June Squibb ilk başrolünü 94 yaşında kaptı hem de aksiyon yıldızı olarak

Hayat sürprizlerle dolu. En güzel yanı da yeterince tutkulu olursanız hiçbir şey için geç değildir. Daha önce Oscar'a aday olan June Squibb 94 yaşında ilk başrolünü kaptı. Hem de yaşına uygun bir aksiyon filminde. Şimdi sinema dünyası onu konuşuyor

Kültür Sanat 17 Temmuz 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
June Squibb ilk başrolü 'Thelma'da.

Hayatın size ne getireceğini hiçbir zaman bilemezsiniz. Neyi, ne zaman getireceğini de. Tutkunu olduğunuz şeyin peşinden ne kadar gidersiniz, uzun süre ısrarcı olmaya devam eder misiniz; cevaplar muhtelif. Ama bir şeylere geç kalmış hissediyorsanız sizi oyuncu June Squibb ile tanıştıralım.

Kendisi 94 yaşında ve Josh Margolin imzalı ‘Thelma’ filmiyle kariyerinin ilk başrolünü kaptı. Tabii bu bir anda kendisine altın tepsiyle sunulmuş bir rol değildi. 1929 doğumlu Squibb doğuştan oyuncu olduğunu söylüyor: “Her zaman böyleydim, ben buydum. Aklıma sahnede olmaktan başka bir şey gelmedi.”

Squibb’in meslek seçimi ailesini şaşkını çevirmiş. Babasının kendisini anlamaya ve desteklemeye çalıştığını söylese de ilk başlarda ailesini ikna etmesi zor olmuş. Ancak en nihayetinde bir şekilde yolunu bulmuş, 1950’lerde Broadway’de önde gelen bir müzik yönetmeni olan Jack Lee ile tanışmış. Böylece müzikallerde rol almaya başlamış. Kariyerinin ilk 20 yılını New York’ta müzikallerde rol alarak geçiren Squibb’in rota değişimi oyunculuk koçu olan Charles Kataksakis’la yaptığı evlilikle olmuş. Kataksakis eşinin daha ciddi roller oynaması gerektiğini düşünmüş.

Squibb sahneden ekrana geçtiğinde 61 yaşındaydı. Takvimler 90’lı yılları gösterirken artık sinemaya geçmeye karar verdi ve ani bir kararla Woody Allen için seçmelere katıldı. Kaptığı rol Woody Allen’ın ‘Alice’ filmindeydi. Böylece sinema yolculuğu başladı. Squibb aralarında Martin Scorsese’nin de bulunduğu önemli yönetmenlerle çalıştı.

Ancak ilk büyük çıkışını 84 yılında rol aldığı 2013 yapımı Alexander Payne imzalı ‘Nebraska’yla yaptı. Bu performansıyla Oscar adaylığı aldı. Bu rolün kendisi için çok önemli olduğunun farkında, “Bu film ve Payne olmasaydı hayatım bambaşka olurdu” diyor.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Magnolia Pictures (@magnoliapics)

Şimdi ise Josh Margorin imzalı ‘Thelma’ filmindeki rolüyle gündemde. Telefon dolandırıcıları tarafından kandırılan 93 yaşındaki Thelma Post rolünde izleyeceğiz Squibb’i. Yaşadığı bu olayın ardından Thelma kendisinden alınanı geri almak için şehrin dört bir yanında arayışa çıkacak. Konusundan da anlaşılacağı üzere aksiyonlu bir filmde, zorlayıcı bir rolü canlandıracak Squibb. Son filmi ‘Thelma’ için de heyecanlı: “Güzel bir senaryoydu. Okuduğumda bunu yapmak istediğimi hemen anladım. Tüm senaryolarımı okuyan bir arkadaşım var ve o okudu ve hemen aradı ve ‘Bunu kesinlikle yapmalısın’ dedi.”

Avrupa ve ABD’de vizyona giren film komedi ve aksiyon türünde olsa da gelen ilk yorumlar aslında toplumun yaşlılarına davranış şeklini ele aldığını söylüyor. Filmle bağlantılı olarak Squibb de kendisine “bu yaşta” artan talebi “yaşlanma sürecine daha fazla ilgi” olarak yorumluyor: “Benim yaşımdaki insanlar için her zamankinden daha fazla iş var. Artık 50’li ve 60’lı yaşlarında önde gelen kadınlar da var ve bunu daha önce filmde hiç yaşamadık.”

Squibb 30’lu yaşlarındayken kendi yaşındaki kadınların şov dünyasından aşamalı olarak çıkarıldığını hatırlayınca da öfkeleniyor: “Aman Tanrım, tüm hayatım boyunca savaştım. Küçük bir kızken ve ‘Bir erkeğin yaptığı şey bu’ dendiğinden beri neden böyle dediklerini hiç anlamadım. New York’ta genç bir oyuncuyken insanların bana bir nesne olarak baktığının  farkındaydım.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Magnolia Pictures (@magnoliapics)

Peki ya emeklilik?

Emekliliği düşündüğü bir zaman gelip gelmeyeceği sorulduğunda Squibb herhangi bir bitiş tarihi vermiyor: “Bunu daha ne kadar yapmaya devam edeceğim? Herhangi bir cevabım yok. Okumayı seviyorum. Ve eğer bir film çekiyorsam, bu, hayatımdan yedi, sekiz hafta sonra başka bir şey yapacak vaktim olmadığı bir zaman demek. Yani emekli olmak istemediğimi söylemiyorum, ama insanlar benden bir şeyler yapmamı istiyor ve ben de onları yapıyorum.”

Fragmanlı Vizyon Raporu: Türk filmleri coşkusuFragmanlı Vizyon Raporu: Türk filmleri coşkusu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.

İlgili Haberler