Ankara Film Festivali günlüğü: 35. yıla hüzünlü başlangıç

35. Ankara Film Festivali bugün başlıyor. 10Haber'in basın sponsoru olduğu festival dün akşam yaşamını yitiren festival başkanı İnci Demirkol'un kaybıyla hüzünlü başlangıç yapacak. 58 filmin gösterileceği festival 15 Kasım'a kadar sürecek.

Kültür Sanat 7 Kasım 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Ankara Film Festivali Başkanı İnci Demirkol dün akşam yaşamını yitirdi. Demirkol festivalin en önemli isimlerinden biriydi.

Ankara’da sinemanın kalesidir Ankara Film Festivali. 12 Eylül sonrası Türkiye’nin üzerine çöken karanlığı yırtmak için 1988’de Mahmut Tali Öngören ve Aziz Nesin’in çabalarıyla başlatılan festival, başkentte demokrasi özlemi içindeki insanların bir araya geldiği bir etkinliğe dönüştü. Üç kişinin yan yanana gelince sakıncalı bulunduğu bir ortamda sinema aracılığıyla yüzlerce kişinin bir araya getiren festival, kısa sürede nitelikli programlarıyla sinema kültürünü başkentte yaygınlaştırmayı başardı.

Ve artık bu festival 35 yaşında. İlk günkü heyecanıyla yoluna devam ediyor. Lakin bu yıl hüzün çöktü festivale. Ankara Film Festivali’nin temel direktlerinden biri olan festivalin başkanı İnci Demirkol dün akşam yaşamını yitirdi. Bu ani kaybın acısıyla biraz hüzün hakim festivale. İnci Demirkol festivalin en zor zamanlarında serinkanlılığıyla çözümler üretmiş ve festivalin uzun yolculuğundaki kritik virajları aşmasını sağlamış bir yöneticiydi. Sinemanın kitleselliğinin yanında bir de hafıza işlevi olduğunu hep hatırlatır, festivaldeki seçkilerde mutlaka bu bu işlevi ortaya koyan filmlere yer verirdi. Festival için büyük kayıp İnci Demirkol. Bunca yıllık çabası, bir festivali yaşatmak için verdiği emek, vefakarlığı ve zarafeti unutulmayacak elbet. 10Haber ailesi olarak başta Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Demirkol olmak üzere tüm Ankara Film Festivali ekibi ve festival seyircilerine başsağlığı dileriz.

10Haber’in basın sponsoru olduğu, Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı’nın düzenlediği festivalin ana merkezi yine Büyülü Fener Kızılay Sineması. 15 Kasım’a kadar sürecek festivalde bütün gösterimler bu sinemada gerçekleştirilecek

Festivalin bu yılki açılışı töreni bu akşam saat 19.30’da Ankara Devlet Tiyatrosu Şinasi Sahnesi’nde yapılacak.  Törende Aziz Nesin Emek Ödülü, oyuncu, yönetmen, şair ve eğitmen Müjdat Gezen’e, Sanat Çınarı Ödülü de flüt virtüözü Şefika Kutluer’e, Kitle İletişim Ödülü prodüktör Kurtuluş Özyazıcı’ya, Vakıf Özel Ödülü ise kurgucu, yönetmen ve yapımcı Selda Taşkın ile oyuncu Berkay Ateş’e takdim edilecek.

Ulusal yarışmada 10 film var

35. Ankara Film Festivali’nde dört kategoride yarışma düzenleniyor. En gözdesi tabii ki Ulusal Uzun Film Yarışması. Adana ve Antalya’nın en iyilerinin de aralarında bulunduğu 10 film yarışacak ödüller için. Aydan Özsoy, İrfan Demirkol ve Murat Erşahin’den oluşan ön jürinin değerlendirmesiyle oluşan yarışma seçkisinde Sinan Kesova’nın ‘Büyük Kuşatma’, Erkan Tahhuşoğlu’nun ‘Döngü’, Ayçıl Yeltan’ın ‘Fidan’, Türker Süer’in ‘Gecenin Kıyısı’, Belkıs Bayrak’ın ‘Gülizar’, Hikmet Kerem Özcan’ın ‘Hakkı’, Murat Fıratoğlu’nun ‘Hemme’nin Öldüğü Günlerden Biri’, Murat Düzgünoğlu’nun ‘Köpekle Kurt Arasında’, Nadim Güç’ün ‘Mukadderat’ ve Doğuş Algün’ün ‘Ölü Mevsim’ filmleri bulunuyor.

Festivalin Ulusal Uzun Film Yarışması’nda jüri başkanlığını oyuncu Onur Saylak yapacak. Jüri üyeleri ise oyuncu Burcu Biricik, yazar, film eleştirmeni ve eğitmen Burçak Evren, kurgucu Çiçek Kahraman ve oyuncu Serkan Keskin’den oluşuyor.

Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda ayrıca, sinema yazarları Cem Altınsaray, Kaan Karsan ve Okan Arpaç’tan oluşan jüri de Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) Ödülü’nün bu yılki sahibini belirleyecek.

Belgesel Film Yarışması’nda 8 film yer alıyor

Türkiye’den yılın önemli belgesellerini bir araya getiren Belgesel Film Yarışması’na festivali bir başka gözde bölümlerinden biri. Bu yıl 87 başvuru oldu. Hacer Koç Yıldız, Dr. Özgür İpek ve Yasin Semiz’den oluşan ön jüri; Aybüke Avcı’nın ‘Domates Biber Depresyon’, Esin Özalp Öztürk’ün ‘Işığın Hasadı’, Hasan Ete’nin ‘İyi Ölüm’, Zehra Yiğit ve Perihan Taş Öz’ün ‘Kilikya’ya Yolculuk: Fejes’in İzinde’, Baran İsmail Ulaş’ın ‘Kökleri Dışarıda’, Sevinç Baloğlu’nun ‘Oya’, Bahar Bektaş’ın ‘Sürgün Asla Bitmez’ ile İlkay Nişancı’nın ‘Zamanın Kıyısında Sınav’ adlı belgesellerini finalist olarak belirledi. Belgesel yarışmanın jürisi ise yönetmen ve yapımcı Nihan Gider Işıkman, yönetmen Ulaş Tosun ile yönetmen ve yazar Berna Gençalp’ten oluşuyor.

Ulusal Kısa Film Yarışması’nda ise Ahmet Toğaç’ın ‘Aç Açına’, Umut Şilan Oğurlu’nun ‘Dilan Hakkında Konuşmalıyız’, Mehveş Topçuoğlu’nun ‘Eko’, Selin Öksüzoğlu’nun ‘Görüşürüz Kaplumbağa’, Oben Yılmaz’ın ‘Günaydın Anne’, Adil Burak Aydın’ın ‘Hayaller, Umutlar ve Dönen Yunuslar’, Sema Güler’in ‘Kabuk’, F. Nur Özkaya’nın ‘Kaçmandan Çok Korktum’, Çamran Azizoğlu’nun ‘Kravat’, Yakup Tekintangaç’ın ‘Mori’, Mert Erez’in ‘Rehber’, Kadri Doğan’ın ‘Sinan’, Deniz Büyükkırlı’nın ‘Tavuk Suyuna Çorba’ ve Erman German’ın ‘Telaşlı Parlama’ adlı filmleri yer alıyor.

Ankara filmleri burada

Ankara Film Festivali’nin 2020’den beri Koç Üniversitesi Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (VEKAM) ile ortaklaşa düzenlediği Ankara Filmleri Yarışması’nda bu yıl üç film yer alıyor. Ankara temalı belgesel ya da kısa filmlerin yer aldığı yarışmada Musa Ak ile Hasan Basri Özdemir’in yönettiği ‘Bir Orkestranın İzinde’, Burkay Doğan ile Hüseyin Kete’nin yönettiği ‘Burası Son Durak: Ankara’nın Başkenti’ ve Deniz Zorlu ile Eda Arısoy’un yönettiği ‘Çıkıştan Sonra’ filmleri seyirciyle buluşacak.

35. yıla özel şahane üç film

Ankara Film Festivali’nin 35. yılını 35’e Özel Seçkisi ile kutlayacak. Bu seçkide festival tarihinde En İyi Film Ödülü’nü almış üç filmi yıllar sonra yeniden izleyiciyle buluşacak. Bu filmler Ömer Kavur’un ‘Gizli Yüz’ (1991), Tomris Giritlioğlu’nun ‘Salkım Hanımın Taneleri’ (1999) ve Özcan Alper’in ‘Sonbahar’ (2008).

Dünya Sineması sürprizlerle dolu

Gelelim festivalin merakla beklenen Dünya Sineması bölümüne. 19 filmin yer aldığı bu bölümün  Festivallerden seçkisinde, David Cronenberg’in ‘Kefenler / The Shrouds’, Mohammad Rasoulof’un ‘Kutsal İncirin Tohumu / The Seed of the Sacred Fig’, Christophe Honoré’nin ‘Marcello Mio’, Emanuel Pârvu’nun ‘Dünyanın Sonuna Üç Kilometre / Three Kilometers To The End Of The World’, Piero Messina’nın ‘Farklı Bir Son / Another End’ ve Neri Marcorè’nin ‘Zamora’  filmleri Ankara’da ilk kez seyirciyle buluşacak.

Truffaut anısına restore edilen üç film

Bu bölümün sürpriziyse sinema tarihinin önemli yönetmenlerinden François Truffaut’nun ölümünün 40. yılına özel hazırlanan “Hep Yeni: François Truffaut” adlı seçki. Fransız Yeni Dalga hareketinin yaratıcılarından olan ve yenilikçi anlatım tekniklerinin yanı sıra kişisel hikâye anlatımıyla da sinemada devrim yaratmış Truffaut’nun ‘400 Darbe / The 400 Blows’, ‘Adèle H.’nin Öyküsü / The Story of Adèle H.’,  ‘Neşeli Pazar / Confidentially Yours’ filmlerinin restore edilmiş kopyaları gösterilecek.

Kadın sinemacılara özel seçki

Bölümün bu yılki yeniliklerinden biri zzgün hikâyeleri ve aldıkları ödüllerle dikkat çeken kadın yönetmenlerin başarısını kutlayan Bir Kadın Filmi adlı seçki. Seçkide yedi yönetmenin filmi var. Hindistanlı yönetmen Payal Kapadia’nın Cannes’da Büyük Jüri Ödülü’nü kazanan ‘Aydınlık Hayallerimiz / All We Imagine As Light’, Fransız sinemasının yükselen yıldızlarından ve ‘Alev Almış Bir Genç Kızın Portresi’ oyuncusu olarak da tanınan Noemie Merlant’ın ‘Balkondaki Kadınlar / The Balconettes’, Belçika’nın tanınmış oyuncusu Veerle Baetens’in Sundance Film Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu dalında Jüri Ödülü kazanan ‘Eridiğinde / When It Melts’, Gürcü yönetmen Dea Kulumbegashvili’nin Venedik Film Festivali’nde Özel Jüri Ödülü’nü alan ‘Nisan / April’,  İspanyalı yönetmen Mar Coll’un Locarno’dan Özel Mansiyon alan ‘Salve Maria’, Litvanyalı yönetmen Saulė Bliuvaitė’nin Locarno Film Festivali’nde En İyi Film seçilen ‘Toksik / Toxic’, Fransız yönetmen Agathe Riedinger’in Cannes’da Altın Palmiye için yarışan ‘Vahşi Elmas / Wild Diamond’ bu yedi yönetmenin çektiği ve festivalde gösterilecek filmleri.

Dünya Sineması bölümünün bir diğer seçkisi ise, Goethe Institut ile German Films’in destekleriyle hazırlanan Kino 2024 olacak. Almanya sinemasının bu yılki başarılı ve ödüllü örneklerini bir araya getirecek seçkide, Matthia Glasner’ın bu yılki Berlin Film Festivali’nden En İyi Senaryo Ödülü ile dönen ve Alman Film Ödülleri’nde En İyi Film seçilen kara komedisi ‘Ölmek / Dying’, Aslı Özarslan’ın Fatma Aydemir’in Berlin Film Festivali’nin Generation K14plus bölümünde yarışan gençlik draması ‘Dirsek / Elbow’ ve İran asıllı yönetmen Narges Shahid Kalhor’un Berlin Film Festivali’nin Forum bölümünde gösterilen ve C.I.C.A.E Ödülü ile Caligari Film Ödülü’nü aldığı ‘Shahid’ adlı filmi yer alıyor.

Festivalde bir dünya galası: Köklere Yolculuk

Festivalde  bir de özel belgesel gösterimi yapılacak. Sinema yazarı Bülent Vardar’ın yönettiği ‘Köklere Yolculuk’ dünya galasını  35. Ankara Film Festivali’nde yapacak. Yönetmenin Kuzey Yunanistan olarak bilinen Selanik, Yenice-i Vardar’da (Giannitsa) doğan ve büyüyen dedesi İbrahim Vardar ile babaannesi Binnaz Vardar’ı odağına aldığı film, ailenin 1912 Balkan Savaşı sonrasında doğdukları topraklardan ayrılmak zorunda kalmaları üzerinden mübadelenin kişisel ve toplumsal etkilerini inceliyor.

35. Ankara Film Festivali’nin Kapanış ve Ödül Töreni 15 Kasım Cuma akşamı yine Ankara Devlet Tiyatrosu Şinasi Sahnesi’nde gerçekleşecek.

Ankara Film Festivali: Kadınların yanındayızAnkara Film Festivali: Kadınların yanındayız

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.