İstanbul’da belediyenin açtığı bir çağdaş sanat sergisi, kültür savaşlarının ana cephesine dönüştü

Türkiye bayrama yeni bir krizle giriyor. Çünkü dün günlerdir Ak Partili siyasilerin hedef gösterdiği Art İstanbul Feshane'deki 'Ortadan Başlamak' sergisi ‘LGBTİ+ propagandası’ yaptığı gerekçesiyle sanat merkezinin önünde protesto edildi. Sergi de geçici süre kapatıldı.

Kültür Sanat 28 Haziran 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Artİstanbul Feshane'de açılan sergide 300 sanatçının 400'den fazla eseri yer alıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, beş yıl süren restorasyon sonrasında Feshane’yi, Art İstanbul Feshane adıyla bir çağdaş sanat merkezine dönüştürdü. Merkez 23 Haziran’da görkemli bir açılışla kapılarını İstanbullulara açtı. İlk sergi de ‘Ortadan Başlamak’ başlıklı 300 sanatçının 400’den fazla eserinin yer aldığı çağdaş sanat sergisiydi.

İstanbul’un, Haliç’in kıyısında yeni bir sanat mekanına kavuşmasının ötesinde kentin bir çağdaş sanat müzesi daha olması birçok İstanbulluyu heyecanlandırdı. Ama heyecanlanmayanlar da vardı. 23 Haziran’dan beri sergi özellikle soysal medyada hedef haline getiriliyordu. Sebep de sergide LGBTİ propagandası yapıldığı iddiasıydı.

Bu iddia Milat Gazetesi Ankara Temsilcisi Özlem Doğan’ın eserleri tek tek ifşa etmeye çalıştığı videosu sonrası daha da çok dillendirilmeye başlandı. Sonrasında Ak Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi Grup Sözcüsü Murat Türkyılmaz’ın çektiği videoyla siyasallaştı. Türkyılmaz videoda “Sergide hiç de kabul edemeyeceğimiz sanat eserleri sergileniyor” diyordu.

Yeni Şafak’tan imzasız yazı

Sonra devreye Yeni Şafak gazetesi girdi. Dün imzasız yayınlanan bir yazı çıktı. ‘Tamamen yoldan çıktı’ başlığı taşıyan yazı İstanbul Büyükşehir Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu hedefe alıyordu. Sergiyle ilgili de “Çağdaş sanat denilen fakat herkesin işine geldiği şekilde yorumladığı eserler, çeşitli kategorilerde boy gösteriyor. Mahyasında ‘Alaturka’ yazan caminin önünde resmedilen dansözlerden, 15. Bianel’den kadın kıyafeti giydirilmiş erkek resmine, Gezi kalkışmasından Adalet yürüyüşüne polisle karşı karşıya gelinen çeşitli içerikler mevcut. ‘Sosyal hayatta nefes almaya çalışan, mücadele eden bir queer’im’ cümlesiyle sözde mağduriyetini anlatan LGBT’linin eser olarak inşaat taşlarını sergilemesi, her mağdura sahip çıkma mesajı verse de kendilerinden olmayan bir tek mağdur sergide yer almıyor” deniliyordu.

Göksu: Sanat adı altındaki rezillik

Yeni Akit gazetesindeyse Esenler Belediye Başkanı ve Büyükşehir Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Tevfik Göksu’nun açıklaması haberleştiriliyordu: “İBB Başkanına açık çağrımdır. Milletimizin değerlerini ve hassasiyetlerini hiçe sayarak, Feshanede yapmış olduğunuz ‘sanat’ adı altındaki rezil etkinliğe derhal son veriniz. Bu rezaleti, manevi gölgesinde huzur bulduğumuz Ebu Eyyüb el Ensari’nin kabrinin tam karşısında yapmanız daha büyük bir aymazlıktır. İstanbul maddi ve manevi müktesebatıyla bir bütündür ve bu bütünü bozmaya gücünüz ve siyasi ömrünüz yetmeyecektir.”

Bütün bu gelişmeler sonrası 27 Haziran’da (dün) İstanbul Art Feshane’nin önünde basın açıklaması yapılması çağrıları karşılık buldu.

Protestolara destek isteyen gazeteci Özlem Doğan (soldan üçüncü), protestoya kimlerin katıldığını sosyal medyasından tek tek saydı.

Metin Külünk de katılmış

Dün ‘LGBTİ+ propagandası’ yapıldığı iddiasıyla bir gurup Feshane’nin kapısına dayandı. Kimler vardı bu grupta derseniz. Milat Gazetesi Ankara Temsilcisi Özlem Doğan tek tek saydı sosyal medya paylaşımında: “Bugün CHP’li İBB’nin Feshane’de açtığı sapkın sergiyi protesto ettik. Basın açıklamamızı Prof. Dr. Ahmet Akın, Av. Yurdal Kılıçer, Alperenler Derneği Genel Başkanı Kürşat Mican, Tiyatrocu Hale Canat ve Önce İnsan Derneği Başkanı Nuray Canan Songür’ün katılımıyla gerçekleştirdik. Başta Sayın Metin Külünk olmak üzere basın açıklamamıza katılıp bu sapkın sergiye tepki gösteren ve bize destek olan herkese teşekkür ederiz.”

Eyüpsultan Belediye Başkanı: Bu kadar özgürlük fazla

Protestonun yapıldığı saatlerde Eyüpsultan Belediyesi Başkanı Deniz Köken ise Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “İstanbul’un kalbi Eyüpsultan’da ahlak ve değerlerimize uygun olmayan sergiyle ilgili İBB tarafından gerekli adımların atılacağını ‘ümit ederek’ bir açıklama yapmamıştık. İfade özgürlüğüne her zaman saygı duyarız. Ancak bu özgürlük, toplumumuzun çoğunluğunun kabul edilemez bulabileceği ahlaki sınırların aşıldığı bir noktada olmamalıdır. Bu şehre hizmet etme iddiasıyla yola çıkan herkesin, toplumumuzun değerlerine ve ahlaki ilkelerine saygı duymakla yükümlü olduğunu unutmaması gerekir” dedi.

Sergide hedef gösterilen eserlerden biri de Taner Ceylan’ın bu resmi.

Sergi geçici olarak ziyarete kapatıldı ama bu da yetmedi

Saldırı ihtimali nedeniyle sergi geçici süreliğine ziyarete kapatıldı. Ne zaman açılacağına dair bir açıklama da yapılmadı. Lakin bu da yetmedi. Protestoların başını çeken gazeteci Özlem Doğan “Öyle geçici olarak değil, tamamen kapatacaksınız! Türk milletinin değerlerine saygı duymayı öğreneceksiniz. Kamuya ait alanlarda sanat diye sunduğunuz sözde sergilerinizde satanist semboller, +18 tablolar kullanmayacaksınız. LGBT propagandası ve İslam düşmanlığı yapmayacaksınız” dedi.

Mahir Polat’ın Duman konseri paylaşımı

Serginin kapatıldığı saatlerde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter  Yardımcısı Mahir Polat da sosyal medyasından “Yepyeni yaşam alanı Feshane, bahçesinde onbinlerce genç ile Duman Konseri sonrası İstanbul’a kapılarını açtı. Her cumartesi ücretsiz Feshane Açıkhava konserleri sizi bekliyor” diyerek gençlerin yoğun ilgi gösterdiği Duman konserinden bir video paylaştı.

Fakat sonra Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Oktay Saral devreye girdi. Saral yaptığı paylaşımda “İstanbul’umuzun önemli kültür merkezlerinden biri olan Feshane binası, restorasyon sonrası;s atanist semboller, çıplak heykeller ve LGBTİ propagandası içeren sergiyle açıldı. İBB Başkanı,’Durmak yok sapkın sergileri açmaya devam’ diyor.Bu millet, sapkınlığa ve sapkınilere çok yakında dur diyecek” dedi.

Nuri İyem’den Komet’e, Neşe Erdok’tan Taner Ceylan’a kimler yok ki!

Peki sergi neyi anlatıyor ve kimlerin eserleri var? 19 küratör ve 300 sanatçının 400’den fazla eserlerini farklı teknikler ve dönemler üzerinden bir araya getiriyor sergi. Her anın bir başlangıç ihtimali olduğunu müjdeleyen ‘umutvar’ diyen bir kavramsal çerçeve üzerine kurulmuş durumda. Sergiye adını veren ortadan başlamak fikri, çoğulluğu ve farklılığı överken, parça ve bütünü hem özerk hem bir arada tahayyül etmeyi öneriyor. Yenilenmek için uygun zamanı ve mekânı beklemenin gerekli olup olmadığını tartışıyor aslında. Sergide Taner Ceylan, Neşe Erdok, Cevdet Erek, Komet, Mehmet Öğüt, Murat Akagündüz, İhsan Oturmak, Nuri İyem, Murat Germen, Rahmi Aksungur, Serkan Taycan, Selim Süme, Mercan Dede, Murat Tosyalı gibi önemli sanatçıların eserleri yer alıyor

Türkiye bayrama sanat görünümlü yeni bir krizle girdi. Tüm bu olanlar Türkiye’nin haleti ruhiyesini anlatan bir çağdaş sanat performansı olabilirdi. Ama değil. Artık Türkiye’nin içinden kutuplaşmış siyasetinin geçtiği sanatsal görünümlü yeni bir tartışması var. Şimdi günlerce çağdaş sanat ve onun neyi, nasıl işlediği tartışılabilir.

Artİstanbul Feshane kapılarını açtıArtİstanbul Feshane kapılarını açtı

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.