kaplama levhalar bulundu. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy bu keşfi "yılın bulgusu" olarak duyurdu.
Antalya’nın Demre ilçesinde bulunan, Likya Birliği’nin en önemli 6 kentinden Myra- Andriake bölgesinde kazılar devam ediyor. Geleceğe Miras Myra ve Andriake projesi kapsamında sürdürülen kazılardan sürpriz bir keşif haberi geldi.
Kazılarda Türkiye’de ilk kez görülen Millefiori (Bin Çiçek) olarak adlandırılan teknikte üretilmiş çok çeşit ve miktarda cam kaplama levhalara rastlandı. Haberi Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy sosyal medya hesapları üzerinden yaptığı açıklamayla duyurdu. Ersoy bu cam levhaların yılın bulguları arasında sayılabilecek kadar önemli olduğunu şu sözlerle açıkladı:
“Geleceğe Miras Myra ve Andriake projesi kapsamında sürdürülen kazılarda Millefiori (Bin Çiçek) olarak adlandırılan teknikte üretilmiş çok çeşitli ve fazla miktarda cam kaplama levhalara rastlandı. Önemli yapılarda kullanıldığı bilinen bu özel yapı iç dekorasyon malzemesine bu boyutuyla Türkiye’de ilk kez rastlanıyor. Andriake’de keşfettiğimiz zor ve ince cam işçiliği tekniğiyle dikkatleri çeken düz plaka formundaki millefiori kaplamalar ülkemiz için yılın bulguları arasında sayılabilecek kadar önemli.”
Andriake Kazıları’nda çok özel bulgulara ulaştık! ⛏️
Geleceğe Miras Myra ve Andriake projemiz kapsamında sürdürülen kazılarda “Millefiori (Bin Çiçek)” olarak adlandırılan teknikte üretilmiş çok çeşitli ve fazla miktarda cam kaplama levhalara rastlandı.
Önemli yapılarda… pic.twitter.com/vo8aSPD0pV
— Mehmet Nuri Ersoy (@MehmetNuriErsoy) September 8, 2024
Döneminin lüks dekorasyon malzemeleri olan kaplamalar çeşitli renklerde çiçekler ve geometrik formlarıyla çok zengin bir çeşitliliğe sahip. Andriake Agorası’nın liman tarafındaki Gümrük Bölgesi’nde bulunan 42 numaralı mekânda ortaya çıkan yüzlerce parça üstünde çalışmalar sürüyor. Andriake liman yerleşimindeki bu buluntuların milattan sonra 5’inci yüzyıla ait olduğu düşünülüyor.