Ankara’da film vakti: Festival başlıyor

Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından düzenlenen 34. Ankara Film Festivali bugün başlıyor. Festival kapsamındaki Ulusal Yarışma'da yedi film yer alıyor. Dünya festivallerinde ödül alan filmlerin de gösterileceği etkinlik 10 Kasım'a kadar sürecek.

Kültür Sanat 2 Kasım 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından düzenlenen,  34. Ankara Film Festivali bugün başlıyor. 10 Kasım’a kadar sürecek festivalde ana mekan Kızılay Büyülü Fener Sinemaları olacak. Bugün gerçekleşecek açılış töreninde Aziz Nesin Emek Ödülü oyuncu Nur Sürer’e,  Sanat Çınarı Ödülü ressam ve akademisyen Mustafa Ayaz’a, Kitle İletişim Ödülü müzisyen Cahit Berkay’a takdim edilecek. Ayrıca oyuncu Merve Dizdar ile yönetmen ve yapımcı Burak Çevik’e de Vakıf Özel Ödülü verilecek.

Festival kapsamında düzenlenen Ulusal Uzun Film Yarışması’nda bu yıl yedi film yer alıyor. Bu filmler Melisa Önel’in ‘Aniden’, Umut Evirgen’in ‘Annesinin Kuzusu’, Fikret Reyhan’ın ‘Cam Perde’, Tunahan Kurt’un ‘Karganın Uykusu’, Ayşe Polat’ın ‘Kör Noktada’, Umut Subaşı’nın ‘Sanki Her şey Biraz Felaket’ ve Filiz Kuka’nın ‘Yüzleşme’.

Filmleri Derviş Zaim başkanlığındaki yazar Mine Söğüt, oyuncu Murat Kılıç ile Selin Yeninci’nin yer aldığı jüri değerlendirecek. Jüride kurgucu Mustafa Preşeva da bulunuyordu. Hakkındaki taciz iddialarının hatırlatılması üzerine festival yönetimi “Kadınların yanındayız” diyerek Preşeva’nın görevine son verdiklerini duyurdu.

Ulusal Belgesel Yarışması’ndaysa sekiz film var bu yıl. Önder Esmer’in ‘Aşk, Ateş ve Anarşi Günleri: Türk Sinemateki ve Onat Kutlar’, Eylem Kaftan’ın ‘Bir Gün 365 Saat’, Ezgi Koman’ın ‘Dal Değdi Gözüme’, Ahmet Karanfil’in ‘Dinamo Mesken’, Evrim İnci’nin ‘Duvar’, Vahit Sarıtaş’ın ‘Flanöz’, Fırat Özeler’in ‘Kavur’ ve Kerem Soyyılmaz’ın ‘Rodakis’i Ararken’ belgesellerinin yer aldığı yarışmada, yönetmen Sevinç Baloğlu, yönetmen Aslı Akdağ ve görüntü yönetmeni Mustafa Ünlü’den oluşan jüri filmleri değerlerdirecek.

Dünya prömiyerini yaptığı 2023 Cannes Film Festivali’nde ‘En İyi Senaryo’ ve ‘Kuir Palmiye’ ödüllerini kazanan filmi ‘Canavar.’

Dünya festivallerinden zengin içerik

Festivalin iddialı bölümlerinden Dünya Sineması’ndaysa geniş bir seçki var.  Ustalardan bölümünde Almanya, Japonya ve İngiltere olmak üzere birçok ülkeden usta yönetmenlerin son filmleri Ankara seyircisiyle buluşacak. ‘Şeflerin Aşkı/  The Taste of Things’ filmiyle bu yıl Cannes’da En Eyi Yönetmen ödülü alan Vietnamlı Anh Hung Tran, ‘Umudunu Kaybetme / The Old Oak’ ile Ken Loach, ‘Güzel Günler/ A Brighter Tomorrow’ ile Nanni Moretti ve ‘Kidnapped’ ile Marco Bellocchio bu ustalar arasında.

Ayrıca Christian Petzold’un yeni filmi ‘Kızıl Gökyüzü/ Afire’ festivalde gösterilen önemli yapımlar arasında. Yine Hirokazu Koreeda’nın, Cannes’da yarışan ve En İyi Senaryo Ödülü kazanan ‘Canavar/ Monster’ da programın öne çıkan yapımlarından.

Okulda hırsızlıkla suçlanan bir öğrenci ile öğretmeni arasında geçen, Türk asıllı Alman yönetmen İlker Çatak’ın son filmi ‘Öğretmenler Odası/ Teacher’s Lounge’, ‘ Cannes Film Festivali’nde Golden Eye ödülünü kazanan belgesel ‘Dört Kız Kardeş/ The Four Daughters’, fantastik kara komedi ‘Vincent Ölmeli/ Vincent Must Die’ filmleri de bölümün iddialı filmleri arasında.

Ankara Film Festivali’nin uzun yıllardan beri destekçileri olan Vişegrad ülkeleri; Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Polonya ve Slovakya’dan her sene olduğu gibi bu sene de birbirinden renkli dört film izleyiciyle buluşacak: ‘Beyaz Plastik Gökyüzü / White Plastic Sky’, ‘Piargy, ‘Biz Hiçbir Zaman Modern Olmadık/ We Have Never Been Modern’,ve Jonathan Glazer’ın yılın iddialı yapımlarından olan ‘Zone of Interest’.

‘Zone of Interest’ filmi festivalde gösterilecek yapımlar arasında.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu’nun desteği ile 34. Ankara Film Festivali’nde Avrupa’nın seçkin festivallerinde ödül almış ve Avrupalılığı konu alan filmler seyirciyle buluşacak. Portekizli yönetmen Joao Canijo’nun iki yeni filmi ‘Kötü Yaşamak/ Mal Viver ve ‘Yaşamak Kötü/ Viver Mal’ bu kapsamda festival seyircisiyle buluşacak.

Ankara Film Festivali'nde de Kanun Hükmü kriziAnkara Film Festivali’nde de Kanun Hükmü krizi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.