Bayburt Bayburt olalı böyle güzellik görmedi: İki müzeyi 100 bin turist gezdi
Baksı Kültür Sanat Vakfı’nın sosyal, kültürel ve ekonomik anlamda Bayburtlu kadınların katkısını ve gücünü arttırmayı amaçladığı toplumsal projesi ‘Hüsame Köklü Kadın Eğitim Merkezi’ için temel atıldı. Proje 2025 yılında tamamlanacak.
Bayburt’taki Baksı Kültür Sanat Vakfı kurulduğunda takvimler 2005 yılını gösteriyordu. Bayburt doğumlu sanatçı ve akademisyen Prof. Dr.Hüsamettin Koçan’ın büyük hayali olan proje sergi salonları, depo müze, atölyeler, konferans salonu, kütüphane ve konukevi ile 40 dönümlük bir araziye yayılan Baksı Müzesi’yle gerçeğe dönüştü.
Müze şehrin ruhunu değiştirdi, bölgeyi kültürel ve turistik bir çekim noktasına dönüştürdü, köylülerin ve çağdaş sanatçıların üretimlerini bir araya getirdi. Şimdi de yeni bir projeyle Bayburtlu kadınlara alan açıyor. Bayburtlu kadınların katkısını ve gücünü arttırmayı amaçlayan toplumsal proje Hüsame Köklü Kadın Eğitim Merkezi’nin temelleri atıldı.
Projenin amacı Bayburt’ta yaşayan kadınların emeklerini görünür kılmak ve onlara yeni istihdam alanları sağlamak. Sekiz dönüm arazi üstünde iki bin 550 metrekarelik alana inşa edilecek merkezde ilk etapta 100 devamında ise yaklaşık 1000 kadına eğitim verilerek istihdama katkı sağlanması hedefleniyor.
Merkezde yedi atölye, bir çok amaçlı salon, satış merkezi, kütüphane, kreş, kafeterya ve misafirhane gibi alanlar da ziyaretçilerin kullanımına açık olacak. Yöre kadınlarının buradaki atölyelerde üreteceği yerel ürünlerin dünyaya pazarlanması imkanı sağlanacak.
Baksı Kültür Sanat Vakfı’yla birlikte gönüllü bağışçıların nakdi ve ayni yardımlarının yanı sıra Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı’nın destekleriyle temeli atılan projenin 100 milyon TL’lik yatırımla 2025 yılında tamamlanması bekleniyor. Kadın Eğitim Merkezi Çoruh Nehri’nin kıyısında, arkasına Bayburt Kalesi’ni alan konumda, Türkiye’de toplumsal ve kültürel pek çok farklı alanda üretimde bulunan, yaptıklarıyla ilham veren yaratıcı gönüllülerinin fikirleri, işbirliği ve desteğiyle inşa ediliyor.
Törende konuşan Baksı Kültür Sanat Vakfı kurucusu Prof. Dr. Hüsamettin Koçan ilham verici olmasını umduğu projeyi kadınlara emanet ettiğini söyledi:
“Bugün hep bir birlikte kadınların mücadelesinin ve umut ışığının Çoruh Nehri’nin kıyısından yükselişine tanıklık ediyoruz. İnanıyoruz ki bu proje Bayburt’un sınırlarını aşarak, Anadolu’nun diğer bölgelerinde de benzer projeler hayata geçirilmesi için ilham verici olacak.
Kadın kültürün taşıyıcısı ve sahip çıkanı. Bugün kadim kültürden ne kaldıysa daha çok kadınlar onu korumuşlardır. Şahsen ben de bu projeyi bu nedenle kadınlara emanet ettim. Kadınların başardığı bir proje olacak. Bu projedeki tüm girişim kurulumuz kadınlardan oluşuyor. Kadınının hak ettiği toplumsal ve ekonomik gücü geri kazandıracak bu projeye inananların, gönül verenlerin desteğiyle ilk adımı atmış olmaktan dolayı çok mutluyuz.
Bu vesileyle tüm destekçilerimize teşekkür etmek ve bir kez daha kadının hak ettiği toplumsal ve ekonomik gücü geri kazandıracak bu projenin hayata geçirilmesi için destek çağrısında bulunmak istiyorum. Bayburt’ta atılacak doğru bir adımla Anadolu kadınını güçlendirmeyi amaçlayan bu önemli girişimle devletten STK’lara, özel sektörden bireysel destekçilere kadar tüm herkesi, iş birliğine, beraber düşünmeye ve dayanışmaya çağırıyoruz.”
Kadınları üreten ve yetkili bir pozisyona getirmek için kurumsallaşma ve eğitim sürecini işletmeye koyduklarını, projenin amacının kadını kendi birikimiyle üretime katmak ve bu birikimden yola çıkarak bir dünya markası oluşturmak olduğunu belirten Baksı Kültür Sanat Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Didem Duru ise şunları söyledi:
“Eğitim merkezinde kadınlara yönelik bilgisayar, aile ekonomisi, e-ticaret, tasarım ve hijyen konularında da eğitim verilecek. Merkezde kadınlar bir işi en başından kendi başlarına ele alıp, özgün bir biçimde üretip onu pazara sunacak. Kooperatifleşmeyi öğrenecekler. Merkezde geleneksel dokuma ehram, kilim, halı ve el sanatları ürünleri üretilecek. Kadınlar, gelenekten, yola çıkarak üretecek. Doğal boyalı malzeme ve iplik kullanacaklar. Tüm üretimler el yapımı olacak. Hazırlanacak ürünleri güncel tasarımcılar tasarlayacak ve Baksı markası ile hem Türkiye hem de Avrupa pazarına sunulacak. Umuyoruz ki gerekli desteklerle birlikte 2025’te üretime başlayacağız ve Bayburt’tan dünyaya büyük bir marka çıkacak. Bunun için malzememiz olan gelenek, motif hafızamız, zevk hafızamız ve gelecek bilgimiz bunu şekillendirecek.”