Beş sezonda 350 bin kişi izledi! Amadeus şimdi Bodrum’dan Diyarbakır’a Türkiye yollarında

'Amadeus' beş yıldır kapalı gişe. Işıl Kasapoğlu'nun sahneye taşıdığı oyun Zorlu PSM ve AKM gibi İstanbul'un büyük sahnelerinin yanı sıra Anadolu'da büyük ilgi var. Oyun şimdi Bodrum'dan Diyarbakır'a Türkiye yollarında.

Kültür Sanat 13 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Selçuk Yöntem ve Özlem Öçalmaz oyunun başrollerinde.

Dile kolay, tam 350 bin izleyici. Bu sayı sahnede beşinci yılını geride bırakan ‘Amadeus’ gösterisini izleyen tiyatroseverlerin sayısı. Prömiyerini 11 Ocak 2020’de yapan dev prodüksiyon araya pandemi girmesine rağmen büyük ilgi görmeye devam etti. Işıl Kasapoğlu’nun sahneye taşıdığı Peter Shaffer’in başyapıtı yola Selçuk Yöntem, Okan Bayülgen ve Özlem Öçalmaz’ın başrolünde yer aldığı bir kadroyla yolculuğuna başlamıştı. Sonrasında Okan Bayülgen ‘Richard’ projesine daha fazla vakit ayırabilmek için kadrodan ayrılmış yerine başarılı oyuncu Tansu Biçer gelmişti. Hamilelik süreci nedeniyle oyuna ara veren Özlem Öçalmaz bir süreliğine bayrağı Dilan Çiçek Deniz’e devretmişti.

Geride kalan beş sezonda yaklaşık 150 kez sahnelenen ‘Amadeus’ yaz sezonunda da mesaisine devam edecek. Bugüne kadarki tüm sahnekenişi kapalı gişe gerçekleşen oyun İstanbul’da AKM ve Zorlu PSM gibi büyük salonlarda tiyatroseverlerle buluşmuştu. Büyük besteci Wolfgang Amadeus Mozart ile Antonio Salieri’nin tartışmalı hikayesini anlatan oyun bu yaz mesai yapıyor. 70 kişilik dev kadrosuyla oyun Türkiye turnesine çıkıyor. Turnenin ilk ayağı Bodrum. Oyun, 4 Ağustos’ta antik tiyatroda tiyatroseverlerle buluşacak.

Son durak Adana

Bodrum’dan bir gün sonra Kuşadası’nda izleyiciyle buluşacak ‘Amadeus’ ardından 7 ve 8 Ağustos’ta İzmir’de sahnelenecek. 2 Eylül’de Bursa, 5 ve 6 Eylül’de Antalya’da izleyiciyle buluşacak oyun, 7 Ekim Diyarbakır ve  9 Ekim’de de Gaziantep’de. Kağalı gişe oyun Türkiye turnesini 11 ve 12 Ekim’deki Adana gösterileriyle tamamlayacak.

Puşkin’in bir hikâyesinden Peter Shaffer tarafından uyarlanan ve 1984 yılında Miloş Forman’ın beyazperdeye de taşıdığı hikâyenin doğruluğu konusunda şüpheler olsa da artık literatüre yerleşmiş bir Salieri Kompleksi gerçeği de bulunuyor. Her ne kadar Mozart’ın ölümünden sonra çocuklarının eğitimini Antonio Salieri üstlenmiş olsa da kendisine bir kıskançlık damgası yapışmış durumda. Salieri’nin üzerine yapışan bu kıskançlık iddiasının gerçeği ne kadar yansıttığı elbette ki tartışma konusu. Bu gerçek bir yana hem tiyatro metninin akıcılığı hem de başarılı oyunculuklar ‘Amadeus’u çok özel kılıyor.

‘Amadeus’u özel kılan bir diğer noktası da oyuncu kadrosunun yanı sıra orkestrası. Mozart’ın bestelerini iki buçuk saate aşkın bir süre boyunca oyunun hemen hemen her ânında duymak mümkün. 35 yaşında hayatını kaybeden dahinin o muhteşem eserlerini iyi bir orkestrayla duymak da oldukça etkileyici.

Dünya Mimarlık Festivali'nde Türkiye şovuDünya Mimarlık Festivali’nde Türkiye şovu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.