Besteci Mete Sakpınar yaşamını yitirdi

Türkiye'nin yetiştirdiği önemli bestecilerden biriydi Mete Sakpınar. Beş yaşında başlayan müzik hayatında birçok besteye imza attı, eğitimci olarak onlarca müzisyen yetiştirdi. Sakpınar dün 70 yaşında yaşamını yitirdi.

Kültür Sanat 1 Eylül 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı

Besteci ve eğitimci Mete Sakpınar dün 70 yaşında yaşamını yitirdi. Orkestra Şefi Ender Sakpınar’ın abisi olan Mete Sakpınar, iki hafta önce rahatsızlanmış yapılan tetkikler sonucu ‘akut lösemi’ tanısı konmuştu. Tedavisine başlamadan önce akciğerlerinde yoğunlaşan sıkıntı üzerine Sakpınar entübe edildi. Ardından yoğun bakımda yaşamını yitirdi.

Mete Sakpınar, 5 Mayıs 1954’te Ankara’da doğmuştu. Opera sanatçısı Hasbiye Sakpınar ile Sadi Sakpınar’ın çiftinin oğlu olan Sakpınar beş yaşındayken ilk piyano derslerini annesinden aldı. Daha sonra Firuzan Saydam ve Metin Öğüt’le solfej ve armoni çalıştı.

1975 yılında Ankara Devlet Konservatuvarı’na giren Sakpınar, Ercivan Saydam’dan armoni, kontrpuan ve füg, Gülay Uğurata’dan piyano dersleri aldı. 1978 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’na girerek 1979’da İlhan Usmanbaş’ın kompozisyon sınıfından mezun oldu.

Orkestra kurdu şeflik yaptı

1980’de Paris’e giderek École Normale de Musique’te Tony Aubin ve Jacques Casterede’nin kompozisyon, Dominique Roitz ve Gerard Devos’tan şeflik dersleri aldı. Paris’te yaşarken yaklaşık 45 üyeden oluşan büyük bir oda orkestrasında üç yıl şeflik yaptı. 1981 yılında Paris jürisi kendisine École Normale de Musique’te kompozisyon ve füg dalında ödül verdi. 1983 yılında bu kurumun kompozisyon bölümünden lisans derecesini alan sanatçı 1984 yılında ABD’ye giderek orada New York Concertante Orkestrası’nı kurdu. 1986 yılına kadar bu topluluğun şefliğini ve sanat yönetmenliğini yaptı.

1985 yılında Juilliard Müzik Okulu’nun Kompozisyon Bölümü’ne girdi ve burada Milton Babbitt’in kompozisyon sınıfından yüksek lisans derecesi aldı. Ayrıca Donald Howe ile elektronik müzik çalıştı.

Eserleri pek çok ülkede seslendirildi

Aynı zamanda İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda doktora tezi üzerinde çalıştı. 1985-1987 yılları arasında besteleri Juilliard Symphony’de seslendirilmeye başlandı. 1988-1991 yılları arasında New York East Village’da bir sanat galerisini yönetti. Elektronik müzik çalışmalarının bir kısmı New York Carnegie Hall, Lincoln Center, National Public Radio (1988), Chicago Film Festivali (1989) ve Ankara Çağdaş Müzik Festivali’nde (1990-1991) çalındı. Ayrıca eserleri Türkiye, Fransa (1980-1983), Kanada, Avustralya, İsveç, Norveç, Macaristan, Arnavutluk, Belçika, Hollanda ve Almanya gibi çeşitli ülkelerde seslendirildi.

Mustafa Altıoklar’ın ilk filmi ‘Denize Hançer Düştü’, Genco Erkal’ın oynadığı ‘Bir Delinin Hatıra Defteri’ oyunun müziğini de Sakpınar yapmıştı.

1991’den beri İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Kompozisyon Bölümü’nde kompozisyon ve füg dersleri vermekte olan Mete Sakpınar onlarca müzisyen yetiştirdi. Sakpınar’ın cenazesi bugün (1 Eylül 2024) Karacaahmet Şerifi Camii’nde öğle namazından sonra kılınacak cenaze namazından sonra Ümraniye Kocatepe Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

Aile komedilerinin vazgeçilmeziydi: Sevil Üstekin veda ettiAile komedilerinin vazgeçilmeziydi: Sevil Üstekin veda etti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.

İlgili Haberler