Hitler’den Lenin’e istenmeyen figürlerin heykelleri tarihi kalede sergileniyor
UNESCO, Berlin gece hayatının ayrılmaz parçası tekno müzik sahnesini somut olmayan kültürel miras ilân etti. Genellikle hava kararmadan başlayan ve sabaha kadar devam eden bu eğlence artık bir dünya mirası.
Dünyada müzikle özdeşleşen kentler, sadece bu yönleriyle bile yabancı ziyaretçileri kendisine çekmeyi başarıyor. Klasik müziğin başkenti Viyana ise tekno müziğin de başkenti Berlin. Özellikle duvarın yıkılmasından sonra gençlerin yoğun ilgi göstermeye başladığı bu müzik artık bir kültürel miras.
UNESCO aldığı kararla Berlin tekno müzik sahnesini somut olmayan kültürel miras olarak belirledi. UNESCO aldığı kararın gerekçesi olarak tekno külüpleirnin ve partilerin şehrin artık ayrılmaz bir parçası ve geleneğine dönüştüğünü belirtti. Kentte bulunan çok sayıdaki tekno kulüpleri ve müzisyenlerini bir araya getiren Clubcommission ağı, bu hamleyi kendileri adına bir dönüm noktası olarak nitelendirdi.
Clubcommission yönetim kurulu üyesi Lutz Leichsenring, yaptığı açıklamada “UNESCO tarafından alınan bu karar tekno kulüplerinin korunması ve desteklenmesi için çok önemli. Bu sayede müziğimiz ve bu kültürümüz devlet ve farklı kurumlar nezdinde desteklenmeye değer bir seviyeye çıkacak” dedi.
UNESCO’nun aldığı bu karar, yaklaşık iki yıllık bir mücadelenin sonucu. Kentteki elektronik müzik dünyasının önemli organizasyonlarından Rave the Planet’in Kasım 2022’de yaptığı başvuruyu UNESCO kurulu değerlendirmeye almıştı. Kuruluşun resmi X hesabından yapılan açıklamada “Berlin şehrinin tekno kültürünü şekillendiren ve bu kültüre katkıda bulunan tüm kültür yaratıcılarını tebrik ediyoruz. Sevincimizi anlatmaya kelimeler yetmez” denildi.
UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Miraslar listesinde Türkiye şu anda ikinci sırada yer alıyor. Son olarak geçen yıl Mey/Balaban Zanaatkarlığı ve İcrası, İftar ve İftar ile İlgili Sosyo-Kültürel Gelenekler, Sedef Kakma Sanatı ile Tezhip Sanatı İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi’ne kaydedildi. Böylece Türkiye, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne en çok unsur kaydettiren ülkeler sıralamasında bir basamak yükselerek ikinci sıraya yerleşti.
Türkiye’den UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne 2008 yılında bu yana sürekli yeni unsurlar ekleniyor. 30’a ulaşan bu kültürel miraslar arasında meddahlık, Mevlevi Semah Töreni, Âşıklık, Karagöz, Nevruz, Alevi-Bektaşi Ritüeli Semah, Kırkpınar Yağlı Güreş Festivali, Mesir Macunu Festivali, Türk Kahvesi ve Geleneği, Ebru: Türk Kâğıt Süsleme Sanatı, Çini sanatı, Hıdırellez, Dede Korkut-Korkut Ata Mirası, Geleneksel Türk Okçuluğu, Minyatür sanatı, Geleneksel zekâ ve strateji oyunu: Togyzqumalaq, Hüsn-i Hat, Çay kültürü, İpek Böcekçiliği ve Dokuma ve Nasrettin Hoca fıkra anlatma geleneği Türkiye’den geçmiş yıllarda listede yer alan somut olmayan varlıklar listesine dahil edilmişti.