‘Duyarlı’ Queens Müzesi, Gazze’deki katliamla empati kuramadı!

New York'taki Queens Müzesi, misyonunu duyarlı ve kapsayıcı bir kurum olmaya çalışmak şeklinde tanımlıyor. Gelin görün ki müzenin direktörü çalışanların Filistin'de yaşananlar hakkında kurum olarak açıklama yapma talebini reddetmiş. Dahası da var...

Kültür Sanat 20 Kasım 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Queens Müzesi, 1972'de kuruldu.

New York’taki Queens Müzesi personelleri ve yönetimi bir toplantı yaparken sıra müzenin Filistin- İsrail savaşında Gazze’de yaşanan katliam hakkındaki tutumuna geldi. Beş çalışan kurum olarak Filistin konusunda bir açıklama yapmaları gerektiğini savunurken müze direktörü Sally Tallant bu talebi reddetti.

Bu haber, Queens Müzesi personeli ve yönetiminin yaptığı bir toplantı sırasında alınan ses kaydıyla ortaya çıktı. Kayda göre Tallant, müzenin “politik açıklamalar yapma yeteneğine sahip olmadığını” söyledi.

16 Kasım’da gerçekleşen toplantı, geçen ay Queens Müzesi’nin 17 çalışanı tarafından imzalanan Filistin’e destek veren ortak bir mektuptan sonra gerçekleşti. Hyperallergic’in özel haberine göre ortak mektuba imza atan ve Filistin’e destek amacıyla 20 Ekim’de gerçekleşen greve katılan çalışanlar, müze yönetiminin doğrudan denetimcileri olmadan gerçekleşen bire bir görüşmelerde kendilerine baskı uyguladığını söyledi.

12 Kasım’da göstericiler, 7 Ekim’den bu yana İsrail güçleri tarafından öldürülen Gazze Şeridi’ndeki Filistinlilerin onuruna Queens Müzesi’nin önünde bir anma gerçekleştirdi. Fotoğraf: Hyperallergic

Çalışanlar, ortak mektubu ve greve katılma çağrısını müze çalışanlarına mail attıktan sonra direktör Tallant, bu tür eylemlerin Queens Müzesi politikalarını ihlal ettiğini, bunlar arasında taciz karşıtı ve iş saatlerinde talep ve dağıtımın bulunduğunu belirten bir e-posta ile yanıtlamış. Ayrıca bu yaşananlardan sonra bir çalışan istifa etmiş.

1972 yılında kurulan Queens Müzesi’nin konumu ve kurumun misyon açıklamalarına bakınca bu karar daha ilginç hale geliyor. Zira müze, zengin etnik çeşitliliğin olduğu bir mahallede yer alıyor. Ayrıca kurum kendini “açık, duyarlı, kapsayıcı ve empati kurmaya çalışan” bir kurum olarak tanımlıyor. Müzenin direktörü Sally Tallant ise 2019 yılında Queens Müzesi’nin başkanı ve icra direktörü olarak atanmıştı.

İsrail- Filistin savaşında yeni cephe: Müzeler, festivaller, galerilerİsrail- Filistin savaşında yeni cephe: Müzeler, festivaller, galeriler

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.

İlgili Haberler