Depremi unutmamak için: 6 Şubat travması bugün CRR’de
6 Şubat depremlerinin üzerinden bir yıl geçti. İstanbul Serbest Mimarlar Derneği, bugün felaket sonrası mimarlığın iyileştirici yönüne odaklandığı bir konferans düzenliyor. Altı oturumluk konferans için dünya çapında isimler ilk kez Türkiye'de.
6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin ardından “biz neler yapabiliriz?” sorusuyla yola çıkan ve depremlerden zarar gören mimarlık öğrencilerine yönelik geçen yıl Staj Destek Programı’nı gerçekleştiren İstanbul Serbest Mimarlar Derneği – (İstanbulSMD), depremlerin üzerinden geçen tam bir yıllık sürecin ardından mimarlığın iyileştirici rolüne odaklanarak çalışmalarına devam ediyor. Bu kapsamda yerli ve yabancı 15 konuşmacının katıldığı altı farklı oturumla ‘Mimarlık Ne İşe Yarar?’ sorusuna bugün Sofitel İstanbul Taksim’de düzenlenecek konferansta yanıt aranıyor.
‘Binalardan Ne Bekleriz?’, ‘Hayatta Kalmak İçin Mimarlık’, ‘Umut İçin Mimarlık’, ‘Başka Nasıl Yapılır?’, ‘Tasarım Pahalı Bir Şey Midir?’ ve ‘Mimarlık Ne İşe Yarar?’ başlıklarıyla düzenlenen oturumlara katılım ise ücretsiz ve davetiyeyle mümkün olacak. Konferansa dair ayrıntılı bilgi ve davetiye için www.ismd.org.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.
‘Hayatta Kalmak İçin Mimarlık’ oturumunu sınırın iki yanından, ortak duyarlılıkları olan, ortak bir coğrafyayı, benzer yapı yapma kültürlerini paylaşan ve kendi toplumlarının esenliğine ilişkin kafa yoran iki kadın mimar paylaşıyor. Türkiye’ye ilk kez gelecek olan, kitapları dünya çapında ses getiren, Suriyeli ödüllü mimar, uluslararası konuşmacı Dr. Marwa Al-Sabouni’ye, Büyük Kahramanmaraş Depremi’nin ardından Hatay, Antakya başta olmak üzere, yeniden imar sürecinde kentsel belleğin korunması, mimarlığın toplumun yaralarını sarabilmesi için çalışmalar yürüten mimar ve koruma uzmanı Aslı Özbay eşlik edecek.
‘Umut İçin Mimarlık’ oturumunda ise bu yıl Dünya Mimarlık Festivali, (World Architecture Festival -WAF 2023) Sivil Toplum ve Topluluk kategorisinde Reyhanlı Dünya Vatandaşları Merkezi ile birincilik ödülü alan Tayvanlı mimar Dr. Chen-Yu Chiu (Cho) yer alıyor. Mimari tasarımını Dr. Chiu’nun gönüllü olarak yaptığı ve halen direktörlüğünü yürüttüğü, Sekiz yıl önce kurulan Reyhanlı Dünya Vatandaşları Merkezi, uzun yıllardır süren savaş ve yaşanan göç nedeniyle 100.000 nüfuslu Reyhanlı’ya gelen 250.000 mültecinin birlikte bir yaşam inşa etmesi için hayati öneme sahip. Bu merkez, çok amaçlı toplantı salonları, spor merkezi, işlik ve atölyeler, yerel işletmeciler için satış alanları, çocuklar, kadınlar ve engelliler için kapsayıcı yaklaşımı ile bölgenin kalbi niteliğinde.
Yaşanan deprem felaketinden sonra sayısı binlere varan Hataylı’ya sapasağlam ayakta kalarak geçici barınma alanı olarak da hizmet veren Reyhanlı Dünya Vatandaşları Merkezi, umut için, barış için, toplumsal refah ve esenlik için mimarın ve mimarlığın üstlenebileceği rolün simgeleştiği çok önemli bir örnek olarak konferans kapsamında yerini alıyor. ‘Mimarlık Ne İşe Yarar?’ konferansın adını da taşıyan bu oturumda, Türkiye’nin bu alanda en üretken akademisyenlerinden, mimarlık tarihçisi Prof. Dr. Uğur Tanyeli, FluTV Kurucusu İlker Canikligil’in sorularını yanıtlayacak.