British Museum bu kez de çevirileri çalmış

Çalıntı eserleriyle kötü bir üne sahip British Museum bu kez de bir yazarın çevirilerini izinsiz kullandı. Yazar Yilin Wang, Çinli devrimci Qiu Jin'in şiirlerinin çevirilerinin British Museum tarafından izinsiz bir şekilde kullanıldığını fark etti. Wang özür ve tazminat bekliyor.

Kültür Sanat 29 Haziran 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Yilin Wang'ın çevirileri, British Museum'da yer alan 'China's Hidden Century' izinsiz şekilde kullanıldıktan sonra kaldırıldı. Fotoğraf: Hyperallergic

Yazar Yilin Wang, Çinli devrimci Qiu Jin’in şiirlerinin çevirilerinin British Museum tarafından izinsiz bir şekilde kullanıldığını fark etti. ‘China’s Hidden Century’ sergide yer alan çeviriler ayrıca sergi katalogunda da kullanılmış. Durumu fark eden Wang, yetkisiz kullanımı telif hakkı ihlali olarak nitelendirerek müzenin kendisine tazminat ödemesini ve özür dilemesini talep etti. Yazar, sosyal medyadan da müzenin yaptıklarına ilişkin paylaşımlar yaptı, sesini duyurmaya çalıştı. Hatta Twitter profil ismine ‘British Museum tarafından çalınan’ ibaresini bile ekledi. Çağrısı karşılık da buldu, en sonunda müze çalışmalarını kaldırdı.

 

‘British Museum: Biz bir hayır kurumuyuz’

Öte yandan Wang, müzenin durumu yanlış yönettiğini ve kendisine uygun şekilde tazminat ödemediğini iddia ediyor. Konuyla ilgili açıklama yaptığı bir röportajda ise kurumun özürünü ve sonraki iletişimlerini “boş” ve “aşağılayıcı” olarak nitelendirdi.

British Museum ise mail yoluyla iletişime geçtikleri Wang’a gönderdikleri e-postalarda, müzenin bir akademik kuruluş ve bir hayır kurumu olduğunu ve katkıda bulunan çoğu kişinin eserlerinin kullanımı için ücret talep etmediğini söylemiş. Wang, çevirilerin kaldırılmadan önce beş hafta boyunca sergide yer aldığını ve müzenin bunları sadece kaldırmasından ziyade ona uygun şekilde tazminat vermesini istiyor.

Müze ise bir açıklama yayınlayarak “Bu kasıtsız insan hatası için tercümandan özür diledik ve kendilerine bir ücret teklif ettik” ifadelerine yer verdi.

British Museum çalıntı eserlerle meşhur

Londra’da yer alan British Museum her ne kadar dünyanın en önemli müzelerinden biri olsa da maalesef kötü bir şöhreti var. Dünyanın dört bir yanından getirilmiş binlerce tarihi eserin yer aldığı müze, en büyük çalıntı eser alıcısı olmasıyla suçlanıyor. Etik olmayan satın almaların yanı sıra müze kültürel mirasın korunması ve adaletli bir şekilde temsil edilmesi konularında eleştirilere maruz kalıyor.

Papa sanatçıları ağırladı, Ferzan Özpetek de oradaydıPapa sanatçıları ağırladı, Ferzan Özpetek de oradaydı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.