Kaz babam kaz: Tralleis böyle gün yüzüne çıkarılacak!
37 tarihi eser Türkiye'ye iade ediliyor. Sevindirici haberi Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy Arkeoloji Çalıştayı'nda verdi. Türkiye'den yasa dışı yollarla yurt dışına kaçırılan Roma döneminden kalma bir geyik başı heykeli ve kap kacaklar sergilendikleri İsviçre'den geri getirilecek.
Türkiye, ait olduğu topraklardan yasa dışı yollarla kaçırılan tarihi mirasını geri kazanıyor. Urartular dönemine ait 36 kap kacakla birlikte Roma İmparatorluğu dönemine ait 1800 yaşında bir geyik heykeli İsviçre’den iade edilecek. Bu yeni gelişmeyi Arkeoloji Çalıştayı’nın açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy duyurdu. Eserler bugün Bern Büyükelçiliği’ne iade edilecek.
Çalıştayın açılışında konuşan Bakan Ersoy, son 20 yılda iade edilen eserler hakkında da bilgi paylaştı. Ersoy, Türkiye ve İsviçre arasında geçen yıl imzalanan kültür varlığı kaçakçılığının önlenmesine yönelik ikili anlaşma kapsamında sağlanan ilk eser iadesiyle ilgili müjdeli haberi şu sözlerle açıkladı: “Artan farkındalık projelerinde ve özellikle yasa dışı yollarla ülkemizden çıkarılmış olan eserlerin iadesinde görmekteyiz. İsviçre Konfederasyonu Başkanı Alain Berset ile karşılıklı olarak imzaladığımız anlaşmayla bu alandaki ortaklığımızı, güç birliği niyetimizi ortaya koymuştuk. Urartu dönemi kap kacak, koşum takımı gibi parçalarla beraber, Roma döneminden kalma 1800 yıllık bir geyik heykelinin de aralarında bulunduğu 37 parça eserimiz artık ait olduğu topraklara dönüyor”
Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, “2002-2023 yılları arasında yurt dışından iadesi sağlanan eser sayısı 12 bin 39 adede ulaşmıştır. Bu mücadelenin etkinliği şüphesiz sadece sayılarla ölçülemez, ancak ülkemizin bu konuda ne kadar ısrarlı ve ciddi olduğunu tüm dünyaya göstermesi açısından da önemli bir veri olarak değerlendirilmelidir” dedi.
Türkiye’nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ndeki yeri hakkında da konuşan Ersoy, “2019 yılında 20 kazımızla başlayan bu projemiz her yıl eklenen yeni kazılarla birlikte bugün itibarıyla 133’ü geçti. Beşinci yılındaki bu projeyle çalışmalara ivme kazandırılmıştır. Yaz aylarına sıkışıp kalan kazı yapma dezavantajı ortadan kalkmış, iş yapma hacminde yüzde 65’e ulaşan bir artış gözlenmiş oldu. Bu olumlu gelişmelerle dünya çapında ses getiren işlerimiz olmuştur. Böylece ‘Dünya Mirası Listesi’ne daha çok arkeolojik alanımız dahil edilebilmektedir” diyerek Taş Tepeler hakkında da en güncel bilgileri paylaştı.
Türkiye’de bu yıl gün yüzüne çıkarılan en önemli buluntulardan birine ev sahipliği yapan Karahantepe’nin önemine değinen Bakan Ersoy “Karahantepe’de geçtiğimiz günlerde açığa çıkarılan insan heykelinin ardından özenle yapılmış taş kap, taş tabaklar, hayvan heykelcikleri gibi eserlerden oluşan bir buluntu grubu, 11 bin yıl öncesinden günümüze ulaşan benzersiz bir buluntu grubunu oluşturmaktadır. Henüz kazısı tamamlanmamış olan bu mekanın Neolitik arkeoloji açısından son yılların en etkileyici buluntu grubunu bizlere sunduğunu ve bu buluntuların tarih öncesi sanatın eşsiz örnekleri olduğunu söylemek mümkün olmakla birlikte, buluntular sadece Karahantepe için değil, Yakın Doğu’daki tüm Neolitik Çağ yerleşmeleri için yeni bir örnek oluşturmaktadır”