UNESCO listesindeki ‘Gladyatörler Kenti’nde yüzlerce eser çıkarıldı
Edirne'de 3 bin yıl öncesine uzanan yerleşim alanı bulundu. Trakya Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ergün Karaca, araştırma yaptıkları alanda M.Ö. 9. yüzyıldan kalma yerleşim izlerinin başladığı ve Roma döneminde bölgenin kalabalık bir nüfusa ev sahipliği yaptığını söyledi.
Edirne’de Tunca nehri kıyısındaki yüzey araştırmalarında tarihi bir keşif yapıldı. Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ergün Karaca, Tunca Nehri çevresinde yaptıkları yüzey araştırmalarında milattan önce 9 ile 8. yüzyıllar arasına ve Roma dönemine tarihlenen yoğun yerleşimler tespit ettiklerini belirtti.
Doç. Dr. Ergün Karaca, yaptığı açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izniyle 25 Eylül – 6 Ekim tarihlerinde bölgede yüzey araştırmaları gerçekleştirdiklerini söyledi. Amaçlarının bölgenin antik çağını araştırmak olduğunu belirten Ergün Karaca, “Edirne ve çevresinde çok fazla araştırma yok maalesef. Daha önce hocalarımızın çalışmaları var fakat klasik arkeolojiyi ilgilendiren bir çalışmamız yoktu bölgede. Daha önce de çok araştırılmamış bir alandı. Bu yüzden Bakanlığımıza böyle bir proje sunduk. Onlar da kabul etti ve ilk sezonumuzu bu yıl gerçekleştirdik. Çalışmalarımız Tunca nehrinin batı yakasında yoğunlaştı” dedi.
Daha önce çalışılmış alanların da içerisinde yer aldığı bölgede araştırmalar yaptıklarını ifade eden Doç. Dr. Ergün Karaca, “Tunca çevresinde tespit ettiğimiz ve daha önce araştırılan alanlarda milattan önce 9. ile 8.yüzyıllar arasına ve Roma dönemine tarihlenen çok yoğun yerleşimler tespit ettik. Kalkolitik döneme tarihlenen taş balta bulduk. İnsanların burada yaşamlarını sürdürdüğüne dair günlük yaşama ait çanak, çömlek ve taş öğütme araç gereçleri bulduk. Bu da o bölgede yoğun bir yaşam olduğunu gösteriyor” dedi. Edirne’deki Tucan nehri ilk sezon olmasına rağmen iyi veri topladıklarını, bu verileri detaylandırmak için kazı yapılabileceğini kaydetti.