Sakıp Sabancı Müzesi’nde Türk Resmi Konuşmaları başlıyor
Boğaz'ın en güzel yapılarından Atlı Köşk yenilenen teşhirleri ve zenginleşen dijital arşiviyle dokuz aylık aranın ardından bugün kapılarını açılıyor. Sakıp Sabancı Müzesi bünyesindeki tarihi yapıda müzenin koleksiyonu sergilenecek.
Sakıp Sabancı Müzesi’nin Atlı Köşk’ü, dokuz ay süren kapsamlı bir restorasyon süreci sonunda bitti ve köşk bugünden itibaren ziyaretçileri açılıyor. Kitap Sanatları ve Hat Koleksiyonu, Resim Koleksiyonu, Mobilya ve Dekoratif Eserler Koleksiyonu’nun yenilenen sergilemeleriyle kapılarını açacak olan Atlı Köşk, yeni eserlerle zenginleştirilmiş teşhiriyle ziyaretçilerine farklı bir deneyim sunacak. Atlı Köşk’ün kapılarını sanatseverlere yeniden açması sebebiyle, Sakıp Sabancı Müzesi, 13 Aralık’tan itibaren ocak ayı sonuna kadar her cuma günü tam bilete %30 indirimle ziyaret edilebilecek.
Gerçekleştirilen yeni sergileme, Sakıp Sabancı Müzesi’nin yaşayan bir koleksiyon anlayışına sahip olduğunu bir kez daha vurgulayarak, pek çok sergilenmeyen eseri de ziyaretçi ile buluşturuyor. Mobilya ve Dekoratif Eserler Koleksiyonu üzerine yapılan çalışmalar ise köşkün tarihine ve koleksiyonların bağlamına dair sağladığı yeni bilgiler ile hem teşhir düzeninde hem de müzenin dijital platformlarında ziyaretçilerin erişimine sunuluyor.
Atlı Köşk’te gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları, halılardan avizelere, saatlerden mobilyalara ve el yazmalarına kadar her ayrıntıya titizlikle odaklanılarak tamamlandı, yapının depreme karşı dayanıklılığını artırmak amacıyla sabitleme sistemleri yenilendi.
Atlı Köşk’ün yeniden açılması, Sakıp Sabancı Müzesi’nin dijital arşiv platformu digitalSSM’in genişleyen içeriğiyle destekleniyor. Erişime açılan eser sayısı, Kitap Sanatları ve Hat Koleksiyonu’nda 610’a, Resim Koleksiyonu’nda 700’e, Emirgan Arşivi’nde 370’e ulaşırken, Arkeolojik Eserler ile Mobilya ve Dekoratif Eserler bölümlerinin katılımı digitalSSM’i sanat tarihi meraklıları için kapsamlı bir kaynak haline getiriyor. Kitap Sanatları ve Hat Koleksiyonu’nun sergilendiği salonlarda seçme eserlerin etiketlerine yerleştirilen QR kodlar ise, ziyaretçilerin teşhirde sınırlı sayıda yaprağını görebildikleri yazma kitapların tüm sayfalarını ve cilt kapaklarını, kendi telefonları ile seyredebilme imkânını sunuyor.