Dünyanın en eski borsası Aizanoi Heritage İstanbul’un gözdesi

Dünyanın en eski borsası nerede? Adres olarak Londra, Amsterdam, Floransa hatta New York gibi nispeten yeni şehirleri arayanlar büyük yanılır. Zira bilinen en eski borsa Kütahya sınırları içinde kalan Aizanoi antik kentinde.

Kültür Sanat 26 Nisan 2024
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Aizanoi antik kentinde günümüze ulaşan borsa binasının kalıntıları

Heritage İstanbul bu yıl Aizanoi antik kentini fuarın teması olarak belirledi. Anadolu’daki bu görkemli şehrin fuarın odağında yer almasının özel bir nedeni var. Zira burası tarihte bilinen ilk borsaya da ev sahipliği yapıyor. 15 Mayıs’ta Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda kapılarını açacak fuarın teması olan antik kent Kütahya’nın Çavdarhisar ilçesinde. İlk kazıların 1926’da başladığı antik kent adını Lidyalı komutan Tantalos’un oğlu Aezenos’tan alıyor.

Aizanoi Zeus Tapınağı’na da ev sahipliği yapıyor

Altın çağını milâttan sonra beşinci yüzyıldan itibaren yaşamaya başlayan Aizanoi antik kenti özellikle ticarette yakaladığı gelişimi Bizans döneminde piskoposluk merkezine dönüşmesiyle daha da artırdı. Dini bakımdan da önemli bir konuma erişen kent bu dönemde çok sayıda görkemli yapıyla donatıldı. Bu yapıların kalıntıları özellikle 1970 sonrası ağırlık kazanan arkeolojik kazılarla gün yüzüne çıkarıldı. Sadece Anadolu’da değil, tüm antik dünyada az sayıdaki Zeus Tapınağı’ndan birine ev sahipliği yapan antik kentte stadion, tiyatro, hamam ve borsa binası gibi kamusal yapılar yer alıyor.

Aizanoi antik kentindeki borsa binasının kalıntıları.

Kütahya’da Aizanoi antik kenti ve Heritage İstanbul hakkında düzenlenen basın toplantısında konuşan Heritage İstanbul Projeler Sorumlusu Osman Murat Akan  “Kültür mirasının aslında önemli unsurlarından birisi olan ekonomi ve onun da ilk çıktığı noktalardan birisi olan Ege Bölgesi’ndeki Lidya, ondan sonra da Aizanoi’nin olduğu biliniyor. Toplantımızı Roma toprakları ve paranın döndüğü, paranın nominal değerinin bulunduğu yerler olan ve dünyanın ilk borsasının kurulduğu yer olarak bilinen alanda yapmak istedik” dedi.

Öte yandan dünyanın ilk borsasına ev sahipliği yapan Aizanoi antik kenti için bir NFT hazırlandığı da duyuruldu. Basın toplantısında konu hakkında konuşan CoinTR CEO’su Ali Eşelioğlu “Kütahya il sınırları içinde yer alan ve kültürel yapısıyla sanat ve tarih çevreleri tarafından ikinci Efes olarak adlandırılan bu antik kent bizim için kıymetli. Aizanoi’nin daha çok tanınması için ve gelecek nesillere daha güzel anlatılması konusunda dijitalleştirilmesi için, aynı zamanda kazı çalışmalarının da kesintisiz devamı için çeşitli fonlar sağlayabilmek bizim önceliklerimiz arasında. Bu kapsamda ilk olarak aralarında kentin önemli figürlerinden Zeus Tapınağı’nın, borsanın da yer aldığı antik kentten çıkarılmış ve seçilmiş kıymetli eserleri kapsayan üç özel seri ve toplam 12 NFT hazırlatıyoruz. Bu NFT dediğimiz şey aslında bir dijital varlık. Yani benzersiz tek parça özellikli seçilmiş sanat eserleri diyebiliriz” dedi. Eşelioğlu 15 Mayıs’ta açılışı yapılacak İstanbul’daki fuarın tüm ziyaretçilerine antik kentle ilgili bir parça NFT hediye edeceklerini duyurdu.

Bayramda antik rotalar: Bir güzelliğin izinde ZeugmaBayramda antik rotalar: Bir güzelliğin izinde Zeugma

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.