Bu da oldu; Nazım’ın ‘Kuvayi Milliye Destanı’ uygunsuz bulundu, kütüphanelerden kaldırıldı

Kurtuluş Savaşı'nın en iyi anlatılarından olan Nazım Hikmet'in Kuvayi Milliye Destanı 'uygunsuz içerikli' olduğu gerekçesiyle Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından halk kütüphanelerinden kaldırıldı.

Kültür Sanat 2 Aralık 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Nazım Hikmet’in 1939-1941 yılları arasında yazdığı ‘Kuvayi Milliye Destanı’ Kurtuluş Savaşı’nı anlatan en önemli eserlerden biri olarak anılagelir. Türkiye’de ilk defa 1965’te Yön Yayınları tarafından ‘Kurtuluş Savaşı Destanı’ adıyla yayımlanan eser defalarca sahneye uyarlandı ve Nuri Kurtcebe tarafından çizgi roman olarak okura sunuldu. Hatta son olarak bu yıl Cumhuriyet Bayramı kutlamaları için Murat Cem Orhan ‘Kuvayı Milliye’nin İnsan Manzaraları’ adlı bir oratoryo besteledi ve bu eser CSO Ada Ankara’da seslendirildi.

CHP’li vekil İlgezdi duyurdu

Lakin CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi dün Nazım Hikmet’in ‘Kuvayi Milliye Destanı’nın Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Halk Kütüphaneleri’nden ‘uygunsuz içerik’ bahanesiyle kaldırıldığını duyurdu. Nazım’ın destanının uygunsuz içerikli olarak değerlendirildiği Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphane Hizmetleri Daire Başkanlığı’ndan kütüphanelere gönderilen bir e-postayla ortaya çıktı. İlgezdi bu e-postayı da paylaştı. E-posta şöyle:

“Sayın Yetkili/Kütüphane Müdürü… Ekte kitap kapakları bulanan, yazarı Nazım Hikmet’e ait ‘Kuvayi Milliye’ ve Alberto Manguel’e ‘Ulises’in Dönüşü’ başlıklı kitaplarda uygunsuz içerik tespit edilmiş olup Koha Kütüphane Otomasyon Sistemi’nde materyal düzenleme kısmından ‘Ödünç Verilemez’ – ‘Diğer’ ve ‘OPAC’ta görünmesin yapılarak kullanıcılar tarafından görülmesi engellenmiştir. Söz konusu kitapların bulunduğu tüm halk kütüphanelerinde okuyucu hizmetlerinden çekilmesi gerekmektedir. Gereğini bilgilerinize sunar, iyi çalışmalar dileriz.”

‘Bu garabet bir an önce düzeltilmeli’

İlgezdi kendisine iletilen e-postayla durumdan haberdar olunca konuyla ilgili olarak Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Aksoy’un cevaplaması için soru önergesi verdiğini açıkladı. Sonra da “Bu garabeti bir an önce düzeltmeleri gerekiyor. Kurtuluş Savaşımızın destanı yasaklanıyor. Bunu kabul etmek mümkün değil. Daha önce de 1983 Pulitzer Ödülü sahibi Alice Walker’ın siyahi bir kadının erkek egemen bir dünyada yaşadığı baskı ve zulümleri anlatan ‘Renklerden Mor kitabı ‘okuyucuların şikayeti’ bahanesiyle yasaklanmıştı. Şimdi aynı mevzuata aykırı gerekçe ile ‘Kuvayi Milliye Destanı’ yasaklanmaktadır. Bu kararın altında imzası olan tüm yöneticilerin derhal görevden alınması, alınmıyorsa Bakanın istifa etmesi gerekir” dedi.

Nazım Hikmet’in ‘Kuvayi Milliye Destanı’ Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlanıyor. Nazım’ın kitaplarının YKY’ye geçtiği 2002’de, önceki basımlardan farklı olarak, ‘Saat 21-22 Şiirleri’,  ‘Dört Hapisaneden’ ve ‘Rubailer’ (1966) adlı kitaplardaki şiirler de kitaba dahil edildi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.