Cumhurbaşkanlığı ödüllerinde çok sesli tercihler: Tasavvufçu Süleyman Uludağ da var, Emel Sayın ve Attila İlhan da

2023 Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri sahipleri açıklandı. Listede Vefa Ödülleri kapsamında sol ve Kemalist düşüncenin önemli kalemlerinden Attila İlhan var, popüler kültür dünyasının divalarından Emel Sayın ile tasavvuf üstadı ilahiyatçı Prof. Dr Süleyman Uludağ da...

Kültür Sanat 30 Ekim 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Bir yanda sol ve Kemalist dünyanın en önemli düşünür yazar ve şairlerinden biri Attila İlhan, diğer yanda popüler Türk müziğinin klasik sesi Emel Sayın, öte yandaysa tasavvuf alanındaki uzmanlardan ilahiyatçı akademisyen Süleyman Uludağ… Onları bir araya getiren dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sosyal medya hesabından duyurduğu 2023 Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri…

Prof. Dr. Uludağ bu yıl bilim dalında bu ödüle değer görüldü. 2007’de Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tasavvuf Anabilim Dalı’ndan emekli olan Prof. Dr. Uludağ yazımı yıllar süren  Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi’nin en başından beri varolan isimlerden ve ansiklopedideki 232 maddenin yazarı. Uludağ’ın ‘İslâm-Siyaset İlişkileri’, ‘İslâm Düşüncesinin Yapısı’, ‘Tasavvuf Terimleri Sözlüğü’, ‘Tasavvuf ve İnsan’ ‘Tasavvuf Kültüründe Keşif ve Keramet’ gibi kitapları ve pek çok çeviri eseri bulunuyor.

Emel Sayın

Popüler kültür tarihimizin yaşayan divası Emel Sayın ise müzik dalında 2023 Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’ne değer görüldü. Yusuf Halaçoğlu’ndan sonra 2008-2011 arasında Türk Tarih Kurumu başkanlığı yapan tarihçi Prof. Dr. Ali Birinci ise kültür kategorisinde Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’nü alacak isim ‘Hürriyet ve İtilaf Fırkası’ ve İstanbul üzerine yazdığı kitaplarla tanınan Birinci’nin eserleri genelde Dergah Yayınları’ndan çıkıyor.

Ressam İlhami Atalay ise resim dalında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’nü alacak. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi ve Berlin Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nden mezun olan Atalay, uzun yıllar boyunca birçok sergi açtığı gibi İstanbul Tasarım Merkezi’nde sanat dersleri vererek birçok sanatçının yetişmesine vesile oldu.

Çizer ve yazar Hasan Aycın karikatür kategorisinde ödüle değer görülürken, Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Film Arşivi’nin kurucusu ve Türkiye’nin sinema alanındaki öncü akademisyenlerinden olan Prof. Dr. Sami Şekeroğlu ise sinema alanında ödül alacak.

Refik Anadol

Dijital tabanlı eserleriyle dünya çapında ilgi gören, en son ‘Unsupervised-Machine Hallucinations’ isimli eseri New York Modern Sanat Müzesi’nin (MoMA) kalıcı koleksiyonuna dahil edilen Refik Anadol ise dijital sanat dalında ödül alacak sanatçı. Mimar Sinan Genim mimari kategorisinde ödül alacak isim olurken edebiyat kategorisinde, sekiz yıl sonra 2021’de ‘Kehribar Geçidi’ kitabı yayımlanan, edebiyatın dünyasının saygın kalemlerinden Nazan Bekiroğlu ödüle değer görülen isim.

Attila İlhan ile birlikte Vefa Ödülleri’nde bu yıl ödül verilecek sanatçılar ise Barış Manço, İsmail Hakkı Uzunçarşılı, Muhsin Ertuğrul ve Samiha Ayverdi olarak açıklandı.

Attila İlhan

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün akşam sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda kullanılan görselde bir ‘kaza’ da yaşandı. Attila İlhan’ın yerine Tarık Akan’ın onu canlandırdığı fotoğrafı kullanıldı. Sosyal medyadan yapılan itirazlar sonrasında paylaşım doğru görselle düzeltildi.

Sanat dünyası: Biz Cumhuriyet’i çok sevdik daima seveceğizSanat dünyası: Biz Cumhuriyet’i çok sevdik daima seveceğiz

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.